Chili steak friet met cheddar en guacamole

Samenwerking – Gezellig eten samen met vrienden. Dat doen wij, naast met onze kinderen, ook heel graag! En dan komt er meestal wel iets van comfort food op tafel wat je samen kunt delen. En in die categorie valt het gerecht wat ik vandaag met jullie deel zeker. Deze chili steak friet met cheddar en guacamole bestaat uit verse friet die ik op smaak heb gebracht met gerookt paprikapoeder en chili. Daarna gingen de gebakken frieten nog even onder de grill met een flinke lading cheddar en ik maakte het af met plakjes bavette, zelfgemaakte guacamole, cherrytomaten, feta en gehakte koriander. Een ideaal gerecht om op een grote plank op tafel te zetten. Nog een goed glas wijn erbij (bijvoorbeeld een soepele, lichtgekoelde Rioja) en het grote genieten kan beginnen.

Gemak van Robuust gesneden Friet

Aan het einde van de week heb ik vaak wel genoeg gekookt en vind ik het heerlijk om snel aan tafel te kunnen schuiven. Zeker als er vrienden op bezoek zijn. In mijn samenwerking met CêlaVíta koos ik er daarom voor om deze keer het recept te maken met hun Robuust gesneden Friet. Die vind je in het koelschap van de supermarkt (verpakking met de rode band) en zijn heel makkelijk klaar te maken in de Airfryer, oven of frituur. Na de bereiding zijn ze goudgeel van kleur en lekker knapperig, je proeft echt de smaak van aardappel. Een heerlijke basis voor mijn recept!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 verpakking (700 gr) CêlaVíta Robuust gesneden Friet
  • bakolijfolie (zonnebloemolie kan ook)
  • 1 sjalot
    ½ Spaanse peper
  • ½ teentje knoflook
    15 gr verse koriander
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 limoen
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 300 gr steak naar keuze (biefstuk, entrecote, bavette)
  • boter
  • 100 gr cherrytomaten
  • 75 gr feta
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder (of een ¼ als je minder pittig van aard bent)
  • 100 gr cheddar, geraspt

Wat je gaat doen

 Bereiding: 30 minuten

1. Bereid de CêlaVíta Robuust gesneden Friet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik koos voor de Airfryer en bakte ze 18 minuten op 170 graden met 1 eetlepel olie. Halverwege even omschudden voor extra krokante en goudgele friet.

2. Maak in de tussentijd de guacamole. Hak de sjalot, Spaanse peper, knoflook en de helft van de koriander helemaal fijn. Prak het vruchtvlees van de avocado’s grof met een vork en meng samen met de andere ingrediënten en het sap van de limoen in een kommetje. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.

3. Verhit een koekenpan met een klontje boter. Als de boter niet meer pruttelt, schenk je er nog een scheut bakolie bij. Bak de steak goudbruin en rosé in het vet. De tijd is afhankelijk van het type vlees en de dikte van het stuk. Haal daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat circa 10 minuten rusten.

4. Snijd de cherrytomaten in vieren, verbrokkel de feta en hak de andere helft van de koriander grof. Maak een mengsel van 1 tl gerookt paprikapoeder, ½ tl chilipoeder en 1 tl zout.

5. Bekleed een bakblik met bakpapier en schep hier de goudgeel gebakken friet op. Strooi de specerijen erover en meng door elkaar met je handen. Verdeel de friet gelijkmatig over het bakpapier en bestrooi met de geraspte cheddar. Zet 5 minuten onder de grill. Zet daarna de grill uit en laat in de oven staan tot je klaar bent met de andere ingrediënten.

6. Snijd de gebakken steak in mooie plakken en bestrooi met gemalen zwarte peper en (grof) zeezout.

7. Haal het bakpapier met de friet uit de oven en leg op een houten plank of grote schaal. Verdeel de plakken steak en cherrytomaten over. Schep her en der wat royale lepels guacamole op de friet en bestrooi met de verkruimelde feta en gehakte koriander. Serveer direct.

Variatietip: Maak er ook eens een Italiaanse versie van

Deze chili steak friet is licht geïnspireerd door de Mexicaanse keuken. Ook leuk is om er een keer een Italiaanse versie van te maken. De friet zou ik dan mengen met een mengsel van 1 tl oregano, een ½ tl knoflookpoeder en 1 tl zout. Daarna nog even onder grill met een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas. Garneer de Italiaanse friet vervolgens met plakjes steak, cherrytomaten, truffelmayonaise, zwarte peper en nog wat extra geschaafde Parmezaanse kaas en grofgehakte verse oregano of basilicum. Ook dat wordt smullen!

Ik ben razend benieuwd wat jullie van ons vriendenmaaltje gaan vinden! Laat je het me weten in een reactie?


Recept & fotografie: Francesca

Dit is een samenwerking met CêlaVíta. Lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chili steak friet met cheddar en guacamole”

  1. ik heb een variant met kippedij en dan doe ik alles in de oven en maak 6 wraps en vul deze wraps met alle ingredienten en als je over hebt in de folie in de koelkast voor de volgende dag