Rabarber-pistachecakejes met frambozenglazuur

Voor de allerliefste mama maak je natuurlijk met liefde iets lekkers op Moederdag! Of dat nu je eigen moeder is, je vriendin die mama is van kleine kindjes of de oppasmoeder, er is altijd wel een moeder die eens extra verwend mag worden. Met deze rabarber-pistachecakejes met frambozenglazuur maak je vast indruk. Ze smaken verrukkelijk en zien er schattig uit met hun roze-rode glazuur. Gelukkig maak je er meer dan genoeg met dit recept, zo kun je er zelf ook van genieten. Fijne Moederdag!

Wat je nodig hebt voor 12 – 16 stuks

  • 150 gr rabarber
  • 150 gr (diepvries)frambozen
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gr suiker
  • 200 gr suiker
  • 60 gr olijfolie
  • 2 eieren
  • 125 gr volle kwark
  • 1 tl vanille essence
  • 190 gr bloem
  • 100 gr pistachemeel (fijngemalen ongezouten pistachenoten)
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 1 tl gemalen kardemom
  • ¼ tl zout
  • 40 gr poedersuiker
  • ook nodig: pistachenoten om te garneren, muffinvormpjes en eventueel een muffinbakblik

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven 20 – 25 minuten

1. Start met de rabarber-frambozenjam. Doe de rabarber met de frambozen, rasp van ½ citroen en suiker in een pan met dikke bodem.

2. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 5 tot 7 minuten koken tot de jam de achterkant van een lepel bedekt. Laat daarna afkoelen.

3. Verwarm de oven voor op 175 graden.

4. Ga nu verder met de pistachecakejes. Klop daarvoor de suiker met de olijfolie in een paar minuten romig.

5. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe, gevolgd door de kwark en het vanille essence.

6. Meng in een andere kom de bloem met de andere helft van het citroenrasp, het pistachemeel, bakpoeder, baking soda, kardemom en zout. Voeg dit daarna al mixend op de laagste stand in drie keer bij het suikermengsel. Klop tot de bloem net is opgenomen.

7. Spatel tenslotte 150 gram van de rabarber-frambozenjam door het cakebeslag.

8. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.

9. Vul de muffinvormpjes of andere bakvormpjes voor 2/3 met het beslag. Ik gebruikte iets grotere vormpjes dus had 12 cakejes maar kijk even hoe je uitkomt met het beslag. Doe ze niet te vol.

10. Bak de rabarber-pistachecakejes in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Controleer dit met een satéprikker. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

11. Doe voor het glazuur 150 gram rabarber-frambozenjam met de poedersuiker in een blender en mix tot een glad geheel. Haal het glazuur eventueel door een zeef voor een glad resultaat.

12. Rooster nog wat pistachenootjes in een droge koekenpan en hak ze fijn.

13. Schep na het afkoelen wat van het glazuur op de cakejes en garneer met de gehakte pistachenootjes.

Geniet van deze rabarber-pistachecakejes met frambozenglazuur!

Recept & fotografie: Debbie Bodewes
Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Rabarber-pistachecakejes met frambozenglazuur”

  1. Deze lijken me superlekker, maar pistache is niet zo mijn ding… ik wil ze wel eens proberen met amandelmeel. Zou dat ook lukken?