10 feestelijke kerstvoorgerechten

Zeker met de kerstdagen is het leuk, en uitdagend, om uit te pakken met feestelijke kerstvoorgerechten. Traditioneel meestal een voorgerecht dat per persoon aan tafel geserveerd wordt, maar je kunt natuurlijk ook een gerechtje samen delen. In dit artikel heb ik 10 verschillende kerstvoorgerechten voor jullie op een rijtje gezet …

Zeker met de kerstdagen is het leuk, en uitdagend, om uit te pakken met feestelijke kerstvoorgerechten. Traditioneel meestal een voorgerecht dat per persoon aan tafel geserveerd wordt, maar je kunt natuurlijk ook een gerechtje samen delen.

In dit artikel heb ik 10 verschillende kerstvoorgerechten voor jullie op een rijtje gezet die je los kunt serveren of als stel of gezin samen deelt. Voor ieder wat wils, want er zitten recepten bij met zowel vlees, vis als gevogelte, maar ook vegetarisch. Vooral de bonenragout met salie is bij mij een grote favoriet. Bij ieder gerecht heb ik ook aangegeven wat je kunt voorbereiden zodat je zonder kerststress aan tafel kunt.

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier al mijn feestelijke kerstrecepten. 
Of bekijk hier al mijn voorgerecht recepten.

Ook kun je op deze pagina’s nog een kijkje nemen:

1. Gevulde avocado met garnalen

Deze gevulde avocado is lekker fris als kerst voorgerecht en ideaal om met elkaar te delen. In plaats van garnalen kun je trouwens ook kiezen voor rivierkreeftjes of reepjes kipfilet. De vulling kun je al helemaal voorbereiden. Het garneren in de avocado doe je vlak voor het diner.

2. Bisque van krab

Een waanzinnige bisque, oftewel soep, die gemaakt wordt van verse krab. Ideaal ook om te serveren als amuse of tussengerecht in mooie glaasjes. Geen zin om zelf je krab schoon te maken? Vraag dan hulp aan je visboer. Deze bisque kun je volledig voorbereiden en hoef je alleen nog op te warmen vlak voor het diner.

3. Steak tartare

Tja, wat moeten we nou nog zeggen over steak tartare…wij zijn er dol op hier! Met dit recept van Ron Gastrobar Paris kan deze echt niet mislukken. De garnituren kun je al volledig voorbereiden. Het maken van de steak tartare doe je pas vlak voor het diner vanwege de houdbaarheid, omdat je met rauwe producten werkt.

4. Trio van pastinaak

Een budget kerstvoorgerecht waar we vorig jaar erg blij van werden en deze trio van pastinaak is ook nog vegetarisch. Voor de salade en soep kun j de alles voorbereiden. De salade hoef je alleen nog op te maken op het bord en de soep warm je op. Voor de crostini kun je alles voorsnijden, maar het daadwerkelijk bereiden van de crostini doe je vlak voor het diner.

5. Zalmtompouce met romige forelmousse

Dit gerecht van sterrenchef Mario Ridder staat al 2 jaar hier op de site, maar ik herhaal ‘m met liefde. Deze zalmtompouce is namelijk verrukkelijk en je kunt ‘m helemaal voorbereiden. Alleen het koken van de kwarteleitjes en het snijden van de plakken doe je vlak voor het diner.

6. Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Voor de risottoliefhebbers is dit een waanzinnig kerstvoorgerecht. Klassieke risotto alla Milanese gecombineerd met kruidige paddenstoelen en knapperige bacon. Tip voor het voorbereiden: risotto moet je nooit opnieuw opwarmen, want dan krijg je een dikke massa. Wel kun je de risotto ’s middags vast tot driekwart bereiden en dan laten staan met de deksel op de pan. De bacon en paddenstoelen kun je ook voorbereiden. Vlak voor het diner maak je de risotto af en dan serveer je ‘m rechtstreeks uit de pan met de paddenstoelen (even opwarmen) en de bacon. Heb je risotto over, daar maak je de volgende dag deze heerlijke arancini mee.

