De pasta van de toekomst komt uit de zee

Net als je denkt dat je alles gezien hebt, halen ze opeens pasta uit de zee. Tagliatelle om precies te zijn. Met vergelijkbare structuur en een donkere kleur. Ik raak ervan in verwarring, wat is het nou precies? Tagliatelle van zeewier, gezonder voor de mens en beter voor de planeet. Hier wil ik meer van weten en ga op onderzoek uit.

Tijdens een vakantie op Ibiza maakt een visionaire ondernemer kennis met de Himanthalia. Een culinaire zeewier die ook wel ‘sea spaghetti’ wordt genoemd. Deze zeewier plukken ze van de rotsen en heeft een neutrale smaak met een stevige bite. Deze smaakt naar pasta en heeft eindeloos veel mogelijkheden. “Wat nou als je de helft van alle pasta in de wereld zou kunnen vervangen door zeewier?”, is zijn idee en het bedrijf Seamore Seaweed is geboren.

i-sea-pasta-tagliatelle

Ik krijg een aantal pakken ‘I Sea Pasta’ thuisgestuurd en ga er dezelfde avond nog mee aan de slag. Bij het openen van de verpakking ruik ik de zilte lucht van de zee en die geur versterkt alleen maar tijdens het koken van de ‘pasta’. Mijn verstand zegt me dat dit nooit goed gaat komen op het bord, maar de realiteit laat me anders ervaren. Ik maak namelijk een immens lekkere tagliatelle met tomaat, paprika, garnalen en mosselen (recept hieronder) en ben werkelijk verrast door de structuur, bite en smaak van deze pasta uit de zee.

Ja, ik moet wel wennen. Want het is geen echte pasta, maar dat is logisch. Het wennen schijnt ook normaal te zijn. Na een keer of 4 proeven ben je gewend en wil je niet meer anders. Dat laatste vertellen ze me bij Seamore, maar zover ben ik nog niet. Ik wil nog steeds ook gewone pasta eten, maar heb er geen enkel probleem mee om het af en toe ook eens te vervangen door de zeewier uitvoering.

i-sea-pasta-recept-op-het-bord

Pasta die groeit als kool

Zeewier werd al gegeten in de oertijd. In totaal bestaan er zo’n 10.000 soorten, waarvan 200 werkelijk gegeten worden. Hiervan zijn er zo’n 20 echt bekend en een daarvan kennen we allemaal wel. Dit is de nori waarmee we onze sushi omwikkelen. In Ierland was zeewier lange tijd het voedsel van de armen. In het wild te vinden en bomvol goede voedingsstoffen. Dit is nog steeds het geval. De ‘Himanthalia Elongata’ groeit op de rotsen van Portugal, Spanje, Ierland, Bretagne en Noorwegen en wordt in de maanden april t/m juli wel 2,5 meter lang. Je hebt er vast weleens doorheen gelopen met je voeten, want het spoelt regelmatig aan op onze Nederlandse stranden. Ooit bij stilgestaan dat je dit ogenschijnlijke afval uit de zee gewoon kunt eten? De groei van zeewier wordt volledig geregeld door de natuur en we hoeven daar als mens niet bij te helpen. Dit maakt het een biologisch product, puur natuur uit de zee.

Samenwerken om het op ons bord te krijgen

Er is wel een uitdaging, want zeewier moet geplukt worden en dat is mensenwerk. Daar is geld voor nodig. Wil het betaalbaar worden om zeewier te eten, dan moet het als eerste bekend zijn waardoor er vraag naar ontstaat. Vervolgens moeten er bedrijven als Seamore Seaweed zijn die hun nek uitsteken en het betaalbaar willen maken. Daar kunnen wij een handje bij helpen. Ze zijn bij Seamore namelijk een crowdfunding gestart waar we met z’n allen van profiteren. Door vooraf een aantal pakken I Sea Pasta te kopen, deze te doneren of een van de andere ‘beloningen’ te kopen kunnen ze het startkapitaal bij elkaar krijgen voor de eerste oogst.

Schermafbeelding 2015-05-06 om 16.08.52

Waarom het goed voor ons is

Allereerst, het is lekker. En dat is precies de reden waarom ik erover schrijf. Iets wat goed is voor ons lijf en ook nog voor onze planeet is top en vooral ook als je er ook nog eens echt van kunt genieten. Het is niet glibberig, heeft een neutrale smaak, een goede bite en combineert goed met vis, vlees, groenten, kaas en diverse sauzen.

Ten tweede: zeewier is goed voor je. Vergelijkbaar met groenten, met minder calorieën en meer vezels, vitaminen en mineralen dan echte pasta. Ook vind je er jodium, ijzer, vezels en omega 3 in.

Als laatste belasten we er de planeet minder mee. Je heb er namelijk geen land, extra water, kunstmest of bestrijdingsmiddel voor nodig. Wel is het belangrijk dat we er dan geen hype van gaan maken waardoor er meer vraag komt dan het natuurlijke aanbod wat er is. Geen quinoa-praktijken dus, laat de natuur gewoon zijn eigen gang gaan.

Ben je benieuwd naar deze pasta van de toekomst? Doe mee aan de crowdfunding en overtuig jezelf door af en toe de pasta eens te vervangen door de zeewier-versie. dit recept helpt je alvast op weg.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 pak I Sea Pasta
– olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, gesnipperd
– 2 rode paprika’s, in reepjes
– 500gr mosselen
– 500gr garnalen
– 500ml (bio) tomatensaus- peper en zeezout

i-sea-pasta-verpakking

Wat je gaat doen

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Pak een grote pan of wok en verhit deze. Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie en voeg de paprika toe. Bak deze 2 minuten mee. Roer de mosselen en garnalen erdoor en bak deze 2 minuten mee. Roer de tomatensaus erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep als laatste de uitgelekte I Sea Pasta erdoor en verwarm nog even door.

i-sea-pasta-recept-in-de-pan

Meer informatie over Seamore? Bekijk dan dit boekje inclusief recepten. Helpen bij de crowdfunding kan via deze link.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)