Kip enchiladas met bonen

Dat ik al graag met bonen kook moge duidelijk zijn als je de recepten op mijn blog een beetje volgt. Mijn ‘koter’ vindt ze gelukkig ook heerlijk. Maar niet alle kinderen worden primair enthousiast van het zien van bonen en daarom heb ik deze speelse kip enchiladas bedacht waarmee je ze toch een beetje kunt foppen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Voor de milde enchiladasaus (wil je ‘m spicy, voeg dan ook wat gemalen chili toe)
– 2el arachide olie
– 1 teentje knoflook
– 2el bloem
– 1el paprikapoeder
– 1el gerookt paprikapoeder/pimenton
– 1tl komijn
– 1tl oregano
– 400ml warme bouillon (kip of groente)
– vers citroensap (naar smaak)

Voor de enchiladas
– 1 kipfilet
– ½ bouillonblokje
– 1 pot HAK bonenmix (kikkererwten, maïs, kidney & bruine bonen)
– 1 groene paprika
– optioneel: 1 groene chili
– 1 ui
– 1 tomaat
– 200gr geraspte kaas (ik mengde belegen kaas met cheddar)
– 8 tortilla’s
– om te serveren: een groene salade voor erbij

kip-enchiladas-bonen-erbij-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd enchiladasaus: 10 minuten
Bereidingstijd enchiladas: 25 minuten
Oventijd: 30 minuten

Laat je niet afschrikken door het zelf maken van de saus. Dat is namelijk zo gebeurd en je kunt ‘m ook eerder maken en in de koelkast bewaren.Verhit een steelpan op het fornuis en doe daar de olie in. Knijp het teentje knoflook erboven uit en fruit dit op laag vuur. Roer nu de bloem, specerijen en oregano erdoor en bak dit even mee. Pak een garde en giet een beetje bouillon in het pannetje terwijl je goed klopt. Door beetje bij beetje de bouillon erbij te gieten terwijl je blijft roeren met de garde krijg je een klontvrije saus. Stop met bijschenken als er 300ml bouillon is toegevoegd en kijk hoe dik de saus is. Vind je ‘m nog te dik, dan schenk je er wat extra bouillon bij. Breng de saus op smaak met vers citroensap en zet het vuur uit.

De kip moet 10 minuten zachtjes gekookt worden in een bouillon en daarna geplukt. Dit kun je doen terwijl je de saus maakt of je doet het al eerder en bewaart tevens in de koelkast. Tip van mij: ik kook vaak een paar kipfilets in 1x en vries porties van de geplukte kip in. Zo heb ik altijd iets op voorraad als ik nasi of een makkelijke salade wil maken.

Spoel de bonenmix af in een vergiet en laat uitlekken. Als laatste snijd je de groenten: paprika en (optioneel) chili, ui en tomaat in kleine blokjes. Let op: gebruik de chili alleen in de enchiladas voor de volwassenen, anders komt het stoom uit de oren van de kleintjes.

Zet vervolgens alles klaar op je aanrecht, vet een grote ovenschaal in, verwarm de oven voor op 200 graden en maak de enchiladas. Dat maken doe je zo: leg een tortilla neer en bestrijk die met een eetlepel van de saus. Beleg vervolgens in het midden met blokjes ui, paprika en tomaat. Eventueel ook een beetje chili. Dan gaat de kip erover samen met een handje bonen en rijkelijk wat geraspte kaas. Rol de enchilada op en leg ‘m in de ovenschaal. Herhaal dit totdat alle 8 enchiladas klaar zijn en gebroederlijk naast elkaar liggen.

Je houdt nog wat saus over. Strijk dit over de bovenkant van de enchiladas en bestrooi rijkelijk met kaas. Schuif de schaal in de oven en bak 20 minuten. Zet daarna nog een paar minuten de grill aan voor een extra krokant bovenlaagje.

Serveer de kip enchiladas met een frisse groene salade en geniet! Ook van de kinderen die (hopelijk) met veel smaak hun bordje leegeten 🙂

kip-enchiladas-bonen-erbij-4

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kip enchiladas met bonen”