Rabarber compote

Het rabarberseizoen is weer aangebroken! Halleluja, want wat hou ik van deze prachtig gekleurde stelen met hun diepgroene, grote bladeren. En geen fruit hè, dit is echt een groente. Maar dan wel eentje waar je zowel de hartige als de zoete kant mee op kunt gaan. We kennen de rabarber …

Het rabarberseizoen is weer aangebroken! Halleluja, want wat hou ik van deze prachtig gekleurde stelen met hun diepgroene, grote bladeren. En geen fruit hè, dit is echt een groente. Maar dan wel eentje waar je zowel de hartige als de zoete kant mee op kunt gaan. We kennen de rabarber veelal verwerkt in een compote of baksel. Misbaksels, die heb ik er trouwens ook weleens mee gemaakt, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Naast zoet kun je er ook heerlijke, hartige gerechten mee maken, zo maakte ik er ooit een chutney van die perfect combineert met gerookte kip. Kijk voor alle rabarberrecepten anders eens op deze pagina, dan ben je voorlopig wel even zoet. En in dit artikel vertel ik jullie hoe ik het liefst mijn rabarber compote bereid. En die is overal lekker bij! In de yoghurt of kwark in de ochtend, in combinatie met gegrild vlees of stoofvlees of ’s avonds bij een bolletje ijs of door de vla.

Verkrijgbaarheid rabarber

Maar goed, het oorspronkelijke rabarberseizoen is dus weer aangebroken, deze loopt van april t/m juli (oké, ik ben 2 weken te vroeg) waarbij de rabarber van de volle grond komt. Buiten dit seizoen is er trouwens ook rabarber verkrijgbaar, dit noemen ze de ‘geforceerde teelt’. Maar laat mij maar lekker ouderwets doen en alleen rabarber eten in het echte seizoen. Ik kan er ook enorm naar uitkijken. Als de zon meer gaat schijnen en de eerste groene blaadjes zichtbaar zijn dan groeit ook mijn verlangen naar rabarber.

Schoonmaken van rabarber

Rabarber schoonmaken is een klusje van niks. Je verwijdert de groene bladeren, spoelt de stengels af en snijd een stukje van de onderkant af. Vervolgens snijd je de stengels in stukjes die je verder gaat verwerken. Ga niet de stengels lopen schillen met een dunschiller, want dat is echt niet nodig. Eventuele stugge draden trek je er gewoon vanaf.

rabarber-schoonmaken

Wat je nodig hebt

    • 500 gr rabarber
    • rietsuiker
    • optioneel: fruitazijn of citroensap
    • optioneel: specerijen zoals kruidnagel of kaneel

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Maak de rabarber schoon zoals hierboven omschreven. Doe de stukjes in een pannetje met een klein bodempje water en 2 el rietsuiker. Echt maar een bodempje, want anders krijg je rabarbersap in plaats van compote.

2. Breng aan de kook en laat 10 tot 12 minuten pruttelen op laag vuur. Door te roeren valt de rabarber helemaal uit elkaar als deze gaar is. Zet daarna het vuur uit.

3. Breng vervolgens op smaak en dat kan op verschillende manieren. Traditioneel gebeurt dit vaak met alleen suiker en een drupje citroensap. Dit is mijn favoriete combi: 1 tl fruitazijn (mijn favoriet voor het voorjaar is deze nieuwe aardbeienazijn van Foodelicious, echt waanzinnig van smaak!), extra rietsuiker naar smaak en een snufje gemalen kruidnagel. Roer dit door de rabarber totdat de gewenste smaak is bereikt en laat vervolgens afkoelen.

4. Bewaar de rabarber compote afgedekt in de koelkast, deze blijft zo zeker nog 4 dagen goed.

Recept: Francesca

Bron foto’s rabarber: Shutterstock
Bron achtergrond rabarber: Verse Oogst

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)