7. Gemarineerde coquilles met grapefruit en venkel

Nog zo’n mooi kerstvoorgerecht waar alle smaken in terugkomen. De marinade voor de coquilles kun je volledig voorbereiden, het snijwerk ook trouwens. Het daadwerkelijk bakken van de coquilles doe je vlak voor het diner en bak ze maar heel kort zodat de coquilles van binnen nog zacht en licht doorschijnend zijn.

8. In biet gemarineerde zalm met citroencrème

Deze in biet gemarineerde zalm is de ster van elk feestelijk etentje. Een gerecht dat ontzettend makkelijk te maken is, je hebt alleen wat tijd nodig; 36 uur om precies te zijn. Want zo lang heeft de verse zalm nodig om de smaak en prachtige kleur van het bietensap te krijgen. Ik serveerde de gemarineerde zalm met toefjes citroencrème, gefrituurde kappertjes en wat verse dille.

9. Toast met gerookte eendenborst en rode ui

Een voorgerecht wat super makkelijk om te maken is en een chique uitstraling heeft is deze toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui. De gerookte eendenborst kun je bij slagers of poeliers kopen en de chutney kun je volledig voorbereiden. Combineer dit met luxe toastjes en je voorgerecht is klaar.

10. Bonenragout met salie

Als laatste in dit lijstje van kerstvoorgerechten deel ik een nieuw recept. Het welbekende ragoutbakje, maar dan deze keer vegetarisch: met witte bonen en salie. Een geweldige uitvinding van mezelf, al zeg ik het zelf. De ragout is ontzettend makkelijk om te maken en de smaak is fantastisch. Je mist echt geen vlees of vis in dit voorgerecht. De bereiding heb je binnen 30 minuten gedaan, vervolgens vul je er bakjes mee (of maak zelf bladerdeegbakjes in een muffinvorm) en klaar is je voorgerecht.

Brunch of voorgerecht, 6 stuks

    • 1 sjalot, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook,fijngehakt
    • klontje boter + 25 gr
    • 1 tl tomatenpuree
    • 8 blaadjes salie, fijngehakt
    • 200 gr witte bonen (uit pot of zak)
    • 450 ml warme groentebouillon
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 25 gr bloem
    • 6 pasteibakjes

Bereidingswijze

    1. Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 5 minuten op laag vuur in een klontje boter terwijl je geregeld roert. Laat niet bruin worden.
    2. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Roer de blaadjes salie en de witte bonen erdoor en bak kort mee.
    3. Schenk 200 ml bouillon erbij, roer door en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur tot vrijwel al het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper en zet het vuur uit.
    4. Smelt in een pan de 25 gr boter op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en blijf circa 2 minuten roeren tot de bloem is ‘gebakken’. Nu is je roux klaar. Schenk 250 ml bouillon er rustig bij terwijl je klopt met een garde. Blijf roeren tot het mengsel is ingedikt. Dit is de basis van je ragout. Zet het vuur laag.
    5. Roer het bonenmengsel erdoor, proef en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
    6. Serveer de bonenragout in pasteibakjes.

Tip: Kies een paar grote blaadjes salie uit en frituur die heel kort (1 – 2 seconden) in een bodempje zonnebloem- of frituurolie dat je verhit hebt in een pannetje. Garneer hiermee de ragoutbakjes.

Bewaar deze kerstvoorgerechten op Pinterest!

Wil je deze kerstvoorgerechten recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

10 recepten feestelijke voorgerechten Kerst. Voor ieder wat wils voor het kerstdiner, dus zowel vlees, vis als vegetarisch. Bij ieder gerecht heb ik ook aangegeven wat je kunt voorbereiden zodat je zonder kerststress aan tafel kunt. #kerstdiner #voorgerecht #francescakookt

Dit was mijn selectie van kerstvoorgerechten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)