Restauranttips #7: Van Amsterdam tot aan Zwolle

De kerstvakantie komt eraan en buiten alle kerstdiners thuis is het ook wel heel erg lekker om je een avondje (of middag) in de watten te laten leggen in een fijn restaurant. Vandaag vertellen we jullie over onze ervaringen van maar liefst vier restaurants verspreid over het hele land. Restaurant …

De kerstvakantie komt eraan en buiten alle kerstdiners thuis is het ook wel heel erg lekker om je een avondje (of middag) in de watten te laten leggen in een fijn restaurant. Vandaag vertellen we jullie over onze ervaringen van maar liefst vier restaurants verspreid over het hele land.

Restaurant Bernard in Voorburg

Francesca: In de charmante binnenstad van Voorburg vind je Restaurant Bernard. Op een donderdagmiddag ging ik daar samen met The Mr. lunchen na een uitnodiging. En wat een feest was dat! We kregen een proeverij van de kaart geserveerd zodat we zoveel mogelijk konden proeven. De sashimi van zeebaars en pangsit garnalen met kerrie als voorgerecht vonden we fantastisch. De hoofdgerechten waren misschien nog wel lekkerder. De perfect gegaarde kabeljauw en hertenbiefstuk met truffeljus waren perfect bereid. Aanrader is ook echt de chicken cashew, die was zalig! De kwaliteit van het eten, de fijne sfeer en attente bediening zorgden ervoor dat wij zeker nog eens teruggaan voor een lunch of diner. Je kunt er trouwens ook terecht voor een High Wine, High Tea of Cocktails & Bites en zodra de zonnestralen zich weer laten zien kun je heerlijk zitten op hun terras aan het water.

Restaurant Bernard, Kerkstraat 60, Voorburg

Coperto Restobar in Zwolle

Francesca: Op een steenworp afstand van het treinstation van Zwolle ligt Pillows Grand Hotel Ter Borch. Dit hotel is onlangs volledig gerenoveerd en wij werden uitgenodigd om een nachtje te komen proefslapen. Allereerst de ontvangst, die is namelijk geweldig. Het hotel heeft geen receptie, maar hosts die je bij de ingang ontvangen. Ze nemen je bagage mee en zorgen dat die in je hotelkamer terechtkomt terwijl je een aperitief van het huis krijgt aangeboden in de living met openhaard of aan de grote marmeren tafel in de domestic kitchen. Dat voelt heel gek in eerste instantie, omdat je dan nog niet hebt ‘ingecheckt’. Maar tegelijkertijd is het super fijn, want je kunt gelijk in de ontspanmodus. De host komt later weer bij je zitten om je via een iPad in te checken en dat is zo geregeld. Het hotel is prachtig gerenoveerd en in de kamers is aan alles gedacht. We hebben daar fenomenaal geslapen na een heerlijk avond dineren.

Want dat was ook een van de redenen waarom we kwamen, het uittesten van Coperto Restobar dat in het hotel is gelegen. Nou zijn hotelrestaurants niet altijd mijn favoriet, maar Coperto is daar echt een uitzondering op. Chef-kok Remco heeft met zijn brigade een prachtig menu samengesteld van kleine gerechten waar je de hele dag van kunt eten. Zo aten we gerookte forel met zoetzure wortel en kroepoek van saffraan, een sublieme steak tartare van Lakenvelder rund met bloemkool, kletskop van sesam en soja en mosterdmayonaise en als dessert ananas gemarineerd met Jamaicaanse rum en lange pepers met cheesecake, hazelnootijs en gepofte quinoa. Waanzinnige gerechten waarvoor ik zeker zou terugkomen. Ook als je in Zwolle woont of er een dagje bent is dit restaurant het bezoeken waard. Je hebt ook helemaal niet het idee dat je in het hotel bent, omdat het restaurant een volledig eigen sfeer heeft. Mooi licht ook met al die ramen.

Leuk om te weten, het ontbijt wordt ook in Coperto Restobar geserveerd en dat is echt een feest. En aan de tafel van de domestic kitchen kun je doordeweeks aanschuiven voor het gerecht van de dag, ideaal als je alleen dineert. Ons eindoordeel: geweldige locatie voor een weekendje Zwolle, wij zijn enorm fan!

Pillows Grand Hotel Ter Borch / Coperto Restobar, Stationsweg 9, Zwolle

Ron Gastrobar Oriental in Amsterdam

Dominique: Na mijn zeer geslaagde bezoek aan Ron Gastrobar Paris hoefde ik niet lang na te denken toen ik uitgenodigd werd om te komen proeven bij Ron Gastrobar Oriental in Amsterdam. Natuurlijk wilde ik daar graag een keer dineren. Ik was heel benieuwd of dit compleet andere restaurant net zo in de smaak zou vallen. En ik kan je alvast vertellen: dat is zeker gelukt, wat een fantastisch restaurant is dit!

Ten eerste klopt het qua interieur helemaal, er wordt veel gebruik gemaakt van zwart in combinatie met warm licht waardoor je direct een Aziatische sfeer hebt. Het middelpunt van het restaurant is de bar waar je helemaal omheen kunt zitten. Daar zaten wij ook en dat was top, want daardoor keken we ook recht in de open keuken waar chefkok Patrick voor ons de meest fantastische gerechten maakte. Op de menukaart vind je een heleboel lekkers, van dim sum en kleine gerechten zoals soft shell crab met kailan en citroenkip met zwarte peper tot aan groot spektakel zoals geroosterde Peking eend, gestoomde kreeft of gegrilde Black Angus. Natuurlijk kon ik niet kiezen en proefde ik zowat de halve kaart en ging ik rollend naar huis. Maar wat heb ik heerlijk gegeten, ieder gerecht was een smaakbom en ik droom zelfs weleens over die goddelijke Peking eend. Als je wil proeven van de Aziatische keuken (met een internationale twist) in een restaurant waar je tot in de puntjes verzorgd wordt, ga dan absoluut naar Ron Gastrobar Oriental.

Ron Gastrobar Oriental, Kerkstraat 23, Amsterdam

Restaurant en proeflokaal Spingaren in Amsterdam

Dominique: Onder alle restaurants die ik ontdekt heb, is Restaurant en proeflokaal Spingaren toch wel echt een parel. Grote kans dat je er nog niet van gehoord hebt. De vrouwelijke vleeshouwers en groentemakers met horeca en koks achtergrond zijn begin dit jaar namelijk pas gestart met het verkopen van hun zelfgemaakte charcuterie. Het begon met hun eerste product, de Spingaren pastrami en langzaam kwam er steeds meer bij zoals pekelvlees, leverworst, paté en gedroogde worsten maar ook groentes zoals gefermenteerde groene kool en kimchi. Alle producten worden op artisanale wijze bereid in eigen huis. Door de snelle groei moest het bedrijf op zoek naar een nieuwe plek met meer ruimte en zodoende zijn ze in september 2017 begonnen met hun restaurant en proeflokaal aan de Herengracht in Amsterdam.

Er is bij Spingaren wel plek voor 240 couvert, maar toch voelt het er absoluut niet massaal aan. Het is er modern en tegelijkertijd warm en met veel groen ingericht. En je kunt er fantastisch eten. Stel vooral je eigen charcutterieplank samen, dat deed ik ook en genoot o.a. van pancetto iberico, kimchi, krokante coquilles en rilette van konijn. Heerlijk om de avond mee te beginnen om vervolgens een lekker hoofdgerecht te nemen waarbij ik je vooral ook de vega gerechten aanraad. Deze zijn namelijk zeker niet standaard, zo at ik er een rode curry met pastinaak, pompoen, bataat en paksoi.

Wat ik zo tof vind aan Spingaren is dat het echt uniek is. Ik heb nog niet eerder bij een restaurant als deze gegeten en alleen al daarom zou ik iedereen aanraden eens een keer bij Spingaren een hapje te gaan eten of lekkere charcutterie voor thuis te halen. Daarnaast is Spingaren ook nog eens het eerste(!) restaurant in Nederland dat met een flexibel reserveringssysteem werkt. Afhankelijk van de dag en tijd dat je reserveert, krijg je namelijk een kortingspercentage dat wordt verrekend over je hele rekening en dat kan zelfs oplopen tot 25%. Hoe gaaf is dat!

Restaurant en proeflokaal Spingaren, Herengracht 88, Amsterdam

Geniet van deze restauranttips. Aan welk van de bovenstaande restaurants je ook een bezoek brengt, het is zeker dat je er een geweldige middag of avond zult hebben!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)