DeedyLicious Food: Vegetarische samosa’s meets Caro Emerald

Vegetarische samosa’s, ik word er altijd zó blij van. Maar dat zal vast komen doordat ik ze altijd maak als er iets te vieren is. Of het nou Koninginnedag is, iemands verjaardag, Pasen, Oud & Nieuw of gewoon de allereerste lentedag dat we gaan varen: Met de meest feestelijke gelegenheden …

Vegetarische samosa’s, ik word er altijd zó blij van. Maar dat zal vast komen doordat ik ze altijd maak als er iets te vieren is. Of het nou Koninginnedag is, iemands verjaardag, Pasen, Oud & Nieuw of gewoon de allereerste lentedag dat we gaan varen: Met de meest feestelijke gelegenheden heb ik deze heerlijke hapjes al geserveerd. En aangezien dit mijn eerste DeedyLicious blogpost is, vond ik dat we dit meteen maar eens moesten vieren met wat lekkers.

Swingende samosa muziektip

Bij Samosa’s denk ik vooral aan gezelligheid, omdat je dit gerecht meestal deelt met vrienden of familie. Vandaar dat ik ook voor een gezellige muziektip heb gekozen! 

Voor dit feestelijke hapje heb ik het nieuwe album van Caro Emerald, ‘The Shocking Miss Emerald’ uitgekozen. Dit omdat nummers zoals ‘Tangled up’, ‘One Day’, ‘Pack Up the Louie’ en persoonlijk favoriet ‘Liquid Lunch’ een glimlach op je gezicht zullen toveren. 

De laatst genoemde plaat doet me denken aan een nummer uit het jaar 1990. Dit is het jaar waarin ‘Nah neh nah’ van Vaya Con Dios uit de radio’s schalde en blijkbaar iedereen een luchtgitaar had aangeschaft. Dat gitaartje…heerlijk! Bedankt Caro voor deze jeugdherinnering. 

Sommige nummers van Caro vind ik ronduit lachwekkend door die te gekke samples en stemmetjes die er in verwerkt zijn. Wanneer DJ Kypski dan ook nog eens te horen is met het betere scratch-werk, kan het natuurlijk helemáál niet meer stuk. Dit album is 100% ‘party-proof’ en zal op jouw een feestje, BBQ of picknick zéker de voetjes in beweging krijgt. 

Zet dit album aan tijdens het koken en je komt gegarandeerd in de feeststemming!

 Wat je nodig hebt voor 10 vegetarische samosa’s

100 gram aardappel (kruimig)
– 100 gram doperwten (diepvries)
– 2 el zonnebloemolie
– 1 grote ui
– 1 tl komijn (djinten)
– 1/2 tl korianderzaad
– 1 teen knoflook
– 1 cm verse gember
– 1 rode peper
– 2 el verse koriander
– 1 tl garam masala (surinaamse toko)
– 10 plakjes bladerdeeg (diepvries)
– 1 ei, eierdooier losgeklopt (eiwit wordt niet gebruikt)
– peper
– zout

Ook nodig: bakpapier

Wat je gaat doen

Maak voor jezelf een mise-en-place klaar voor alle ingrediënten:

•   Snipper de ui en zet deze klaar, samen met de komijn djinten (deze mogen in z’n geheel bij de ui) en de korianderzaadjes (deze maal je eerst even fijn in een vijzel of plet je met een lepel).

•   Snij de knoflook en gember (deze mag je ook raspen) en bewaar deze samen in een apart bakje.

•   Verwijder zaadlijsten en zaadjes uit het pepertje en hak deze fijn. Bewaar ook deze in een apart bakje.

•   Hak de koriander fijn en doe dit, samen met de garam masala bij de gehakte peper.

•   Haal de bladerdeeg velletjes uit de vriezer en leg deze met het plastic velletje naar beneden op een handdoek/theedoek, zodat ze rustig kunnen ontdooien.

•   Schil de aardappels, spoel ze goed af en maak er kleine blokjes van. Je kunt uiteraard ook voorverpakte mini krieltjes nemen. 

•   Kook de aardappelblokjes in 8 minuten beetgaar, met een klein beetje zout, en giet ze daarna af. In het geval van de voorverpakte krieltjes, leg je deze even een minuutje in de magnetron op de hoogste wattage voordat je naar de volgende stap gaat.

•   Kook de erwtjes voor ongeveer 2 minuten. Giet ze af en spoel ze daarna af met koud water, zodat de kleur mooi helder groen blijft én ze niet verder garen. Deze mogen bij de gekookte aardappeltjes.

Bereiding:

•   Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog.

•   Bak de fijngesnipperde ui met het komijnzaad en korianderzaad op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin.

Samosa's2

•   Zet dan het vuur laag, de ui mag niet te bruin worden. Voeg de fijngesneden knoflook en gember toe en bak nog 1 minuut mee.

•   Voeg dan de aardappelblokjes en de tuinerwten toe en verwarm deze even kort mee (max. 2 minuten).

•   Zet het vuur uit en roer de gehakte rode peper, koriander en de garam masala erdoor.

•   Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Verwarm nu de oven voor op 180 °C. 

TIP 1: Zet de bakplaat alvast in de oven, dan kan deze goed heet worden. Als je de samosa’s op een hete plaat legt, krijg je een mooie krokante onderkant doordat deze net zoveel hitte krijgt als de bovenkant. 

Zet een kommetje ondersteboven op een plakje deeg en snijd met een scherp mesje een cirkel rond het kommetje. Herhaal dit met de andere plakjes. 

TIP 2: Mocht je nou deegvormpjes in huis hebben (deze zitten meestal verschillende maten in een doos), raad ik je zéker aan om die te gebruiken. Dit werkt veel makkelijker; je hoeft de velletjes deeg niet vooraf uit te snijden én hiermee blijft je keuken een stuk schoner. 

Deegvormpje

Schep in het midden van de rondjes de vulling, ongeveer 1,5 eetlepel. Bevochtig de rand van het deeg met een klein beetje water. Vouw het deeg dubbel en duw het deeg goed dicht. Heb je geen vormpje; duw de randjes dan even goed aan met een vork. Je krijg dan een mooi randje na het bakken en ze scheuren niet open tijdens het bakken.

Haal de hete bakplaat uit de oven en zet deze ergens stabiel op het aanrecht. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de Samosa’s er voorzichtig op. Bestrijk de bovenkant met de losgeklopte eidooier en zet ze daarna in de oven. Je bakt ze in de oven in 20 min. gaar en goudbruin. Wees niet bang om ze iets langer te laten staan als ze nog een beetje bleekjes zijn; bladerdeeg kan wel wat hebben. Blijf alleen wel in de buurt om het regelmatig te checken.

Laat ze een beetje afkoelen en eet ze lauwwarm. 

Mocht je er een paar over hebben (wat ik onvoorstélbaar zou vinden, maar goed…) zijn ze koud overigens ook prima te eten. Bewaar ze dan in een afsluitbaar bakje in de koelkast en laat ze, voordat je ze gaat eten een half uurtje op kamer temperatuur komen of warm ze even een paar minuten op in de oven.

Veel plezier met het maken, het uitdelen en vooral; het eten! 

Samosa's3

Miss Deedy is voorstander van het legaal kopen van muziek. Ben je enthousiast geworden en wil je, na het lezen van deze blog, het album van Caro Emerald aanschaffen?? Klik dan hier door naar iTunes. 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)