wie maakt de beste risotto van Nederland?

Sponsored – De kunst van het risotto bereiden, ik ben er inmiddels aardig in bedreven en geniet mateloos van een bordje.

Het kan vast sneller of met minder moeite door ‘m bijvoorbeeld in de oven te bereiden. Maar niets gaat boven een traditionele risotto waarvoor ik drie kwartier rustig in een pan heb geroerd. Het is bijna therapeutisch, ik ontspan er echt van.

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-3

Nou weet ik toevallig dat er onder mijn lezers nog veel meer risotto-liefhebbers zijn. Sterker nog, de liefde voor risotto is groot bij jullie en daarom kondig ik vandaag met veel plezier aan dat ik ook dit jaar weer samen met Riso Gallo op zoek ga naar de Risotto Maestro van Nederland! Wie maakt de allerbeste risotto en wordt gekroond tot Riso Gallo Risotto Maestro tijdens de finale op Taste of Amsterdam? De jurering zal dit jaar niet alleen door mij en Riso Gallo worden gedaan. Chef-kok Leonardo Pacenti van Restaurant Toscanini (een van mijn favorieten in Amsterdam!) zal deze heerlijke taak samen met ons vervullen en dat wordt genieten. Als er namelijk iemand weet hoe je risotto maakt…

Voordat de wedstrijd begint

Voor een perfect bordje risotto neem je de tijd. Langzaam nemen de rijstkorrels al roerende het vocht tot zich. Met als eindresultaat een smeuïg gerecht dat zich moeiteloos laat combineren met verschillende groenten, vlees, kip of vis. De oorsprong van risotto ligt in de Italiaanse regio’s Piemonte en Lombardia waar de risotto’s veelvuldig op het menu zijn te vinden. Op traditionele wijze bereid, waarbij eenvoud siert.

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-5

Voor een goede risotto gebruik je speciale rijstsoorten met een halfharde korrel en hoog zetmeelgehalte. Superieure soorten, zoals carnaroli of arborio , die voornamelijk in de Noordelijke Povlakte van Italië worden verbouwd. Deze rijstkorrels zijn in staat om zich vol te zuigen waardoor een romige massa ontstaat die nog wel een bite heeft. Het Italiaanse merk Riso Gallo weet hier alles van. Sterker nog, ze zijn het grootste risottomerk in Italië en hebben een imposante historie van bijna 160 jaar op dit gebied. Vorig jaar was ik bij ze op bezoek, bezocht de rijstvelden en leerde de fijne kneepjes van het bereiden van risotto. “Risotto was born in water and will die in wine.”, deze uitspraak zal ik mijn leven lang niet meer vergeten.

Stuur je recept in voor 17 mei 2016

Meedoen aan deze wedstrijd maken we zo simpel als mogelijk. Het enige wat je hoeft te doen is mij een mailtje sturen met jouw favoriete combinatie aan ingrediënten voor de ultieme risotto en hoe je deze bereidt. Natuurlijk mag je het hele recept sturen en foto’s bijvoegen, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is wel dat je recept uniek is, een recept kopiëren uit een boek, magazine of van een andere blog is niet toegestaan. De mail kun je sturen naar info@francescakookt.nl. Een reactie achterlaten onder deze blog of op social media mag ook. Gebruik dan ook de hashtag #risottomaestro.

Leonardo wil nog graag met jullie zijn ultieme tip delen voor de perfecte risotto. Hier zal tijdens de jurering ook veel aandacht aan geschonken worden:

[perfect_quotes id=”16868″]

Laat je inspireren door deze risotto recepten

Tijdens de Risotto Maestro-wedstrijd van vorig jaar zijn waanzinnige recepten gemaakt. Ik deel graag de winnende recepten met jullie ter inspiratie:

De winnares van vorig jaar, Suzanne, met haar romige mosterdrisotto met paddenstoelen, tijm en chorizo.

risotto-met-mosterd-paddenstoelen-tijm-en-chorizo-11-680x450

De bietjesrisotto met feta, gekarameliseerde walnoten en muntolie van Judith.

Bietenrisotto-met-feta-walnoten-muntolie-1-680x450

En natuurlijk de risotto met een Hollands tintje van Jeroen: met zuurkool, porcini en spekjes.

risotto-met-zuurkool-en-porcini-1

Wil je nog meer risotto inspiratie? Kijk dan ook eens op deze pagina waar je alle risotto recepten op een rijtje vindt.

Actievoorwaarden:
– Deze wedstrijd loopt van vrijdag 29 april t/m zaterdag 4 juni 2016.
– Inzenden van je favoriete risotto recept kan t/m maandag 16 mei 2016.
– Het beoordelen van de risotto recepten gebeurt van donderdag 19 mei t/m vrijdag 27 mei.
– De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de finale en kookdemo op Taste of Amsterdam op zaterdag 4 juni 2016 in de middag (meer informatie volgt).
– De recepten worden overgenomen door Francesca Kookt en Riso Gallo en gebruikt voor diverse publicaties, hier geef je automatisch je toestemming voor bij deelname.
– De hoofdprijswinnaar krijgt de titel Riso Gallo Risotto Maestro van 2016 en ontvangt een prijs bestaande uit een risotto pan van Ballarini, de volledige collectie risotto producten van Riso Gallo en een fles bubbels.

Leonardo en ik zijn benieuwd naar jullie verrassende risotto recepten, maak ons gek met jullie creaties! En wil je in de tussentijd risotto maken met een van de rijstsoorten van Riso Gallo? Deze zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, PLUS en MCD Supermarkt.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)