Gevulde pastaschelpen met spinazie

Grote pastaschelpen zijn geweldig om te vullen met romige mengsels en daarna te gratineren in de oven. Ik kocht nog niet zo lang geleden een een zak ‘Lumaconi Gigante’ bij Foodelicious en vond op hun site een recept voor gevulde pastaschelpen met spinazie. Dit recept heb ik nog een beetje gefinetuned en zo ontstond mijn versie. Een geweldig vegetarisch hoofdgerecht waar het hele gezin van kan genieten. Onze peuter at er namelijk ook goed van 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 300 gram grote pastaschelpen
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 250gr spinazie
– 250gr ricotta
– 40gr geraspte Parmezaanse kaas
– snufje geraspte nootmuskaat
– 1el gehakte basilicum
– 8 zongedroogde tomaten
– 1 volle eetlepel walnoten
– 100gr geraspte belegen kaas
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Gevulde pastaschelpen met spinazie_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 30 minuten

Kook de pastaschelpen in ruim kokend water met zout in 12 minuten al dente. Giet af in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de ui en knoflook helemaal fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en laat deze iets slinken (niet tot pap koken alstublieft). Zet het vuur uit en roer de ricotta, Parmezaanse kaas, nootmuskaat en basilicum door de spinazie totdat je een romig mengsel hebt. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en roer deze ook erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Hak de walnoten grof. Pak een ovenschaal waar alle pastaschelpen naast elkaar in kunnen staan en vet deze licht in met olijfolie. Vul nu iedere pastaschelp met het spinaziemengsel en zet ze naast elkaar in de ovenschaal. Garneer alle pastaschelpen met stukjes walnoten en bestrooi met de belegen kaas. Bestrooi als laatste met nog wat gemalen peper.

Gevulde pastaschelpen met spinazie_3

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet voor 30 minuten in de oven. De laatste 10 minuten hiervan haal je het aluminiumfolie weg zodat de kaas kan gratineren. Direct serveren en genieten!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Bestel de Eetkalender 2018 met korting in de pre-sale + gratis weekend e-book

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gevulde pastaschelpen met spinazie”

  1. Oh wow! Dit lijkt me echt helemaal geweldig! Zou het echt ontzettend graag uitproberen zodra ik een oven heb… Hopelijk duurt het nu niet lang meer. Wel grappig dit artikel want ik zag de schelpen gisteren liggen en vroeg me af hoe ze gevuld zouden smaken!

  2. Hoi fransesca,

    ik ben op zoek naar een Italiaans ovengerecht. Ik krijg zaterdag 20 vrouwen te eten, voor gerecht wordt je italiaanse amuse, nagerecht iets met tiramisu, maar ik heb honderden hoofdrecepten gelezen, en weet niet welke ik moet maken
    . is de gevulde schelpen wat? Het moet nl van te voren worden klaar gemaakt, liefst 1 dag van te voren en dan tijdens het voorgerecht de oven in.

    wie weet kan jij me even op weg helpen met wat suggesties,

    Groeten,

    Marieke

    1. Hi Marieke,

      Wat een leuke uitdaging om voor 20 vrouwen te koken, dan is Italiaans een goed idee 🙂 Ik zou de schelpen niet een dag van te voren maken, want dan worden ze een beetje hard doordat het niet helemaal ondergedompeld in de saus zit. Een recept wat ideaal is om een dag van te voren te maken is melanzane, de link naar het recept staat hieronder. Is juist zelfs lekkerder een dag erna 🙂 Serveer het met een flinke salade en brood om te dopen en iedereen zal smullen.

      http://www.francescakookt.nl/uit-de-krat-melanzane-parmigiano/

      En anders een ‘good old’ lasagna 🙂 Recept voor een traditionele lasagna staat nog niet op de blog (die moet ik ook maar eens snel maken dus). Ik heb wel deze koolhydraatarme versie met koolraap op de blog staan: http://www.francescakookt.nl/lasagna-van-knolselderij/

      Succes met je etentje! Groetjes, Francesca

  3. Hey Francesca,

    bedankt voor al je leuke recepten 🙂

    Ik vroeg me af of de schelpen te droog worden als je die vooraf maakt en die twee uurtjes later in de oven stopt? Ziet er superlekker uit, en niet te droog zonder tomatensaus?

    Groetjes!
    Karen

    1. Hey Karen,
      Wat leuk en heel graag gedaan!
      Ik denk dat dat wel moet lukken 2 uur van te voren. Wel goed afdekken dan. En nee, het wordt niet droog 😉 Door de ricotta en het vocht van de spinazie heb je voldoende vocht.
      Succes, Francesca

  4. Hoi Francesca,

    Lijkt me een heerlijk recept maar … onze kinderen hebben een koemelkintolerantie. Door wat zou ik de Ricotta kunnen vervangen? De Parmezaanze kaas vervang ik steeds door geitenkaas.

    Grtjes,
    L.

  5. Hoi Francesca,
    Vandaag dit heerlijke gerecht voor het eerst gemaakt, het was zalig. Zelfs de kinderen vonden het geweldig, ze zeiden mam dit moet je vaker maken. Al met al een groot succes. Dank je wel.
    Groetjes, Mirielle

  6. Hallo Francesca,

    Ik heb vandaag die gevulde pastaschelpen gemaakt met spinazie man man man zooooo lekker en met een lekker wijntje en een slaatje erbij het was echt feest. De kids vonden het super lekker. Dank u voor het lekkere resept.