Chocolade oliebollen met een vleugje sinaasappel

Oliebollen zelf bakken doe ik bijna nooit. Meestal parkeer ik mijn auto bij de beste oliebollenkraam van de regio en neem het ellenlange wachten op de koop toe. Dit jaar niet. Nee, er wordt thuis gebakken dit jaar. De vraag is dan welk recept je ervoor gebruikt, want je wilt …

Oliebollen zelf bakken doe ik bijna nooit. Meestal parkeer ik mijn auto bij de beste oliebollenkraam van de regio en neem het ellenlange wachten op de koop toe. Dit jaar niet. Nee, er wordt thuis gebakken dit jaar. De vraag is dan welk recept je ervoor gebruikt, want je wilt wel de ultieme oliebol bakken natuurlijk. In mijn zoektocht kwam ik uit op de blog van Kayotic Kitchen die op haar beurt weer het ultiem beproefde recept van Eetschrijver had gebruikt (na een lichte aanpassing). Daar ben ik weer mee aan de slag gegaan en heb er chocolade oliebollen van gemaakt. Dat is weer eens iets anders en goed ook! Het recept krijgen jullie vandaag van me terwijl ik deze ochtend nog een tweede oliebol verorber. Wel even warm gemaakt in een oven die op 100 graden loeit. Want een zelfgebakken oliebol komt niet in de buurt van een magnetron. Dan blijft er namelijk niets over van het knapperige korstje dat de oliebol mede zo geliefd maakt.

Morgen ga ik trouwens weer oliebollen bakken, maar dan exact volgens het recept van Eetschrijver. Ik ben benieuwd wat zijn oliebollen nou tot een daverend succes maken. Mijn familieleden keuren mee.

Paar tips voordat je begint:
– Neem de tijd ervoor. Voor het maken van het beslag en het rijzen ben je ongeveer 2 uur kwijt. Daarna ben je ook nog wel een uurtje of wat aan het bakken.
– Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn en dat je huis lekker op temperatuur is en de verwarming aanstaat. Je beslag laat je rijzen in de buurt van de verwarming.
– Meet al je ingredienten goed af. Oliebollen houden niet van ‘een beetje van dit en een beetje van dat’, wees dus nauwkeurig.
– Het succes van deze oliebollen zit ‘m mede in het gebruik van bruisend mineraalwater. De koolzuur zorgt ervoor dat het beslag beter rijst waardoor je luchtigere oliebollen krijgt. Vervang je dit door gewoon water dan is het effect helemaal weg.
– Bak niet in olijfolie. Kies voor schone arachide- of zonnebloemolie.

Chocolade oliebollen_2

Wat je nodig hebt voor ongeveer 20 oliebollen

– 150gr rozijnen of een mix van rozijnen en krenten
– 500gr bloem
– 7gr zout
– 20gr suiker
– 25gr boter
– 40ml melk
– 2el cacaopoeder
– 16gr droge gist of 40gr verse bakkersgist
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 groot ei, losgeklopt
– 400ml bruisend mineraalwater
– 2 liter schone arachide- of zonnebloemolie in een frituurpan of hoge pan met dikke bodem
– poedersuiker om te serveren

(Nogmaals, zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn.)

Wat je gaat doen

Wel de rozijnen en krenten minstens 30 minuten in een bakje met warm water. Laat ze daarna uitlekken en dep ze droog.

Meng de bloem met het zout en suiker in een kom. Smelt de boter in een pannetje, zet het vuur uit en klop de melk erdoor samen met het cacaopoeder, de gist en het sinaasappelrasp.

Nu ga je het beslag maken, dit kan met de keukenmachine of met de hand. Doe het ei bij de bloem en schenk het bruisende mineraalwater er in een straaltje door terwijl je roert of de keukenmachine (op lage stand) het werk laat doen. Meng daarna het chocolade-gistmengsel erdoor. Schep als laatste met een pollepel de rozijnen en krenten erdoor.

Dek de kom af met een licht vochtige doek en zet ‘m in de buurt van een verwarming. Laat 60-90 minuten rijzen. Ongeveer een kwartier van te voren ga je de olie verhitten. Op 180 graden schijnt perfect te zijn voor oliebollen, maar laat ik nou geen frituurthermometer in huis hebben dus bij mij was dat een beetje gokken. Gebruik een ijstang om bolletjes te maken van je beslag. Haal deze eerst door de hete olie en daarna door het beslag. Schep maximaal 3 bolletjes per keer en laat deze rustig in de hete olie glijden. Oliebollen bak je ongeveer 3 minuten per kant, halverwege draai je ze om met een vork. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken in een bak of vergiet die bekleed is met bakpapier. Bak zo al je oliebollen.

Eet er daarna gelijk 2 lauw op, want dan zijn ze het lekkerst! Wel met poedersuiker natuurlijk. Oliebollen bewaren kan 1-2 dagen in een afgesloten bak of in plastic. Opwarmen doe je dus in de oven, laat op oudjaarsavond de oven aan staan op 100 graden en dan kun je ze makkelijk opwarmen.

Chocolade oliebollen_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)