10 kerstbrunch recepten om van te smullen

Wat ik zo heerlijk vind aan de kerstbrunch is dat je vaak van alles wat eet. Het liefst zie ik tijdens de kerstbrunch een tafel vol met zowel zoete als hartige gerechten. Ik ga dan zelf graag voor eenvoudige brunch recepten, want dan blijft er vooral genoeg tijd over om met elkaar te genieten van al dat lekkers.

In deze selectie kerstbrunch recepten vinden jullie 10 verschillende brunch recepten met voor ieder wat wils. Hartige en zoete gerechten, geschikt om te delen maar ook om los te serveren en zowel met vlees als vegetarisch. Bij ieder gerecht heb ik ook aangegeven wat je kunt voorbereiden zodat je zonder kerstress aan tafel kunt. Fijne kerst(brunch) allemaal!

1. Granola cups met mascarpone en rood fruit

Met behulp van de oven maak in je een handomdraai deze knapperige granola cups met mascarpone en rood fruit. Een heerlijk zoet hapje voor tijdens de kerstbrunch. De granola cups kun je al een dag van tevoren bereiden. Bewaar deze na het afkoelen in een luchtdichte verpakking buiten de koelkast. De vulling hoef je dan alleen nog maar te maken vlak voor het serveren, maar daar ben je in vijf minuten mee klaar.

2. Brunchbrood met lente-ui en prosciutto

Tijdens de brunch mag een heerlijk brunchbrood natuurlijk niet ontbreken. Bijvoorbeeld dit fantastische brunchbrood met lente-ui en prosciutto. Wat ik top vind is dat je zelf kunt bepalen hoe ‘ingewikkeld’ je het maakt. Je kunt het deeg namelijk zowel zelf maken als kant-en-klaar kopen. Het brood kun je 2-3 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast, al is het brood wel het allerlekkerst vers uit de oven en nog een beetje warm.

3. Blueberry cheesecake flapjes met frangipane

Je hoort mij niet klagen als er ook een lekker gebakje tussen de brunchgerechten te vinden is. En als het deze blueberry cheesecake flapjes met frangipane betreft al helemaal niet. Die zijn namelijk echt verrukkelijk! Je kunt ze een dag van tevoren bereiden, bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking buiten de koelkast en piep eventueel voor het serveren nog even op in de oven. Want nog een beetje warm zijn ze wel het lekkerst!

4. Bietentaartjes met sjalot en feta

Naast zoete taartjes mogen er tijdens de kerstbrunch ook hartige taartjes of tafel komen. Deze bietentaartjes met slalot en feta zijn helemaal niet ingewikkeld om te maken, maar smaken wel heerlijk. Je kunt ze een dag van tevoren maken en luchtdicht bewaren buiten de koelkast, piep even op in de oven voor je ze serveert en garneer dan ook pas met feta.

5. Taartje met tomaat en ei

En we gaan gewoon nog even door met de hartige taartjes, want dit feestelijke taartje met tomaat en ei is ook een hele leuke voor de kerstbrunch. Perfect geschikt voor de kids omdat het er aantrekkelijk uitziet maar neutraal smaakt. En ze kunnen zelf meehelpen met de taartjes maken. Deze taartjes heb je binnen 10 minuten gemaakt en kun je niet van te voren bereiden.

6. Brownies met pecannoten

Tijdens de kerstbrunch mag er van alles wat op tafel staan. Dus ook deze brownies met pecannoten zijn zeer geoorloofd wat mij betreft. Pas wel op dat je er niet teveel van eet, dat kan namelijk zomaar gebeuren omdat ze zo schandalig lekker zijn. Je kunt de brownies een dag van tevoren maken, bewaren ze dan goed afgedekt in de koelkast.

7. Hartige broodpudding met brie en bacon

Deze hartige broodpudding met brie en bacon staat ook wel bekend als strata en wordt in Amerika veel gegeten de dag na Thanksgiving met de restjes daarvan. En dat kan natuurlijk net zo goed met de dag na je kerstdiner. De basis zijn eieren, melk en kaas en daarnaast kun je toevoegen wat je lekker lijkt. Denk aan spinazie, paddenstoelen, restjes kalkoen of wat dan ook. Je kunt dit gerecht eventueel al een dag van tevoren bereiden en afgedekt bewaren in de koelkast, dat maakt ‘m zelfs extra lekker omdat het brood dan heerlijk zacht wordt.

8. Kerstkrans met pistachespijs

Als je echt uit wil pakken tijdens de kerstbrunch zul je zeker scoren met deze fantastische kerstkrans met pistachespijs. Ik geef eerlijk toe, je bent er wel even mee bezig, maar het is het allemaal waard wanneer je een eerste hap neemt van deze heerlijkheid. Je kunt de kerstkrans een dag van tevoren bereiden en luchtdicht buiten de koelkast bewaren.

9. Huzarensalade met rode biet en kruiden

Met een kleurrijke salade op tafel tijdens de kerstbrunch creëer je gelijk een feestelijke sfeer. Deze huzarensalade met rode biet en kruiden is een vegetarische variant op de klassieke huzarensalade. En die vind ik eigenlijk nog lekkerder door de heerlijke balans in zoet en zuur. Je kunt dit gerecht prima een dag van tevoren bereiden en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Je hoeft het voor het serveren dan alleen nog mooi op het bord te garneren.

10. Amandelcroissants

Als laatst deel ik de amandelcroissants uit ons online kerstmagazine van dit jaar. Je vindt er meerdere heerlijke recepten in voor de kerstbrunch, maar deze amandelcroissants vind ik toch wel zo fantastisch dat ik ervoor gekozen heb het recept daarvan aan jullie hier cadeau te geven. Je kunt de siroop en frangipane al een dag eerder bereiden. Het bereiden en bakken van de croissants doe je vlak voor de brunch.

Wat je nodig hebt voor 6 croissants

  • 120 ml water
  • 60 gr suiker
  • 1/2 tl amandelextract
  • 75 gr boter, kamertemperatuur
  • 75 gr basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr amandelmeel
  • 1 el bloem
  • 6 croissants, paar dagen oud
  • 80 gr garneeramandelen
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Bereidingstijd: Voorbereiden 30 minuten (inclusief afkoelen) + bereiden 10 minuten + oven 15 – 20 minuten

1. Meng water, suiker en amandelextract in een pannetje. Verhit tot de suiker is opgelost en laat daarna nog 5 minuten pruttelen. Daarna volledig laten afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 175 ˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.

3. Klop boter, basterdsuiker, ei, amandelmeel en bloem met de (hand)mixer tot een samenhangend geheel. Dit is je frangipane waarmee straks de croissants worden besmeerd.

4. Snijd de croissants open met een scherp mes, maar snijd niet helemaal door. Kwast de binnenzijden volledig in met de siroop. Besmeer daarna de onderkant met een royale hoeveelheid van de frangipane. Leg de bovenkant erop en smeer daar ook nog wat frangipane over. Bestrooi met garneeramandelen.

5. Leg de amandelcroissant op het bakblik en bak ze 15 – 20 minuten tot de amandelen goudbruin van kleur zijn.

6. Laat iets afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 feestelijke kerstvoorgerechten
10 zalige kerst hoofdgerechten
10 heerlijke kerstdesserts
10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Dit was mijn selectie van kerstbrunch recepten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina of bestel het online kerstmagazine in onze shop.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10 kerstbrunch recepten om van te smullen”