Gin Festival: dit zijn mijn favoriete gin-merken

Na de succesvolle eerste editie van het Gin Festival besloten de organisatoren om er dit jaar een tweedaags festival van te maken. Deze vond afgelopen mei plaats en als grote gin-liefhebber moest ik daar natuurlijk wel bij zijn. Wie denkt dat je hier een grote bar vindt waar je een …

Na de succesvolle eerste editie van het Gin Festival besloten de organisatoren om er dit jaar een tweedaags festival van te maken. Deze vond afgelopen mei plaats en als grote gin-liefhebber moest ik daar natuurlijk wel bij zijn.

Wie denkt dat je hier een grote bar vindt waar je een paar hippe gin-cocktails kunt bestellen alsof je naar een grote gin-kroeg gaat heeft het mis. Op het festival waren bijna 200 merken te vinden om te proeven, kon je seminars volgen en was er buiten ook nog iets te eten te vinden. En geloof me, die kimchi burgers gingen er wel in na een tasting of 10. Ook al waren het hele kleine glaasjes gin.

Bij binnenkomst waren we eerst nog wat onwennig, omdat we voor ons gevoel op een consumenten gin-beurs terecht waren gekomen. Wat feitelijk ook wel een beetje zo is, want de gin-merken presenteren zich hier aan je en door te proeven en te praten kun je nieuwe merken ontdekken die hopelijk bij jou thuis in de gin-kast erbij mogen staan. Jullie hebben toch ook allemaal een gin-kast thuis? Zeg maar gewoon ja.

Toen we eenmaal in gesprek raakten met verschillende mensen achter kleine gin-merken raakten we dolenthousiast. Mensenlief, wat zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar en wat wordt er verrassend veel geëxperimenteerd met de botanicals. We hebben veel gins geproefd waarbij het bijna een zonde is om deze te willen mixen met een tonic of andere frisdrank.

Vandaag wil ik jullie laten kennismaken met 5 kleine gin-merken die mijn hart en smaakpapillen hebben gestolen die middag. Voor hun gins maak ik graag wat ruimte vrij in mijn kastje.

Hermit Dutch Coastal Gin

Een verrassende gin van distilleerderij van Toor uit Vlaardingen. Het is een zachte, premium gin met een citrusmelange en een licht zilte afdronk. Deze kan goed puur gedronken worden of in de mix gecombineerd met tonic, grapefruitschil en zeekraal. Door het zilte karakter is deze gin perfect te combineren met schaal- en schelpdieren.

De botanicals in deze gin zijn jeneverbes, koriander, sinaasappel, kardemom, kaneel, nootmuskaat, engelwortel, curaçaoschil (bittere sinaasappelschil), zoethout en Oosterscheldewater.

Loopuyt Gin

Van Vlaardingen gaan we door naar Schiedam waar P. Loopuyt & Co Distillers te vinden is. Hier werd in 2013 gestart met de ontwikkeling van hun gin die perfect te mixen moest zijn met tonic. Loopuyt Gin heeft een toegankelijke smaak met een rijk aroma. De gin is gemaakt van 12 apart gestookte botanicals: lavendel, verse sinaasappelschil, grapefruitschil, verse framboos, jeneverbessen, kinabast, nootmuskaat, koriander, kardemom, Inca bessen, moerbeibessen en gojibessen.

Loopuyt ontwikkelde naast een eigen tonic ook het allereerste Nederlandse ginger beer. Deze gemixt met Loopuyt Gin, limoen en passievrucht is een van mijn favoriete gin-cocktails.

Kalkwijck Whisper Man’s Gin

We blijven nog even in Nederland. De distilleerderij van Kalkwijck Distillers ligt in Vroomshoop, vlakbij Almelo. Hun Whisper Man’s Gin heeft een frisse, kruidige smaak en kun je zowel puur als in de mix met tonic drinken. Je ruikt kruiden, citroen, jeneverbes, tijm en mout en proeft de zachte smaak van kruiden, hint van mout en een klein bittertje.

Er is ook een Whisper Man’s Aged Gin die enkele maanden op nieuw Frans eiken vaten gerijpt is. Prachtige gin om ze te drinken met een krachtige smaak van kruiden en specerijen zoals kaneel en vanille.

Hun fantastische amandellikeur wil ik graag nog even vermelden. Door mijn liefde voor de Amarguinha (gekoeld geserveerd met ijs en citroensap) in Portugal ben ik in Nederland altijd op zoek naar een goed alternatief hiervoor. Na het proeven van de Kalkwijckse amandellikeur heb ik deze nu eindelijk gevonden.

Gospel Spirits Dutch Gin

De laatste gin uit Nederland wordt gemaakt in de Jopenkerk. De naam Gospel Spirits zegt al genoeg. Ik zag her en der wat mensen lopen met een rode paprika waar een rietje uit stak en was benieuwd naar de inhoud. Dit bleek de Gospel Spirits Dutch Gin te zijn die was gemengd met de Fever-Treek Mediterranean Tonic. Normaal garneer je die met een schijfje rode paprika, maar tijdens het Gin Festival werd de rode paprika gewoon als glas gebruikt. Zo kregen we ook nog wat groenten binnen, altijd mooi meegenomen.

Gospel Gin is een unieke dry gin met een kruidendistillaat van onder andere jeneverbes, korianderzaad, sinaasappel, grapefruit, zoethout en een mix van paradijszaad, pastinaak en Mittelfrüh-hop.

Sacred

Ik eindig met mijn grote favoriet van het Gin Festival, al was het alleen maar om het verhaal achter dit merk. Deze gin wordt gemaakt in de keuken (gelukkig hebben ze nog een tweede keuken om in te koken) van Ian en Hillary in London. Normaal worden gins met pure alcohol tot 96% gedestilleerd door te stoken. Vervolgens worden er diverse botanicals aan toegevoegd die de smaak vormen. Sacred doet dit anders, hun gins worden gemaakt met de vacuüm destillatietechniek waarbij de druk wordt verlaagd en de gin gedestilleerd wordt zonder te verwarmen. Zo blijven de aroma’s van de botanicals beter behouden. Daarnaast voegen ze maar 1 botanical per gin toe waardoor je een intens aroma overhoudt van de beste ingrediënten.

Uiteraard hebben ze een Juniper (jeneverbes) in het assortiment. Maar nog enthousiaster werd ik van de Cardemom, Pink Grapefruit en Coriander (van korianderzaad, niet het blad) Gin.

Uit mijn eigen kast

Ik heb ze gemist op het Gin Festival, toch wil ik ze wel nog even noemen omdat ze in mijn eigen kast staan: de eigen gins van chefs Jonnie Boer en Niven Kunz.

Gin & Jonnie is ontstaan door een samenwerking tussen Distilleerderij Onder de Boompjes en Jonnie Boer. De gin bestaat uit jeneverbessen, zoethout, engelwortel, karwij, kardemom, venkelbloem en venkelzaad en laat zich perfect combineren met Fever-Tree tonic.

Gin de Virginie is ontwikkeld door Niven Kunz en deze is vernoemd naar zijn grote liefde Virginie. Het heeft een kruidige smaak van rozemarijn en tijm. Zalig in de mix met tonic, granaatappel en een takje rozemarijn.

Drink geen alcohol onder de 18.

Voor het Gin Festival heb ik gratis tickets ontvangen. Voor het schrijven van dit artikel heeft niemand mij betaald, ook niet in flessen gin. Lees hier onze disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)