Romige aspergesoep

Wat doe je met de schillen van witte asperges? Precies, romige aspergesoep maken en dat is zo gedaan. Vandaag krijgen jullie van mij het recept hiervoor. De soep heb ik aangekleed met stukjes van de hele asperge, blokjes ham en daarna gegarneerd met verse dragon. Je kunt ‘m ook ‘kaal’ serveren met alleen de kopjes van de asperges met wat gehakte peterselie.

Wat je nodig hebt

– 500gr witte asperges
– 2 liter kip- of groentebouillon (tip: ik gebruik hiervoor deze gevogeltebouillon van Lacroix)
– boter
– 1 sjalot, grof gesneden
– 40gr boter (of 50gr met 50gr bloem voor een nog meer gebonden soep)
– 40gr bloem
– 2 eidooiers, kamertemperatuur
– 50ml room, kamertemperatuur
– nootmuskaat
– zout
– eventueel om te serveren: dragon/peterselie, blokjes ham en ei

romige-aspergesoep-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 70 minuten

Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Doe de schillen en onderkanten in een pan met de bouillon en klontje boter. Breng aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen. Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart. Roer de sjalot door de bouillon en laat nog 60 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.

Pak een grote soeppan en smelt hier je boter in, bak vervolgens de bloem erin om een lichte roux te maken. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux. Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes. Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden. Klop in de tussentijd je eidooiers los met de room, schep hier een klein beetje van de hete soep bij in een kommetje en roer daarna het hele mengsel door de soep.

Nu kun je kiezen: of je snijdt de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor het serveren. Of je pureert de stukjes (met uitzondering van de kopjes) mee met de soep. Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker.

Breng de soep op smaak met nootmuskaat en eventueel nog met wat extra zout. Serveer met de kopjes van de asperges en strooi er wat gehakte dragon/peterselie over. Of maak er een complete maaltijd van door nog stukjes asperge, blokjes ham of ei toe te voegen.

romige-aspergesoep-3

Smakelijk delen en printen
DOWNLOAD GRATIS MIJN NIEUWE E-BOOK:
MOSSELEN KUNNEN ALTIJD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Romige aspergesoep”

    1. Ik ben er eens met Kees, de 50 gram maken van ’n heerlijk smeuïg soepje en lekker romige, deze consistentie vindt ik persoonlijk lekkerder. Maar de smaak is echt fantastisch, bedankt voor dit lekkere recept!

  1. Misschien een domme vraag maar ik ben geen kookwonder…bedoel je met boter…echte roomboter of gewoon iets van een pakje blueband???

  2. Heel lekker soepje gemaakt aan de hand van dit recept. Maar het leek mij (nog voordat ik de comments had gezien) veel te veel water. Ik heb maar een liter gebruikt én de asperges er doorheen gepureerd, wat een perfecte consistentie opleverde. Een aanpassing is dan wel iets 1 tot 1.5 eidooier en 25 ml kookroom, anders wordt ie net iets te vet.

    1. Hi Lucas, mijn recepten zijn inspiratie. Hartstikke goed dat je daar je eigen draai aan geeft. Ik hou van een romige, maar niet al te dikke aspergesoep. Vandaar mijn keuze in de hoeveelheid water.

  3. Heerlijk en goed recept. Ik ben altijd wat huiverig voor gebonden soepen, ze worden toch vaak wat te waterig bij mij, maar dit ging perfect!