Risotto met mosselen en courgette

We eten in Nederland erg weinig vis. Dat is het beste aan te tonen in cijfers. Gemiddeld eet een Nederlander iets meer dan 80 kilo vlees versus nog geen 4 kilo vis per jaar. Dat is best een groot gat waar zelfs ik wel even van schrok. Ons gezin zit …

We eten in Nederland erg weinig vis. Dat is het beste aan te tonen in cijfers. Gemiddeld eet een Nederlander iets meer dan 80 kilo vlees versus nog geen 4 kilo vis per jaar. Dat is best een groot gat waar zelfs ik wel even van schrok. Ons gezin zit hoog boven het gemiddelde, ik gok dat wij zo’n 3 keer per week vis eten. En dan tel ik een broodje haring en onze sashimi snack op zaterdagmiddag ook mee.

Waarom eet jij zo weinig vis?

Ik hoor nog wel eens van mensen dat ze niet zo goed weten hoe ze vis moeten klaarmaken. En schoonmaken en de geur is ook een drempel. Ik geloof dat dat allemaal overkomelijk is. We hebben in het verleden ook zelf moeten uitvogelen hoe je een gehaktbal moest maken en daar draait nu niemand meer zijn hand voor om. Al doende leert men en hoe vaker je het doet..etcetera. Oftewel, gewoon uitproberen. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar over het algemeen is vis ontzettend makkelijk te bereiden. En als je aan je visboer vraagt of hij het schoonmaakwerk vast wil doen dan krijg je prachtige graatvrije stukken vis mee naar huis.

Schaal- en schelpdieren zijn vaak nog makkelijker te bereiden. Bak bijvoorbeeld wat gamba’s met ui, paprika, tomaat en een beetje chili. Heerlijk op brood of als saus voor de pasta. En mosselen, daar kun je ook al zoveel mee. Natuurlijk kun je ze koken, maar ook even snel aanbakken met knoflook en kruiden. Of je maakt er dit recept mee: risotto met mosselen en courgette. Ik kwam op dit recept door Riso Gallo. Dit Italiaanse risottomerk benaderde mij om hun arborio rijst uit te proberen. Ze hadden daar ook veel visrecepten bij. Heerlijke recepten, maar sommige te complex. Als we juist doordeweeks meer vis willen gaan eten dan moeten het gerechten zijn die makkelijk te maken zijn. Anders kom ik er zelf ook niet aan toe 😉

Vraag jezelf eens af: hoe vaak eten wij vis thuis, waarom zo veel of weinig en wat zijn daarvan de redenen? En hoe zou ik meer vis kunnen of willen eten?

Risotte met mosselen en courgette_2

De Italiaanse chef Gualtiero Marchesi maakte dit recept voor Riso Gallo. Ik ging daarmee aan de slag en maakte er mijn eigen easy versie van voor doordeweeks. En ja, dan moet je nog steeds je risotto 30-40 minuten laten pruttelen op het vuur. Maar het resultaat is geweldig! En als je extra maakt, kun je er 2 dagen van genieten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 2 teentjes knoflook
– 1 flinke sjalot
– 240gr arborio rijst
– 1 glas droge witte wijn
– flinke snuf saffraan (ongeveer 10 draadjes)
– 1 liter warme visbouillon
– 1 courgette
– 300gr gekookte mosselen (bij de visboer kun je deze zo kopen)
– 4 blaadjes salie, fijngehakt
– olijfolie

Wat je gaat doen

Hak de knoflook en ui helemaal fijn in een hakmolentje. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan met antiaanbaklaag. Fruit hierin de knoflook en sjalot een minuutje op medium vuur totdat het glazig ziet. Strooi daarna de rijst erbij en bak deze een minuut mee terwijl je blijft roeren.

Schenk de witte wijn erbij en blijf roeren totdat de wijn is verdampt. Schenk daarna 2 soeplepels bouillon erbij samen met de saffraan. Goed doorroeren en op laag vuur laten pruttelen. Nu komt het geduld erbij kijken. Iedere keer laat je de bouillon rustig verdampen onder af en toe roeren. Als de risotto bijna droog is, schenk je er weer bouillon bij en dit ritueel herhaal je totdat de risottorijst net gaar is en een beetje plakkerig.

In de tussentijd snijd je de courgette in kleine blokjes. Ongeveer 10 minuten voordat de risotto klaar is, schep je de courgetteblokjes door de rijst heen zodat deze mee kunnen garen. Een paar minuten voordat deze klaar is, schep je de mosselen en salie door de rijst. Rustig scheppen en goed laten doorwarmen. Proef de risotto en breng eventueel nog op smaak met wat zeezout.

Serveer met een frisse salade en geniet!

Risotto met mosselen en courgette_3

Over de arborio rijst van Riso Gallo

Ik kan geen goede risotto maken zonder arborio rijst, deze is bij mij echt favoriet. Tot ongeveer een jaar geleden was het best lastig om deze rijst in de gewone supermarkt te krijgen, maar gelukkig is het nu volop verkrijgbaar. Onder andere van het Italiaanse merk Riso Gallo. Heel groot en bekend in Italië, maar in Nederland nog vrij onbekend. En daar zou wat mij betreft verandering in mogen komen, want ik was erg verrast door de kwaliteit van deze arborio rijst. En er zijn geen kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakversterkers aan toegevoegd. Helemaal goed dus. Risottoproducten van Riso Gallo zijn in Nederland verkrijgbaar bij PLUS, Vomar en de grotere filialen van Albert Heijn.

Disclaimer: voor dit recept heb ik een gratis product ontvangen van Riso Gallo.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)