Chili sin carne

We zijn allemaal wel bekend met chili con carne, het populaire Mexicaanse gerecht met bonen, gehakt, ui en kruiden. Heerlijk vind ik die! Maar wist je dat er ook chili sin carne bestaat? Dus zónder vlees. Aangezien ik steeds vaker behoefte heb aan vegetarische gerechten, wilde ik deze chili zonder vlees weleens proberen. En je raadt het al, dat was zo’n succes dat ik het recept maar al te graag met jullie deel! Verwacht nu niet een kopie van de chili con carne met als enige verschil het vlees, want in de chili sin carne voeg je veel meer ingrediënten toe. Daardoor is het zeker een ander gerecht, ook al zit er maar één woord verschil in de naam.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 1 el bakolijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 Spaanse pepers (of minder wanneer je niet van pittig houdt of wanneer je met kinderen eet), fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • mespunt cayennepeper
  • 2 paprika’s, in blokjes
  • 225 gr bruine bonen
  • 225 gr (rode) kidneybonen
  • 1 klein blikje mais (150 gr)
  • 500 ml gezeefde tomaten/passata
  • 350 gr witte rijst
  • 2 avocado’s
  • sap van een halve limoen + 1 limoen in partjes
  • zwarte peper
  • zeezout
  • tortilla chips naturel
  • verse koriander, grofgehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten 

1. Verwarm de bakolie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en peper.

2. Voeg de tomatenpuree en kruiden toe en bak dit mee voor 1 minuut.

3. Voeg dan de paprika, bonen, mais en passata toe. Laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes pruttelen.

4. Kook in de tussentijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak de guacamole: meng de avocado met het limoensap en peper en zout naar smaak. Maal fijn met een keukenmachine/hakmolen of prak fijn met een vork. Proef en voeg eventueel nog meer limoensap en peper en zout naar smaak toe.

5. Proef de chili en voeg eventueel wat zout toe. Serveer de chili sin carne met de rijst, guacamole, tortillachips, koriander en extra limoenpartjes.

Helemaal niet erg wanneer je wat overhoudt van deze fantastische chili sin carne, want de dag erna zal dit gerecht nog rijker van smaak zijn en kun je er heerlijk mee lunchen!

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chili sin carne”