Snelle erwtensoep met knolselderij en masala

Ik ontdekte dit recept voor snelle erwtensoep toen ik meedeed aan de AH Kickstart 10-daagse (meer hierover kun je hier en hier lezen). In het receptenboekje wat ik had gekregen stond een recept voor een snelle erwtensoep met doperwten en munt. Maar aangezien het buiten ijskoud was, had ik niet zo’n behoefte aan munt maar wilde een verwarmende soep tijdens de lunch. Ik bedacht een combinatie met knolselderij en masala en dat was een topper. De helft van de knolselderij kookte ik mee en de andere helft bakte ik in de koekenpan tot de blokjes zacht en goudbruin waren. Heerlijk als topping in de soep.

Deze snelle erwtensoep at ik als lunch, maar is ook perfect als vegetarische avondmaaltijd. Porties die je over hebt kun je heel goed invriezen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 grote of 2 kleine uien, grofgehakt
  • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
  • plantaardige olie (arachide of zonnebloem)
  • 1 knolselderij, helft grofgehakt en helft in kleine blokjes
  • 2 preien, in dunne halve ringen
  • 2 el masala (de Surinaamse versie)
  • zeezout
  • 2 l heet water
  • 500 gr spliterwten, afgespoeld
  • 2 laurierblaadjes
  • boter
  • zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereiding 50 minuten (inclusief wachten)

1. Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en knoflook 2 minuten in 2 el olie. Voeg de grofgehakte knolselderij en de helft van de prei toe samen met de masala en een snuf zout en bak 5 minuten op middelhoog vuur.

2. Schenk het water in de pan en roer de spliterwten en laurierblaadjes erdoor. Breng aan de kook en laat 40 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe door. De snelle erwtensoep is klaar als de spliterwten uit elkaar zijn gevallen.

3. Zet in de tussentijd een hapjespan op het vuur en bak de andere helft van de knolselderij en prei op middelhoog vuur in een klontje boter en 1 el olie. Voeg een snufje zout toe en bak circa 15 minuten, terwijl je geregeld roert, tot de knolselderij gaar en goudbruin is geworden.

4. Haal de laurierblaadjes uit de soep en pureer daarna met de staafmixer of blender tot deze romig is. Zet weer op laag vuur en proef. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

5. Serveer de snelle erwtensoep met een royale hoeveelheid van de gebakken knolselderij en prei.

Gisteravond at ik trouwens de Surinaamse versie van onze ‘snert’ die mijn schoonzus had gemaakt. Super lekker! Met haar recept ga ik binnenkort ook eens aan de slag.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *