Nadia & Merijn’s Souq: het beste uit de Mediterraan Arabische keuken

De dames Nadia & Merijn schrijven de mooiste boeken over de Mediterraan Arabische keuken, reizen, koken en eten. Zij weten alles over de smaken van de landen in de Maghreb, Midden-Oosten en Zuid-Europa en zijn verliefd op de waanzinnige ingrediënten die ze daar altijd proeven. Om vervolgens in Nederland terug …

De dames Nadia & Merijn schrijven de mooiste boeken over de Mediterraan Arabische keuken, reizen, koken en eten. Zij weten alles over de smaken van de landen in de Maghreb, Midden-Oosten en Zuid-Europa en zijn verliefd op de waanzinnige ingrediënten die ze daar altijd proeven. Om vervolgens in Nederland terug te keren en te balen van het feit dat die kwaliteit hier nou juist niet verkrijgbaar is.

Dan importeren we het toch gewoon zelf

Nou kun je daar van blijven balen of je doet er wat aan en het laatste is wat ze hebben gedaan. Eind vorig jaar lanceerden ze hun eigen productenlijn: Nadia & Merijn’s Souq. Een door Nadia en Merijn’s samenstelde collectie van Mediterraan Arabische ingrediënten van topkwaliteit. Voor de eerste collectie zijn ze meerdere malen afgereisd naar Palestina en Libanon waar ze alle producten zelf hebben geselecteerd bij kleine ambachtelijke producenten en coöperatieven. Vervolgens zijn ze gaan samenwerken met de gepassioneerde jongens van Vanilla Venture die hun sporen al hebben verdiend in de markt van kwalitatieve producten. Deze combinatie bleek goud, want de nieuwe Souq lijn is niet alleen een lust voor het oog, de producten smaken ook nog eens fantastisch.

Nadia_Merijn_Souq_5

In december was ik aanwezig bij de officiële lancering ten kantore van Vanilla Venture. De producten stonden uitgestald en ik heb alles geproefd. Van tahina tot rozenwater. Ik kon me bijna niet beheersen bij de schalen vol lekkernijen die ze voor deze gelegenheid hadden gemaakt en smokkelde zelfs nog een paar amandelkoekjes (met goedkeuring) voor de peuter mee in een servetje.

Voor altijd verpest

Eenmaal thuis aangekomen arriveerde een paar dagen later een pakketje met mijn eigen Souq collectie, ik kon mijn enthousiasme bijna niet inhouden en The Mr. zag mij half huppelend door de kamer heen bewegen. In deze blog vertel ik jullie meer over de producten en laat ook zien wat je ermee kan in de keuken. Ik zeg er eerlijk bij dat de keuken van Nadia & Merijn voor mij nog een grote ontdekkingstocht is. Het is wel fijn dat ik de ontdekking aan kan gaan met hun producten. Wellicht ook een nadeel, want nu vind ik de producten die ik normaal kocht nooit meer goed. Zo ging er bijvoorbeeld een wereld voor me open toen ik de friszure granaatappelmelasse van Souq proefde. Schril contrast met de wat chemische variant die ik daarvoor gewend was. Gaan jullie mee op ontdekkingsreis?

Nadia_Merijn_Souq_4

Voordat we beginnen

Zaʼatar: spreek uit als za-ha-tar
Moghrabieh: spreek uit als ʻmo-gra-bie-jaʼ
Freekeh: spreek uit als frie-keh
Yalla: letʼs do it, vort dʼr mee!

Libanese za’atar

Een door de dames zelf samengestelde za’atar met als basis een kruidige robuust gemalen Libanese za’atar (oregano-achtige die ook wel wilde tijm genoemd wordt). Met extra veel sesamzaad, bloemige sumak en wat fleur de sel voor veel structuur en smaak. Ik ben inmiddels verliefd op deze uitvoering en gebruik ‘m bijna wekelijks. Onmisbaar voor man’ouche, het Libanese ontbijt van vers flatbread met olijfolie en za’atar. Ook heerlijk met lamsvlees, kip en over eigerechten, labne en (geroosterde) groente.

Nadia_Merijn_Souq_zaatar2

Ingrediënten: Za’atar, sumak, sesamzaad (ongeroosterd en geroosterd) en fleur de sel. Product uit Libanon
Kijk voor het recept van Libanese man’ouche, het klassieke ontbijt wat in Beiroet ‘s ochtends alle straten laat geuren, op de site van Souq.

