Zelf focaccia maken

Tijdens ons weekje vakantie in Frankrijk waren wij in de gelukkige omstandigheid dat we een steenoven tot onze beschikking hadden. Een echte waar we pizza’s en brood in konden bakken. Je begrijpt dat we binnen no time deeg aan het kneden waren. Want als je dan op vakantie bent en tijd over hebt dan lokt het vooruitzicht van zelfgebakken brood. Nou is het niet zo dat alle broden gelukt zijn. Laten we bijvoorbeeld dat keiharde brood waar we een raam mee in konden gooien maar vergeten. Er waren ook wat succesnummers zoals onze zelfgemaakte focaccia. Deze hebben we meerdere malen gemaakt met rozemarijn uit de tuin. De kinderen maakten ook hun eigen mini versies in alle vormen en maten.

Pizza, maar dan anders

Focaccia en pizza zijn broertjes van elkaar, maar wel duidelijk verschillend. Als basis gebruik je vrijwel hetzelfde deeg alleen een pizza wordt veel dunner uitgerold en belegd met tal van ingredienten. Terwijl een focaccia een dikte krijgt van ongeveer 2 cm en meestal basic wordt belegd met alleen rozemarijn en zeezout. Oorspronkelijk komt focaccia uit Liguria, maar het wordt in heel Italië gegeten. Ik herinner me nog van vroeger dat men aan het einde van de avond de overgebleven pizzabollen gebruikte om focaccia van te maken. De steenoven was dan toch nog heet en het was zo gemaakt. Dan at je nog een stukje tegen middernacht met een goed glas rode wijn erbij. Precies zoals wij deden op vakantie.

Zelf focaccia maken_2

Wat je nodig hebt

– 500gr bloem
– 10gr zout
– 15gr suiker
– 1,5 zakje gist (circa 10gr)
– 300ml lauw water
– 2 teentjes knoflook
– 1 of 2 takjes rozemarijn
– 50ml olijfolie extra vergine
– snuf grof zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Wachttijd: 2 x 30 minuten
Oventijd: 15-20 minuten

Wij hebben het deeg volledig met de hand gekneed, maar uiteraard kun je hier ook de keukenmachine met deeghaken voor gebruiken.

Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar. Giet het water erbij, meng met je handen door elkaar en begin te kneden. Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren haal je het deeg uit de kom en leg je het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem). Kneed het deeg 10 minuten goed met je handen. Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom. Dek deze af en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Als je geen broodsteen hebt dan verwarm je de bakplaat waar straks de focaccia op wordt gebakken ook voor.

Plet de teentjes knoflook en hak de blaadjes rozemarijn grof. Doe deze samen met de olijfolie in een bakje en laat dit even intrekken. Dit kun je ook wat eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt. Tijdens onze vakantie hebben we ook nog geëxperimenteerd met andere kruiden. Zo maakten we ook bakjes met daslook en rozemarijn, salie en rozemarijn en tijm en rozemarijn.

Pak je deeg en kneed dit nog een minuutje door. Rol daarna uit tot een rechthoek of cirkel van circa 2cm dik. Leg deze op bakpapier en duw met de bolle kant van je duim allemaal kuiltjes in het deeg. Verdeel daarna het olijfolie mengsel en grove zeezout erover (zonder de knoflook). Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.

Leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat daarna iets afkoelen en proef je eerste stuk als het nog lauw is. Genieten!

Zelf focaccia maken_3

Nog zo’n lekker brood is dit pestobrood met olijven en rozemarijn!

Thanks Paolo’s foodblog voor de inspiratie.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelf focaccia maken”

  1. En jij bedankt voor de link terug! De focaccia ziet er erg lekker uit en het lijkt mij inderdaad genieten, een hele week een steenoven tot je beschikking 🙂

  2. Ik ben in het bezit van een steen bakplaat voor de oven ,daar ging de focaccia zeer goed op ,hij was heerlijk bedankt voor het recept.

  3. Dag Francesca,

    Goed recept! Ik bak mijn pizza en focaccia’s tegenwoordig met bloem van zachte granen maling 00. Dit maakt echt een wereld van verschil vergeleken met ‘Hollandse’ bloem. AH verkoopt het als ‘Pizza deeg, type ’00’. Prima spul!

    groet!

    1. Hi Ariri, dan ben ik bang dat er iets fout is gegaan in de bereiding. Ik maak de focaccia regelmatig met dit recept en dan komt het niet keihard uit de oven. Is inderdaad wel zonde, dat snap ik helemaal. Fijne jaarwisseling!

  4. Ik wil hem ook gaan maken, maar heb nog even een vraagje: hoe zit het nu met de knoflook? eerst moet het door het mengsel maar als je brood met mengsel insmeert moet dat zonder de knoflook tijdens het rijzen maar die zit er dan toch al door?

  5. Hi!
    Ik wil vanavond graag de focaccia maken, maar kan ik dit ook van tevoren doen? Ik ben van 6-8 weg van huis en wil m daarna gelijk de oven in kunnen doen! Hoe pak ik dit het beste aan? Ik hoor graag van je!
    Groetjes, Donya

    1. Hi Donya, ik zit toevallig net achter de laptop dus ik kan je even helpen. Maar normaal gaat het niet zo snel, wij hebben ook weekend 😉 Je kunt het deeg al eerder maken en dan bewaren in de koelkast. Je moet het wel weer zeker een uur op kamertemperatuur laten komen en iets door laten rijzen voordat je het in de oven doet.

  6. Ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en word er heel blij van. Maar nu loop ik tegen de 300ml water aan.. Ik heb er op gevoel al wat meer bloem door gedaan dus het komt vast goed. Maar is het recept iets veranderd? Groetjes