Witte bonen met venkelballetjes en spinazie

Afgelopen week werd ze in De Telegraaf nog bejubeld als dé vrouw die Nederland weer aan het koken kreeg. Daar is geen woord aan gelogen, want Karin heeft in al die jaren dat ze kookboeken en columns schrijft heldhaftig gestreden om ons duidelijk te maken dat je echt geen pakje …

Afgelopen week werd ze in De Telegraaf nog bejubeld als dé vrouw die Nederland weer aan het koken kreeg. Daar is geen woord aan gelogen, want Karin heeft in al die jaren dat ze kookboeken en columns schrijft heldhaftig gestreden om ons duidelijk te maken dat je echt geen pakje boerenomeletmix nodig hebt om een boerenomelet te bakken. Vooral niet als je beseft dat je het ei en de groenten er toch nog bij moet kopen dus dat het alleen nog een kwestie van goed kruiden is om tot die boerenomelet te komen. En zo zijn er nog honderden, misschien wel duizenden voorbeelden te noemen.

Inmiddels ken ik Karin persoonlijk ook steeds beter en weet ik maar al te goed dat haar missie, inmiddels noemt ze het een methode, oprecht is. Geboren vanuit liefde voor echte smaak en zonder het nodeloos ingewikkeld te maken. Wat Karin kookt smaakt lekker en daar hoef je geen keukenprinses voor te zijn. En zo krijg je mensen dus aan het koken. Jawel, de methode Koken met Karin werkt.

Slim zonder pakjes en zakjes

In haar nieuwe, inmiddels 12e!, kookboek zien we de welbekende ‘zonder pakjes & zakjes’ kookstijl terug. Maar daar heeft ze wel een nieuwe draai aan gegeven, want deze keer zijn de recepten gecombineerd met een enorme hoeveelheid tips om duurzaam te koken. Van slim inkopen doen, je koelkast en vriezer inrichten tot aan de juiste producten in je voorraadkast. Maar vooral ook hoe je één keer een aantal ingrediënten koopt en daar vervolgens meerdere dagen verschillende gerechten mee op tafel zet. En wat je allemaal kunt doen met een overgebleven halve pompoen, zak spinazie of wat dan ook.

Focus op groenten

Al heeft Karin natuurlijk meerdere boeken geschreven over het koken zonder pakjes en zakjes, de combinatie met het duurzame koken maakt het toch weer een heel ander boek dan je eerder van haar gezien hebt gezien. De hoofdstukken zijn dit keer ook ingedeeld naar groentesoort. Dat vind ik persoonlijk echt heel goed, want ik kook graag vanuit de keuze voor een bepaalde groente en ik houd vaak kliekjes groente over.

Wat te doen met kliekjes?

Tussen de vele smakelijk uitziende recepten door vind je allerlei opties wat je kunt doen met kliekjes van de betreffende groenten. En sowieso vind je onder ieder recept verwijzingen naar pagina’s waarop je inspiratie kunt vinden voor eventueel overgebleven ingrediënten. Achterin het boek vind je nog wat fijne basisrecepten en zo ontbreekt er niets meer. Dit boek geeft je alle handvatten voor als je graag duurzaam kookt, dat meer wil gaan doen of simpelweg op zoek bent naar makkelijke en smakelijke recepten met veel groenten!

Uiteraard zijn we zelf ook de keuken ingedoken met een van haar slimme recepten. De keuze viel op de witte bonen met venkelballetjes en spinazie en dat was zeker geen verkeerde keuze. We hebben die avond gesmuld van het makkelijk te bereiden gerecht en zelfs alle kinderen (jawel, ook de baby hoor Karin!) aten er goed van.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 350 gr rundergehakt (half-om-half of lam kan ook)
    • 1 grote ui
    • 2 handjes platte peterselie
    • 2 knoflooktenen
    • 1 el venkelzaad
    • 1 volle tl pimenton
    • 1 klein ei
    • 1 verkruimeld beschuitje
    • 1 tl zout
    • snuf chilivlokken
    • zwarte peper
    • 2 blikken witte bonen (250 gr)
    • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
    • 300 gr bladspinazie
    • olijfolie

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten

    1. Hak de ui, knoflook en 1 handje peterselie fijn en meng samen met gehakt, venkelzaad, pimenton, ei, beschuit, zout, chilivlokken en peper naar smaak.

    2. Kneed het mengsel goed door elkaar en rol er ongeveer 16 ballen ter grootte van een pingpongbal.

    3. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan of hapjespan en bak ze op hoog vuur in 2-3 minuten rondom bruin.

    4. Spoel de bonen af onder de kraan en laat uitlekken. Doe samen met de tomatenblokjes bij de gehaktballetjes in de pan. Voeg de overige gehakte peterselie en zout en peper naar smaak toe.

    5. Laat met het deksel schuin op de pan 15 minuten op laag vuur sudderen. Schep halverwege voorzichtig een keertje om.

    6. Zet het vuur hoog en schep de spinazie hand voor hand door de hete pan tot het geslonken is. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Slim zonder pakjes en zakjes kookboek van Karin Luiten? Je vindt ‘m in de boekhandels of bestel ‘m via haar eigen webshop voor € 24,99.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)