Rijst met garnalen, chili en citroengras van Donal

Er zijn mensen die op Instagram, YouTube of televisie zo sympathiek overkomen dat je je afvraagt of ze dat in werkelijkheid ook zijn. In het geval van de Donal Skehan is alles wat je van de buitenkant ziet meer dan waar. Ik had het genoegen om hem een aantal weken …

Er zijn mensen die op Instagram, YouTube of televisie zo sympathiek overkomen dat je je afvraagt of ze dat in werkelijkheid ook zijn. In het geval van de Donal Skehan is alles wat je van de buitenkant ziet meer dan waar. Ik had het genoegen om hem een aantal weken geleden te ontmoeten tijdens de lancering van zijn nieuwe boek Eet.Leef.Reis. bij Baut in Amsterdam en dat was een groot plezier. De Ierse Donal kennen jullie wellicht als presentator, YouTube icoon, fotograaf en bovenal kookboekenschrijver en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk.

Ik ontdekte hem circa twee kookboeken geleden en volgde hem daarna op zijn Instagram-account. Wat echt een aanrader is, want deze enthousiasteling deelt niet alleen zalige recepten, maar ook geweldig leuke kiekjes uit zijn privéleven. Je kan niet anders dan blij worden van deze man. Of het nou door zijn aanstekelijke enthousiasme of heerlijke gerechten komt, wellicht een combinatie van beide.

Ja, Donal is leuk. En hij maakt hele goede kookboeken, die vooral passen in mijn leven nu. Niet te ingewikkeld, altijd verrassend, met verse ingrediënten en geïnspireerd op de wereld. Dat is ook waar Eet.Leef.Reis. over gaat: de reis van Donal die vervlochten is met zijn liefde voor eten. Een druk bestaan waarin hij de balans probeert te bewaren, de ene keer met snelle, gezonde recepten en de andere keer met een spectaculair feestmaal en alles wat daar tussen zit.

Het boek bestaat uit drie delen: voedsel, levensstijl en reizen. ‘Eet’ is gewijd aan snelle, gezonde recepten. Van overvloedige salades, lichter comfortfood, maar ook lekkernijen. ‘Leef’ richt zich op energierijke en voedzame gerechten die je een boost geven. Van verkwikkende maaltijden, power-ontbijtjes tot superfoodsnacks. En ‘Reis’ is gewijd aan creaties die zijn ontstaan na het ontdekken van nieuwe landen. Van Zweedse hartige taart, Koreaanse gefrituurde kip tot Poolse pierogi. Totaal 255 pagina’s gevuld met heel veel receptinspiratie, prachtige fotografie, mooie verhalen en uitgesproken smaken. Ik ben fan.

Uiteraard heb ik ook uit het boek gekookt voor jullie en dit is het resultaat van Donal’s rijst met garnalen, eieren, chili en citroengras. Unaniem werd iedereen thuis heel blij van dit gerecht!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 el zonnebloemolie
    • 3 stengels citroengras, heel fijn gesneden
    • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
    • 2 rode chilipepers, in dunne ringetjes
    • 6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    • 1 volle el kerriepoeder
    • 300 gr basmatirijst, gewassen
    • 750 ml kippenbouillon
    • 20 verse rauwe tijgergarnalen, gepeld en schoongemaakt
    • flinke hand basilicum- en korianderblaadjes, grofgehakt
    • 1 el vissaus
    • 4 zachtgekookte eieren, gepeld en gehalveerd

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en doe de olie erin. Voeg citroengras, knoflook en de helft van de chilipeper en lente-uitjes toe en bak alles 2 minuten. Roer daarna de kerrie erdoor.

2. Voeg de rijst toe en meng alles goed. Schenk de bouillon erover en breng zachtjes aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat 15 – 20 minuten koken tot al het vocht is opgenomen.

3. Leg de garnalen 5 minuten voor de rijst klaar is en wanneer er nog wat vocht in de pan zit op de rijst en doe de deksel weer op de pan. Laat koken tot de garnalen stevig aanvoelen en niet meer doorschijnend zijn. Keer ze halverwege anders even om, zodat ze sneller gaar zijn.

4. Roer de rijst los met een vork en meng de helft van de verse kruiden en de vissaus erdoor. Verdeel de halve eieren erover, bestrooi met de andere helft van de kruiden, chilipeper en lente-uitjes en serveer.

Recept: Donal Skehan, Fotografie: Francesca

Het boek Eet.Leef.Reis. heb ik gekregen van Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Lees ook hier mijn disclaimer. Wil je het boek aanschaffen, dat kan in de boekhandels of hier.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)