Tabouleh

Er was een tijd in mijn leven waarin ik dacht dat tabouleh een stoofschotel was. Een jaar of 10 geleden toen de Midden-Oosterse keuken nog een groot mysterie voor me was. Het is nog steeds wel een beetje een mysterie voor me, maar ik begin er langzaam mijn weg in te vinden. Zo ging ik op zoek naar de geheimen van tabouleh, oftewel de peterseliesalade uit de Libanese keuken. Die je als voor- of bijgerecht eet, maar als leftover lunch is deze ook ontzettend lekker.

De basisingrediënten zijn peterselie, bulgur, munt, ui, citroen en olijfolie. Dat kun je uitbreiden naar gelang je smaak. Er zijn een paar dingen die ik geleerd heb tijdens mijn onderzoek. Allereerst dat je platte peterselie moet gebruiken. Die regel heb ik gelijk verbroken, want ik heb een bos gewone peterselie gebruikt. Ik hou namelijk van de structuur van krulpeterselie in salades en doe daarom eigenwijs. De peterselie moet je vervolgens niet tot moes hakken, maar rustig fijnsnijden met een scherp mes. Je gebruikt bulgur, maar nooit teveel. Het is nou eenmaal een peterseliesalade en geen bulgursalade. De vraag is alleen wat ‘teveel’ betekent in deze, want ik heb er toch wel rijkelijk mee gestrooid. De olijfolie die je gebruikt is van goede komaf en naast citroen kun je ook granaatappelmelasse gebruiken.

Ik ben aan de slag gegaan na het lezen van alle meningen van de experts en maakte mijn eigen variant. Misschien niet geheel traditioneel, maar wel geweldig lekker. En daar gaat het uiteindelijk om.

Tabouleh_2

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 6 personen

– 200gr verse peterselie (krul of plat)
– 30gr verse munt
– 100gr (volkoren) bulgur
– 400gr tomaten, rijp en smaakvol
– 3 lente ui
– 1/2 komkommer
– 8el olijfolie extra vergine
– 2el granaatappelmelasse (optioneel, je kunt het er ook uitlaten)
– sap van 1/2 citroen (gebruik je geen granaatappelmelasse, gebruik dan meer citroen)
– gemalen zwarte peper
– zout
– optioneel: granaatappelpitjes

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Was de peterselie en munt, sla het water eruit en dep eventueel nog een beetje droog.

Doe de bulgur in een grote schaal of pan. Halveer de tomaten en knijp ze uit boven de bulgur zodat al het vocht in de schaal komt. Snijd daarna het vruchtvlees van de tomaten fijn en doe de stukjes in een grote kom. Giet nog een klein scheutje kokend water over de bulgur zodat het net onder staat en laat een minuut of 15 tot 20 afgedekt staan.

Snijd de peterselie en munt fijn met een scherp mes. Niet hakken waardoor het te fijn wordt, maar echt snijden. Dit kan daarna bij de stukjes tomaat. Snijd de lente ui in flinterdunne plakjes. Halveer de komkommer en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Snijd de halve komkommer daarna in kleine blokjes. Zowel de lente ui als komkommer gaan ook in de schaal.

Maak een dressing van de olijfolie, granaatappelmelasse, citroensap, zwarte peper en zout. Schep de bulgur om met 2 eetlepels olijfolie en meng daarna met de kruiden en groenten, samen met de dressing. Meng alles goed door elkaar en proef. Voeg eventueel nog extra olijfolie, citroensap of peper en zout toe.

Serveer de tabouleh op een grote platte schaal of in een diepe kom en strooi er eventueel nog wat granaatappelpitjes over.

Tabouleh_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Tabouleh”

  1. Erg lekker ik had er een lekkere verse yoghurt tzatziki bij gedaan dat maakte het compleet
    Tot slot als onderdeel van het buffet voor 90 personen kreeg de keuken 200 eurootjes tip dus het was top.
    Mijn dank LOL