Surinaamse burger

De tijd van dunne, smaakloze burgers en kleffe hamburgerbroodjes is voorbij. We ‘all love’ de homemade burgers, ze zijn ‘hot’! De burgerbars schieten als broodjes uit de grond en steeds vaker maken we ook thuis de lekkerste varianten.

Heinz key visual

Daarom vond Heinz ketchup het de hoogste tijd worden om op zoek te gaan naar de ultieme homemade burger. Via de Facebook pagina van Heinz kon je jouw recept uploaden waarna deze werd beoordeeld door Ron Blaauw. De wedstrijd is inmiddels afgelopen.

Onze favoriet: de Surinaamse burger

Speciaal voor deze wedstrijd heb ik een nieuw, ultiem recept gemaakt: de Surinaamse burger! Het viel me namelijk op dat deze nog niet bestond. Tenminste, ik kon ‘m niet vinden. Dus toen ik thuis aan The Mr. vertelde dat ik deze ging maken, veerde hij helemaal op. Combinatie van ui en masala voor de burger, mooi rosé gebakken, homemade broodjes en Heinz ketchup met peper voor de topping.

Wat je nodig hebt voor 4 burgers

– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 400gr gehakt
– 1el masala
– 1tl pimentpoeder
– flinke snuf zout
– snuf peper
– 1 ui
– 4 hamburgerbroodjes (kijk hier voor het recept van homemade hamburgerbroodjes)
– 100ml Heinz ketchup
– 1 peper (naar keuze: rode peper, rawit of madame jeanette)
– toppings: sla en zoetzuur komkommer (ik gebruikte de
komkommer maantjes van Jonnie & Oos)
– olie
– ghee of boter

Surinaamse burger 2

Wat je gaat doen

Snipper de ui en knoflook helemaal fijn. Doe deze samen met het gehakt, masala, pimentpoeder, zout en peper in een kom en meng goed door met je handen. Maak hier vervolgens 4 hamburgers van. Dit kun je met een hamburgerpers doen, maar ik doe het altijd met mijn handen. Zorg ervoor dat de burgers overal even dik en ongeveer net zo groot als je broodje zijn.

Bak de burgers in ongeveer 4 minuten per kant gaar in de ghee of boter. Van binnen mogen ze nog een tikje rosé zijn, anders worden ze te droog en dat is zonde. Houd de burgers daarna warm.

In de tussentijd snijd je de andere ui in dunne ringen. Fruit deze in een pannetje totdat ze glazig zijn en zet daarna het vuur uit. De hamburgerbroodjes snijd je doormidden en die smeer je in met een beetje olie. Grill de binnenkanten daarna kort in een grillpan. Voor de peper ketchup maal je de Heinz ketchup fijn met een pepertje. Ik koos voor slechts 1 rawit pepertje zodat de peuter thuis het ook nog kon eten.

Beleg de onderkant van je broodje met een blaadje knapperige sla en leg daar de burger op. Op de burger smeer je een royale hoeveelheid van de peper ketchup, daarop wat zoetzuur komkommer en de gefruite uienringen. Bovenkant van het broodje erop en serveren maar! Lekker met zelfgebakken cassave chips en piccalilly erbij.

Surinaamse burger 3

Dit is een samenwerking met Heinz. Lees hier mijn disclaimer.

 Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

 

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse burger”

  1. De lekkerste burger in Paramaribo at ik in april bij Bar Zuid in de sommeldijkstraat. Ik was verrast…had nog nooit zo’n lekkere burger gegeten. Ik wil proberen het na te maken maar heb geen idee hoe want ik denk dat het een goed bewaard geheim gaat blijven

      1. De burger is gemaakt van gehakte ribeye. Er zit ook ietswat ketjap in vermoed ik. Lekkere geglazeerde uitjes erover en wat Surinaamse spinazie. Ik ben echt onder de indruk van die burgers. Je zou er haast voor teruggaan 😉