Palestijnse za’atar

Deze Palestijnse zaʼatar is vrij groen van kleur en verschilt van de Libanese door een andere kruidigheid en het gebruik van een beetje olijfolie. Hij smaakt naar de mediterrane geur van de heuvels in Palestina. Heerlijk als dip met olijfolie en vers brood. Het is klassiek bij het ontbijt, en verder op ieder moment van de dag heerlijk. Ook lekker om te strooien over labne, gebakken eitjes, in een flatbread sandwich, met komkommertjes, tomaat en bijvoorbeeld met takjes verse munt.

Nadia_Merijn_Souq_zaatar

Ingrediënten: Zaʼatar, sumak, sesamzaad, zout en olijfolie. Product uit Palestina.
Kijk voor het recept van de flatbread sandwich met Palestijnse za’atar & pitabrood op de site van Souq.

Sumak

Sumak is poeder gemaakt van het gemalen besje van de sumakplant. Het heeft een friszure bloemige smaak. Wordt gebruikt zoals peper, maar dan om een frisse touch aan gerechten te geven. Klassiek gebruikt in de Midden-Oosterse fattoush-salade, maar ook over eitjes, zuivel, kip, groente, sucukworst … alles wat een friszure kick kan gebruiken: in gebruik wordt sumak wel vergeleken met citroensap.

Nadia_Merijn_Souq_Sumak

Ingrediënten: Gemalen sumakbesjes. Product uit Libanon
Kijk voor het recept van labne met sumak, uitgelekte hartige yoghurt bestrooid met sumak en granaatappelpitjes, op de site van Souq.

Granaatappelmelasse

Granaatappelmelasse (dibs el rumman) is het zuurzoete ingekookte sap van zure en zoete granaatappels wat een prachtige diepbruine melasse oplevert. De melasse is complex, friszoet en zuur. Geweldig in groente en granen, salades, sauzen, met vlees, kip en over toetjes. Ook heerlijk door wat tahina.

Nadia_Merijn_Souq_granaatappelmelasse

Ingrediënten: Ingekookt granaatappelsap. Product uit Libanon

Hiermee heb ik inmiddels al de geroosterde auberginesalade met sinaasappel, oregano en granaatappelmelasse gemaakt. Een geweldig recept!

Nadia_Merijn_Souq_2

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen

– 1 grote aubergine
– 1 sinaasappel
– handje verse oreganoblaadjes
– 1 el ragfijn gesneden peterselie
– frisgroene olijfolie
– granaatappelmelasse, Nadia & Merijn’s Souq

Wat je gaat doen

Leg de aubergine in de vlam van je gasfornuis en blaker ‘m zwart aan alle kanten tot hij helemaal zacht is, keer regelmatig met een tang. Je kunt dit ook in een hete oven onder de grill doen. Laat de aubergine een beetje afkoelen en pel met je handen de zwarte schil eraf tot er bijna geen zwarte schil meer aan zit. Spreid het aubergine vlees uit en hak grof. Verdeel over een bord. Rasp de schil van een halve sinaasappel erboven. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout, oregano en peterselie. Besprenkel het gerecht rijkelijk met granaatappelmelasse.

Oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater (mazaher) is het destillaat van de bloesem van de bittere sinaasappel. Een heerlijk aromatisch geparfumeerd bloesemwater dat zalig geurt. Oranjebloesemwater gebruik je in zowel zoete gerechten (gebak, toetjes en ijs) als hartige (tajines en dressings). Maar ook gewoon een paar druppels in kokend water. In het Midden-Oosten heet dit ‘witte koffie’. Niet alleen opwekkend maar ook goed voor de spijsvertering na een lang diner. Begin rustig met een paar druppels want de smaak is sterk!

Nadia_Merijn_Souq_Oranjebloesemwater

Ingrediënten: Destillaat van de bittere sinaasappelbloesem en water. Product uit Libanon
Kijk voor het recept van de oranjebloesem amandelkoekjes met witte koffie op de site van Souq.

Rozenwater

Rozenwater is het destillaat van de Damascus-roos, een aromatisch geparfumeerd water dat heerlijk geurt. Het wordt meestal in zoete bereidingen gebruikt, veelal in siroop, jam, gebak, koekjes en desserts. Begin rustig met een paar druppels, want de smaak is uitgesproken geparfumeerd. Probeer eens een paar druppels door zelfgemaakte citroenlimonade!

