Gelei van bloedsinaasappel en rode peper

Ik heb een lichte verslaving. Niet te verwarren met mijn eetverslaving, want die is zeker niet licht meer te noemen. Nee, ik heb het over mijn bloedsinaasappel verslaving. Die duurt nog ongeveer tot het einde van de maand en daarna komt er weer een nieuw seizoensproduct voor in de plaats. …

Ik heb een lichte verslaving. Niet te verwarren met mijn eetverslaving, want die is zeker niet licht meer te noemen. Nee, ik heb het over mijn bloedsinaasappel verslaving. Die duurt nog ongeveer tot het einde van de maand en daarna komt er weer een nieuw seizoensproduct voor in de plaats. Ik gok op asperges.

Bloedsinaasappels dus. Die prachtige als sinaasappel vermomde vruchten met hun dieprode vruchtvlees. Daar kun je dus echt alles mee. Gewoon zo uit het vuistje, in een sapje, toetje, cake of andere zoetigheid. Maar vooral hartig komen ze goed tot hun recht. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kip met bloedsinaasappel, maple syrup en pecans? Vandaag komt er een klapper van een recept online waarvoor ik wederom geïnspireerd werd door het BBC Good Food Magazine. Zij combineerden bloedsinaasappel en rode peper. Boy of boy, wat is dat een hemelse combi. Ik had dus 3 potten van die bloedsinaasappel-rode peper gelei maakt. Twee daarvan leven nu een eigen leven en ik zie ze overal op foto’s terugkomen. Bij stukjes oude kaas op een verjaardag, op de lunchtafel van mijn kantoor en wat te denken van een van mijn beste vrienden die hoopt dat hij het op kan drinken. Lukt niet San, echt niet.

Sander en de gelei

Dit recept is dus makkelijk. Je moet alleen een beetje raspen en persen. Vervolgens heb je 3 grote of meerdere kleine potjes vol die je conserveert. Daarna kun je heel lang genieten van deze heerlijkheid. Bij kaas bijvoorbeeld (doe het op een stukje Manchego en je bent verliefd) of bij gegrild vlees. Ik schepte ook nog een lepeltje op mijn rode bieten taartjes en dat was zeker geen straf. Zat mogelijkheden, laat je smaakpapillen je maar vertellen wat ze ermee willen.

Wat je nodig hebt voor ongeveer 1,2 liter gelei

– 5 bloedsinaasappels
– 4 rode pepers
– 500gr geleisuiker (ik gebruikte de geleisuiker special van Van Gilse, speciaal voor halfzoete gelei)
– 500ml witte wijnazijn
– eventueel extra water
– potten die je eerst gesteriliseerd hebt in kokend water

Gelei_bloedsinaasappel_rode peper_2

Wat je gaat doen

Zorg voordat je begint dat de potten en deksels waar straks de warme gelei in gaat goed gesteriliseerd zijn. Kook ze daarvoor bijvoorbeeld in een pan met kokend water en laat ze daar in liggen totdat je gelei klaar is.

Boen de bloedsinaasappels schoon en rasp de schillen fijn. Neem daarbij niet het wit van de schil mee, want dat is bitter. Doe de rasp in een medium pan. Haal uit 3 bloedsinaasappels het vruchtvlees met een scherp mesje en doe dit in een keukenmachine. Hak de rode pepers grof en doe deze met pitjes en al bij het vruchtvlees in de blender. Maal dit fijn. Pers de overige 2 bloedsinaasappels uit en doe het sap bij de fijngemalen pepers en vruchtvlees. Check hoeveel milliliter vocht je nu hebt. Als dit minder dan 600ml is dan voeg je nog wat extra water toe.

Schenk alles in de pan samen met de 500ml witte wijnazijn en roer de 500gr geleisuiker erdoor. Breng dit aan de kook en laat een minuutje doorkoken. Zet daarna het vuur uit en test of je gelei de juiste dikte heeft. Haal daarvoor met een klein lepeltje een beetje gelei uit de pan en laat dit afkoelen (gaat heel snel). Als het afgekoeld is, kun je proeven en beoordelen of de dikte goed is. Wil je ‘m nog iets dikker dan kun je nog een minuut doorkoken.

Haal de potten met een tang (even wat kokend heet water over gieten) uit de pan en zet op het aanrecht. Schenk de gelei in de gesteriliseerde potten tot net onder de rond en schroef de deksels erop. Zet de potten vervolgens op z’n kop op het aanrecht (zo trekken ze vacuüm) en laat zo afkoelen. Als er na het afkoelen een deukje bovenin het deksel zit dan is het goed vacuüm getrokken. Daarna kun je ze met gemak een half jaar bewaren.

Gelei_bloedsinaasappel_rode peper_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)