Homemade scones met clotted cream

Scones met clotted cream zijn voor mij een echte traktatie. Ik eet ze het liefst bij de Bakkerswinkel met een flinke klodder lemon curd. Tot een paar weken geleden had ik zelf nog nooit scones gebakken. Geen idee waarom eigenlijk. Waarschijnlijk omdat ik niet zo’n bakster ben en het (ongegronde) …

Scones met clotted cream zijn voor mij een echte traktatie. Ik eet ze het liefst bij de Bakkerswinkel met een flinke klodder lemon curd. Tot een paar weken geleden had ik zelf nog nooit scones gebakken. Geen idee waarom eigenlijk. Waarschijnlijk omdat ik niet zo’n bakster ben en het (ongegronde) idee had dat het een flink karwei is. Niets is minder waar, want scones zijn echt zo gemaakt. En als je eenmaal die zelfgemaakte hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Sorry Bakkerswinkel, ik bedoel het niet persoonlijk en ik blijf komen om jullie cheesecake en gehakttaart, maar die scones bak ik voortaan zelf 😉

Francesca Kookt_scones met lemon curd en clotted cream_2

Mijn favoriete beleg voor scones blijft clotted cream en lemon curd. Maar met gezouten boter en jam zijn ze ook heerlijk. Leef je uit! Het recept voor lemon curd vind je hier op de blog.

Lemon curd zelf maken_1_uitgelicht

Clotted cream kun je kant en klaar kopen of je maakt het zelf. Meng hiervoor 100gr mascarpone met 125gr geklopte slagroom of crème fraîche (dan wordt het iets frisser). Dit is niet de traditionele manier van clotted cream maken, maar die is zo bewerkelijk dat ik deze snelle versie prefereer.

Wat je nodig hebt voor circa 16 scones

– 250gr bloem, gezeefd
– 2tl bakpoeder
– 1/4tl baking soda
– snuf zout
– 3el suiker
– 100gr ongezouten roomboter, in blokjes
– 75gr krenten
– 120ml karnemelk
– 1 ei, losgeklopt
– 1el melk

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en zet apart.

Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en 2el suiker. Roer dit goed door elkaar. Snijd vervolgens de klontjes boter erdoor met 2 messen of meng luchtig met je vingertoppen totdat je een korrelig deeg hebt. Roer de krenten erdoor en voeg daarna de karnemelk en het losgeklopte ei toe. Roer door totdat het deeg net is gemengd.

Bestuif een werkvlak met bloem en leg hier het deeg op. Kneed het deeg een keer of 6 door en rol daarna uit tot een plak van 2-3 cm. Steek er met een uitsteekvormpje van (ongeveer) 5cm rondjes uit en leg deze naast elkaar op het bakpapier. Laat er wel wat ruimte tussen, want de scones groeien nog iets in de oven. De restjes deeg kneed je weer tot een bol en die rol je uit tot een nieuwe plak deeg om zoveel mogelijk scones eruit te halen. Bestrijk alle scones met een kwastje met melk en strooi er nog een klein beetje suiker over.

Bak de scones in 12-15 minuten totdat ze goudbruin en laat ze daarna afkoelen op een rek.

Francesca Kookt_scones met lemon curd en clotted cream_3

Thanks Martha Stewart voor de inspiratie.

Meer homemade ontbijt recepten? Die vind je hier!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)