Nadia_Merijn_Souq_Rozenwater

Ingrediënten: Destillaat van rozen en water. Product uit Libanon
Kijk voor het recept van citroenlimonade met rozenwater op de site van Souq.

Tahina

Tahina wordt in het Midden- Oosten gemaakt van zeer fijngemalen ongeroosterd sesamzaad. Deze zijdezachte crèmige tahina is van de Tamam-familie uit Nablus, het epicentrum voor tahina. Tahina is onmisbaar in hummus, maar ook als dressing in salades, met geroosterde groente, met vlees, gevogelte en vis, als ijs, in desserts. Of gewoon als dip voor gedroogde vijgen.

Nadia_Merijn_Souq_Tahina

Ingrediënten: Sesamzaad, zout. Product uit Palestina
Kijk voor het recept van de Jeruzalemstijl hummus op de site van Souq.

Moghrabieh

Ook wel bekend als parel-couscous. Moghrabieh komt oorspronkelijk uit Libanon en het Midden-Oosten en de naam betekent couscous uit de Maghreb. Het zit tussen couscous en pasta in. Deze Libanese moghrabieh is gemaakt van semolina, water en zout, gevormd tot mooie parels. Moghrabieh wordt traditioneel in de Noord-Libanese stad Tripoli gegeten met kikkererwten, uien en soms kip of ander vlees. Op smaak gebracht met piment, kaneel en karwij. Moghrabieh kun je als pasta eten, maar is ook geweldig in salades en soepen.

Nadia_Merijn_Souq_moghrabieh

Ingrediënten: Semolina van harde tarwe, zout. Product uit Libanon
Kijk voor het recept van moghrabieh met kikkererwten en uien op de site van Souq.

Freekeh

Freekeh is jong geoogste groene tarwe die op het veld in balen wordt geroosterd. Dat levert een heerlijke lichtgerookte smaak op. Freekeh wordt in het Midden-Oosten vaak gegeten als warm gerecht met (lams)vlees, amandelen, specerijen en yoghurt. Je kunt het echt overal voor gebruiken en de smaak combineert geweldig met rauwe of geroosterde groente, specerijen, verse kruiden, vlees,vis en noten.

Nadia_Merijn_Souq_freekeh

Ingrediënten: Geroosterde onrijpe gebroken tarwekorrels Product uit Palestina

Inmiddels heb ik thuis de freekeh salade met amandelen, oregano, granaatappel en tomaatzaadjes gemaakt en ik ben het met ze eens. Deze freekeh is echt bizar lekker. Mooie gerookte smaak en met een goede bite.

Nadia_Merijn_Souq_3

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen

– 250 g freekeh, Nadia & Merijn’s Souq
– milde olijfolie
– 75 g amandelen
– 2 rijpe tomaten
– olijfolie
– 1 bosje oregano
– 1 granaatappel

Wat je gaat doen

Kook de freekeh beetgaar in ruim gezouten water (zorg dat het water zo zout is als de zee, net als bij pasta!) in 15-20 min. Giet af en laat uitlekken en afkoelen. Verhit een laagje olie en bak de amandelen goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Snijd de tomaten doormidden. Knijp de tomaten uit boven de freekeh. Snijd het vruchtvlees fijn en meng alles door de freekeh. Breng op smaak met een flinke scheut olijfolie. Pluk de oregano. Snijd het kroontje uit de granaatappel en breek met je twee duimen in het gat de appel open. Breek de 2 helften in parten. Sla met een lepel hard op de schil boven een kom, zodat alle zaadjes eruit vallen. Verwijder witte vliesjes. Meng vlak voor het serveren de helft van de granaatappelzaadjes met de gehakte amandelen en de oreganoblaadjes door de freekeh. Voeg naar smaak nog extra zout toe. Serveer direct op een mooie platte schaal.

En, hebben jullie al zin gekregen om gelijk de keuken in te duiken om een van deze heerlijke gerechten te maken? Ik ben echt enorm fan geworden van de producten van Nadia & Merijn’s Souq. Als je liefhebber bent van deze keuken raad ik je ze met veel plezier aan. Binnenkort ga ik de amandelkoekjes bakken, want de smaak daarvan proef ik nog als ik mijn ogen sluit. Dat recept komt dan zeker nog op de blog.

Wil je een van de producten kopen? Ga dan naar de webshop van Vanilla Venture, hier zijn ze allemaal online verkrijgbaar.

Voor deze review heb ik gratis producten ontvangen van Nadia & Merijn’s Souq.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)