Linzenstoof met raapstelen en gerookte kip

Sponsored – Hoe vaak heb jij bonen gegeten afgelopen maand? Ongeacht je antwoord, het zullen er vast meer zijn geweest dan de jaren daarvoor. Er worden namelijk steeds meer bonen gegeten in Nederland en dat is goed nieuws! Niet alleen hebben ze een prominente plek gekregen in de nieuwe (en zeer verbeterde) Schijf van Vijf, we hebben ook ontdekt hoe veelzijdig en smakelijk bonen kunnen zijn in gerechten.

Niet in de laatste plaats door Herman den Blijker, de opperboon van Nederland en ik, zei de gek. Want ook dit jaar mag ik weer aan de slag als een van de bonenambassadeurs van HAK. Wat dat inhoudt? Heel simpel, ik ga heerlijke en makkelijke recepten met bonen voor je maken! Gevarieerd, boordevol voedingsstoffen en bovenal erg lekker. Dat vind ik super, want ik hou echt van ‘bonen erbij’ in mijn gerechten.

Bonen uit een zak? Meer dan handig!

Wie aan HAK denkt, denkt aan bonen in de welbekende glazen potten. Niet aan zakken, toch? Wel dus! HAK heeft nu een aantal bonenschotels en bonen(mixen) in een handige stazak in het assortiment.  Deze zijn gegaard in de zak met alleen water en een klein beetje zout (geen conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers) en het grote voordeel daarvan is dat je ze direct kunt gebruiken. Je hoeft niet te spoelen of af te gieten (er zit maar een klein beetje water in) en je kunt ze direct toevoegen aan salades, soepen, pasta’s en andere gerechten. Kijk, dat is nou handig. Want met een aantal zakken in de voorraadkast heb je dus altijd iets in huis om een maaltijd te maken.

De varianten die verkrijgbaar zijn in stazak zijn onder andere rode en bruine bonenmix, kidneybonen, kikkererwten, zwarte bonen en linzen. En met de laatste heb ik een heerlijk recept gemaakt dat binnen 20 minuten klaar is en bomvol eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen zit. Omdat ik zo veel sport de laatste tijd moet ik ook veel meer eiwitten eten en die probeer ik voor een deel ook uit plantaardige bronnen te halen. Linzen zijn daar perfect voor!

linzenstoof-met-raapstelen-artisjokken-en-gerookte-kip-4

Nou is voedingswaarde belangrijk, maar smaak minstens net zo veel. Iets kan namelijk heel ‘gezond’ zijn, maar als het niet te eten is word ik er ook niet gelukkig van. Met deze linzenstoof met raapstelen, artisjokken en gerookte kip kun je aankomen thuis, zelfs mijn 6-jarige Jessey zat aan tafel en zei de magische woorden “Zo, mama, dit is echt lekker! En echt warm, dus ik moet even wat beter blazen.” Na het blazen was zijn bord heel snel leeg.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zeezout
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken (800 gr) gepelde tomaten
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 bosjes raapstelen (buiten het seizoen kun je dit vervangen door 2 flinke handen bladspinazie)
  • 200 gr gerookte kip
  • 400 gr artisjokharten uit pot
  • 2 stazakken (410 gr) linzen van HAK
  • zwarte peper
  • om te serveren: verse basilicum en harde volkoren broodjes

linzenstoof-met-raapstelen-artisjokken-en-gerookte-kip-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.

2. Zet een flinke hapjespan op het vuur en fruit de sjalot en knoflook in een scheutje olijfolie met een snufje zout totdat het zacht is en heerlijk geurt. Bak de laatste minuut de tomatenpuree mee.

3. Schenk de 2 blikken gepelde tomaten erbij, strooi het gerookte paprikapoeder erbij, roer door en laat 10 minuten op medium vuur pruttelen totdat de tomaten zacht zijn en uit elkaar vallen.

4. In de tussentijd: hak de raapstelen grof en spoel om in een vergiet, laat daarna uitlekken. Schep de artisjokharten in een vergiet en spoel om, snijd daarna in kleinere stukjes. Snijd de gerookte kip in kleine blokjes.

5. Zet het vuur laag en schep de linzen zo vanuit de stazak in de pan. Nee, je hoeft ze echt niet eerst af te spoelen.

Trouwens, ik heb even aan HAK gevraagd wat voor functie het afspoelen nou precies heeft. Ik dacht altijd dat het was om het overtollig zout weg te spoelen. Maar of ik daar gelijk in heb en waarom er altijd zo veel schuim ontstaat tijdens het spoelen heb ik toch maar eens als vragen bij de experts neergelegd. Hun antwoord hierop:

“Het afspoelen van bonen heeft alleen een cosmetische functie. Door de bonen af te spoelen voor gebruik spoel je eventuele zetmeeluittreding weg. Met dat zetmeel is niets mis, maar het oogt niet altijd mooi. Het afspoelen zorgt er daarom voor dat bijvoorbeeld een salade niet troebel of te vochtig wordt. Het afspoelen heeft dus niets te maken met het wegspoelen van overtollig zout. HAK gebruikt sowieso maar een klein beetje zout bij het bereiden van peulvruchten: minder dan 0,5 gram per 100 gram. Daarmee vallen ze binnen de norm van het Voedingscentrum.

 Het schuim dat ontstaat tijdens het afspoelen komt van het eiwit uit de peulvruchten. Je kunt het vergelijken met het koken van spliterwten voor erwtensoep. Daar ontstaat ook altijd schuim dat door sommige mensen wordt afgeschept. Bij kikkererwten is het eiwitgehalte in het kookvocht zelfs zo hoog dat je het kookvocht net zo goed op kunt kloppen als eiwit! Dan kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken om eiwitschuimpjes mee te maken (meringue).”

linzenstoof-met-raapstelen-artisjokken-en-gerookte-kip-5  

6. Roer daarna de raapstelen, artisjokharten en gerookte kip erdoor. Er gaan aardig wat ingrediënten in de pan, mocht de saus iets te dik worden daardoor schenk er dan een klein scheutje warm water bij. Verwarm kort, proef en breng, indien nodig, extra op smaak met peper en zout.

Smaaktip: door de tomaten kan de saus iets zuur worden. Dit neutraliseer je door een klein snufje (riet)suiker door de saus te roeren.

7. Serveer de linzenstoof met blaadjes verse basilicum en harde broodjes om in de saus te dopen.

linzenstoof-met-raapstelen-artisjokken-en-gerookte-kip-6

Deze heerlijke linzenstoof is zo gemaakt en je serveert weer eens wat anders op tafel. Ook erg lekker als lunch trouwens, dus ik hoop dat je restjes overhoudt. Geniet ervan en mocht je in de tussentijd nog vragen hebben over linzen, of bonen in het algemeen, stel ze dan hieronder en dan kom ik er in mijn volgende ‘bonenblog’ op terug!

 Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier onze disclaimer.


Smakelijk delen en printen
DOWNLOAD GRATIS MIJN NIEUWE E-BOOK:
MOSSELEN KUNNEN ALTIJD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *