Sinaasappel courgette cake

Een courgette cake wilde ik altijd al een keer bakken. Courgette is namelijk een geweldig ingrediënt in een cakebeslag. Ik maakte er al een keer groentenmuffins mee en die waren een dikke hit bij kinderen. Toen ik dit recept voor sinaasappel courgette cake zag in het BBC Good Food magazine was ik dan ook gelijk verkocht. Nog meer toen ik het eerste stukje van het eindresultaat proefde. Wat een geweldig en smeuïg resultaat! De cream cheese frosting met nog een extra vleugje sinaasappel maakt de cake helemaal af. En het mooie van het hele verhaal, je hebt ‘m in een handomdraai gemaakt.

Wat je nodig hebt

– 1 courgette
– 200gr bruine basterdsuiker
– 125ml zonnebloemolie
– 3 scharreleieren, losgeklopt
– rasp van 1 (bio) sinaasappel
– 1tl vanille extract
– 100gr rozijnen
– 300gr zelfrijzend bakmeel
– 1tl bakpoeder
– 200gr cream cheese
– 100gr poedersuiker
– 1 (bio) sinaasappel

Sinaasappel courgette cake_2

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten
Oventijd: 50 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik goed in.

Was de courgette en rasp ‘m met schil en al fijn. Doe dit boven een vergiet en knijp daarna met je handen het vocht eruit. Doe de courgette rasp in een kom en meng met de bruine basterdsuiker, zonnebloemolie, losgeklopte eieren, sinaasappel rasp, vanille extract en rozijnen. Schep daarna de bakmeel en bakpoeder erdoor totdat het allemaal is opgelost.

Schep het cakebeslag over in het bakblik en schuif in de oven. Bak de cake in 50 minuten gaar. Check de gaarheid vanaf een minuut of 40 met een houten satéprikker. Steek de prikker in het midden van de cake en als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake daarna afkoelen op een rek.

In de tussentijd klop je de cream cheese los met de poedersuiker. Niet teveel kloppen, want het moet nog wel een beetje stevigheid houden. Als de cake is afgekoeld, verdeel je de cream cheese over de bovenkant. Rasp daarna de sinaasappel boven de cream cheese waardoor je een laagje sinaasappelrasp ‘on top’ krijgt.

Goed ingepakt kun je deze cake zeker 5 dagen in de koelkast bewaren, maar zolang houd je het vast niet uit. Geniet ervan!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Sinaasappel courgette cake”

  1. Hoi, lekker recept, sinaasappel courget cake. Ga ik zeker maken, maar wat is cream cheese?dat is niet hetzelfde als clotted cream? Of gewone roomkaas?
    Alvast bedankt ,
    Irma

    1. Ik vervang dan nog wel eens een deel van de suiker door een paar zakjes vanillesuiker of gebruik essence ipv extract. Is dan wel een beetje gokken met de hoeveelheid.

  2. Fijn, dit soort recepten zijn ook prima te maken met glutenvrij zelfrijzend bakmeel! Kortom, hij gaat zeker een keer gemaakt worden, met de courgette erin blijft ook de glutenvrije variant smeuïg. Voor de cream cheese denk ik iets van monchou of minder vet philadelphia (light) gebruiken. Al eerder gedaan bij een worteltaart uit de Allerhande.

  3. Ik neem aan dat het formaat van de courgette een beetje is zoals van een niet al te grote komkommer of kun je aangeven in gewicht hoeveel het ongeveer moet zijn.

  4. Ik heb het gemaakt vandaag. Superlekker.
    Met monchou. Toch wil ik het eens met Philadelphia proberen. Smaken verschillen tenslotte.
    Kan ik het eens vergelijken.

    Zeker wel voor herhaling vatbaar!
    Oh ja, Francesca, ik gebruik een hete lucht oven. Hoe zit het dan met het temperatuur?

    Marjan

    1. Eens, gewoon proberen en kijken wat je het lekkerste vindt 🙂 Wat bedoel je precies met temperatuur bij heteluchtoven? Volgens mij gewoon dezelfde temperatuur, maar als je ‘m al hebt gemaakt dan is de temperatuur wellicht al bekend?

      1. Wat ik bedoel met de temperatuur is, dat ik ooit gehoord of gelezen heb dat je het 10% lager moet zetten dan in een recept vermeld wordt. In een recept wordt altijd rekening gehouden met een “normale oven”. Ik heb dat dus ook zo gedaan. Na 50 minuten was het nog niet gaar genoeg. Dus nog uiteindelijk een half uur.
        Voor de volgende keer houd ik dus ook gewoon deze temperatuur aan.

        Marjan

  5. Hoi Francesca,

    Er staat bovenaan in de ingrediëntenlijst dat je de rasp van 1 sinaasappel nodig hebt en onderaan de ingrediëntenlijst staat dat je 1 sinaasappel nodig hebt.
    Maar in de omschrijving staat nergens waar je die sinaasappel voor nodig hebt….
    Klopt dit wel?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Carolien

  6. T is dat ik voor dit weekend al iets anders ga bakken, anders had ik deze genaakt. Ziet er heerlijk uit Francesca! Heb nog nooit iets zoets met courgette op, maar ik ben ook dol op worteltjes- of bietjes taart dus zal deze ook wel in de smaak vallen. Goed weekend!

      1. En al een keer de cake gemaakt en super reacties gekregen , nu alweer een vraag gekregen om hem te maken met kerst als onderdeel van een nagerechten buffet

  7. In het recept heb je 2 sinaasappels nodig, maar in je ingrediënten lijst staat maar 1 sinaasappel. Dat klopt dus niet. Wellicht overzichtelijker als je het recept splits in de ingrediënten voor de cake en in de ingrediënten voor de frosting?

  8. Heb je site pas net ontdekt (of eigenlijk pas net de tijd genomen om je site te ontdekken) en had deze cake voor de kerst gemaakt, maar uiteindelijk (want veel te veel gemaakt) vanochtend pas aangesneden. Wat heerlijk! Ik ga hem echt vaker maken. Heb nog wel een vraag: kan ik deze cake ook met speltmeel maken? Moet ik er dan extra bakpoeder in doen ofzo? Een vriend van ons is allergisch voor tarwe, vandaar mijn vraag. Ik vind het altijd zo flauw om voor hem iets speciaals te maken, maak liever iets waar we met zijn allen van kunnen genieten.

  9. De courgette cake vorige week gemaakt , nu dus weer een in de oven.
    Is gewoon heerlijk😋👌🏼
    Aan courgette geen gebrek met een volkstuin😃