Chocolade-biercake met karamelbotercrème

Het is bijna Vaderdag en misschien liggen de knutselwerkjes van de kinderen al klaar. Daar zal hij vast superblij mee zijn maar, het is natuurlijk ook wel erg tof om papa eens te verrassen met een echte mannentaart! Deze chocolade-biercake met botercrème van zoute karamel is echt voor stoere vaders. Naast bier zit er ook koffie in én de cake is afgemaakt met zoute karamel! Allemaal heerlijke smaken waar papa zeker van zal gaan smullen!

Tip: Je kunt zelf de karamelsaus maken. Maar als je dat niet ziet zitten, is deze karamelsaus ook een prima optie.

Wat je nodig hebt voor 12 – 14 personen

  • 185 ml donker bier
  • 60 ml sterke koffie
  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 75 gr cacaopoeder
  • 250 gr bloem
  • 350 gr suiker
  • ½ el baking soda
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 150 ml crème fraîche
  • 40 gr water
  • 300 gr suiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr + 300 gr roomboter, kamertemperatuur
  • zeezout(vlokken)
  • decoratie: chocoladerasp, pure hagelslag, gezouten pinda’s of pretzels
  • ook nodig: 3 springvormen van 24 cm doorsnede

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 30 minuten + Afkoelen: 30 minuten + Decoreren: 15 – 30 minuten

1. Meng het bier met de koffie en 250 gr roomboter in een steelpan en breng aan de kook. Voeg al roerende met een garde het cacaopoeder toe en klop glad. Haal de pan van het vuur en laat mengsel afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed 3 springvormen van 24 cm met bakpapier en vet ze in.

3. Meng de bloem met de 350 gr suiker, baking soda en 1/2 tl zout in een kom.

4. Klop met een (hand)mixer de eieren met vanille extract en crème fraîche goed door elkaar. Voeg vervolgens het bier-cacaomengsel toe en klop tot het volledig gemengd is. Daarna gaat het bloemmengsel er beetje bij beetje in, klop tot de bloem is opgenomen.

5. Verdeel het beslag over de drie vormen en bak ze in 25 – 30 minuten gaar in de oven. Controleer dit met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

6. Voor de karamelsaus meng je het water en de 300 gr suiker in een ruime steelpan met dikke bodem. Verwarm dit op middelhoog vuur tot het kookt en wacht rustig (niet roeren en blijf erbij) tot het de juiste karamelkleur heeft en je de karamelgeur ruikt.

7. Verwarm in de tussentijd de slagroom en zet het vuur zo laag mogelijk. Giet de warme slagroom rustig bij de karamel en laat 1 minuut doorkoken. Let op, het mengsel is kokend heet en komt eerst omhoog dus zet voor de zekerheid een stap naar achteren. Je hoeft niet te roeren.

8. Haal na 1 minuut de pan van het vuur en roer de 50 gr roomboter erdoor. Laat de karamel afkoelen tot kamertemperatuur.

9. Klop de resterende 300 gr boter met de mixer romig en luchtig. Voeg vervolgens de afgekoelde karamelsaus toe en blijf kloppen tot het egaal gemengd is. Breng daarna naar eigen inzicht op smaak met zeezout. Schep het in een kom en laat iets opstijven in de koelkast. Wacht niet te lang, want anders wordt de botercrème te hard om te smeren.

10. Om de cake op te bouwen smeer je tussen elke cakelaag een royale laag karamel-botercrème en bovenop ook. Een paletmes is hierbij een handig hulpmiddel.

11. Decoreer de chocolade-biercake daarna nog met hagelslag, gehakte, gezouten pinda’s of verkruimelde pretzels.

En daarna moet je er echt vanaf blijven tot het Vaderdag is, ik begrijp volkomen hoe moeilijk dat is ;-). Maar het goede nieuws is dat er vast wel een stukje (of twee) voor jou overblijft.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chocolade-biercake met karamelbotercrème”