Goed en vooral lekker ontbijten met teff

Een goed ontbijt in de ochtend. Het is zo belangrijk, maar het schiet er ook heel vaak bij in. Vaak ingegeven door tijd waardoor we met een lege maag de deur uit rennen. In mijn ‘roaring twenties’ gebeurde me dit ook heel vaak en rond een uur of 10 in de ochtend kreeg ik dan snaaitrek, omdat mijn energieniveau tot een dieptepunt daalde. Inmiddels heb ik het ontbijten helemaal onder controle en ben expert geworden in snelle, voedzame en vooral hele lekkere ontbijtjes waar mijn hele gezin van mee kan genieten.

Hoe zorg je er nou voor dat je snel en toch ook goed en lekker kunt ontbijten? Ik heb mijn top tips voor jullie op een rijtje gezet.

1. Maak er tijd voor

Het is een open deur, maar ik begin er toch mee. Voor ieder ontbijt heb je tijd nodig, ook al is het maar 5 minuten. Het is het beste begin van je dag en je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Zet die wekker daarom 10 minuten eerder of snooze 10 minuten korter. Op een gegeven moment zit het in je systeem en kost het je echt geen moeite meer.

2. Voorbereiding is alles

Met een goede voorbereiding kun je goed en gevarieerd ontbijten. Iedere dag een boterham met kaas eten gaat op een gegeven moment vervelen en variëren zorgt voor meer ontbijtplezier. Zo bak ik bijvoorbeeld met liefde een flinke stapel voedzame pannenkoeken op zondag waarmee ik meerdere dagen kan ontbijten. Ook heb ik ontbijtrepen per portie verpakt en ingevroren. Die haal ik de avond ervoor uit de vriezer en daarmee kan ik ’s ochtends heerlijk ontbijten. Verder heb ik altijd teff, havermout en plantaardige melk in huis waarmee ik binnen 5 minuten een kommetje kan maken en een volkoren boterham is ook prima, maar niet iedere dag.

Ontbijten met teff_Zonnatura_2

3. Maak van je ontbijt een feestje

Iets wat er lekker uitziet en ook nog eens zo smaakt is een feestje om te eten. Een kommetje met pap en wat fruit en noten is niet alleen goed voor je, maar is ook heerlijk om te eten. Ik verheug me iedere dag bij het wakker worden al op mijn ontbijt en dan is het een stuk makkelijker om die routine erin te houden.

Ontbijten met teff: zowel voedzaam als genieten!

Sinds een paar maanden zijn wij thuis lichtelijk verslaafd aan teff. Ik was altijd al fan van havermout. Maar net als bij iedere dag een boterham, gaat ook iedere dag een bakje havermout vervelen en bij mijn zoektocht naar alternatieven kwam teff naar boven.

Teff is een meergranenontbijt, gemaakt van de grassoort teff en een bron van vezels. Het komt uit een andere tak van de familie, zoals bijvoorbeeld haver, en is glutenvrij. Als je het zou vergelijken met tarwe dan passen er maar liefst 150 teff zaadjes in 1 korrel tarwe. Doordat de korrels zo klein zijn, worden ze in hun geheel gemalen in plaats van eerst uit elkaar gehaald. Oftewel minder bewerkt en daarmee ook een goede voedingswaarde.

Ontbijten met teff_Zonnatura_4

Het grote voordeel van teff vind ik dat je het zowel koud als warm kunt gebruiken. Dus ideaal voor een vliegensvlugge start van je ochtend. Je kunt het bij de natuurvoedingswinkel kopen en in de supermarkt vind je de pakken Teff van Zonnatura.

Mijn favoriete teff ontbijtjes op een rijtje

1. Supersnelle koude pap

Meng 6 afgestreken eetlepels teff met 200ml koude plantaardige melk zoals bijvoorbeeld kokos- of amandelmelk en combineer met vers fruit en noten in een bakje. Maak je hierbij niet druk om recepten, combineer gewoon wat je in huis hebt. Dat doe ik zelf ook! Eet het gelijk op en je hebt een snel en goed begin van je dag. Na zo’n ontbijtje zit ik flink gevuld tot de lunch en heb absoluut geen snaaitrek.

Ontbijten met teff_Zonnatura_5

2. Teff shake

Met mijn ontbijtritme zit het wel goed, maar mijn Mr. thuis maakt er nog wel eens een potje van. Hij is nog zo iemand die er geen tijd voor vrijmaakt ondanks al mijn goede raad waar hij niet naar luistert. Wat bij hem wel werkt is een shakebeker die hij onder zijn arm meeneemt de auto in. Die drinkt hij al rijdende op. Ook prima! Zijn teff shake maak ik met 4 eetlepels teff, 4 volle eetlepels kwark, een flinke snuf kaneel, 1 eetlepel geraspte kokos en een scheut water. Even flink shaken tot een drinkbaar ontbijt en onder de arm van The Mr. duwen en hij kan op pad. Voor de liefhebbers van zoet kun je er ook nog een klein scheutje agave siroop door shaken. Niet te lang laten staan, want teff wordt dikker naarmate het meer vocht opneemt.

Ontbijten met teff_Zonnatura_7

3. Teff pannenkoeken

Mijn meest recente ontdekking en wat voor één! Je kan namelijk gewoon pannenkoeken bakken van teff, hoe te gek is dat. Je moet ze wel wat voorzichtiger bakken dan normale pannenkoeken, want ze kunnen snel scheuren. Met die liefdevolle behandeling krijg je vervolgens wel lekkere knapperige pannenkoeken.

Ontbijten met teff_Zonnatura_6b

Je hebt er 200gram teff, 250ml plantaardige melk, 1tl bakpoeder, 1 ei, 1tl vanille extract en een snuf zout voor nodig. Meng dit tot een compact beslag en bak daarna kleine pannenkoekjes in bijvoorbeeld kokosolie. Laat ze een minuut of 3 aan een zijde bakken op medium vuur en keer ze daarna voorzichtig om. Laat ze mooi goudbruin en krokant bakken. Serveer ze bijvoorbeeld met gekarameliseerde stukjes banaan. Snijd daarvoor banaan in grove stukken en bak ze kort in kokosolie met een scheut agavesiroop.

Bron foto teffzaadjes: Ideo.org

Volg Francesca Kookt ook op FacebookTwitterGoogle+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)