Zuurkoolquiche met mosterd en beenham

Samenwerking – In de wintermaanden ben ik dol op zuurkool. Gewoon lekker simpel in een stamppot, maar je kunt er ook heel goed mee variëren en er iets bijzonders van maken zonder dat het je veel tijd kost. Zoals bijvoorbeeld deze zuurkoolquiche met mosterd en beenham. Zuurkool in combinatie met aardappel, mosterd en ham is een zalige combinatie en al helemaal als je deze ingrediënten in een quiche verpakt. Een quiche is meer dan voldoende voor de avondmaaltijd met 4 volwassenen en met de kliekjes kun je de volgende dag ook heel goed lunchen!

Nog makkelijker met de kookaardappelen van CêlaVíta

Ik bereidde deze quiche met de kookaardappelen van CêlaVíta waardoor ik nog sneller klaar was, binnen 20 minuten stond de quiche namelijk in de oven! De kookaardappelen komen van Nederlandse bodem en vind je in het koelschap van de supermarkt in een verpakking van 500 gr en 900 gr. Ze zijn verwerkt zonder conserveermiddelen en alvast voor je geschild. Je kunt ze daarom zo in de pan doen en in 14 minuten zijn ze gekookt. Ik kookte ze zelfs maar 12 minuten, omdat de quiche daarna nog in de oven ging. Je herkent deze ‘pure’ producten van CêlaVíta trouwens aan de groene band op de verpakking.

Wat je nodig hebt voor 1 quiche

  • 500 gr CêlaVíta kookaardappelen (koelschap)
  • 2 sjalot, gesnipperd
  • boter
  • 500 gr (wijn)zuurkool
  • 2 volle tl grove mosterd
  • melk
  • zeezout
  • 1 rol hartige taart-/quichedeeg (ook uit het koelschap)
  • paneermeel
  • 200 gr crème fraîche
  • 4 grote eieren
  • zwarte peper
  • 50 – 100 gr beenham (vleeswaren), in kleine stukjes

Wat je gaat doen

Bereiding 20 minuten + oven 35 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ronde quichevorm in.

2. Kook de aardappels 12 minuten in een bodempje water met de deksel schuin op de pan.

3. Fruit in de tussentijd de sjalot in een klontje boter op laag vuur en laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Druk of knijp het vocht er goed uit met je handen.

4. Giet de aardappels af en stamp grof in de pan met de sjalot, grove mosterd, snuf zout, klein scheutje melk en een flinke klont boter (kun je eventueel eerst smelten, maar hoeft niet). Proef en voeg eventueel extra mosterd toe naar smaak. De puree moet goed op smaak zijn.

5. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bestrooi met een laag paneermeel. Leg hierop de zuurkool, het paneermeel zorgt ervoor dat eventueel overtollig vocht uit de zuurkool wordt opgenomen. Maar je hebt daarvoor natuurlijk al wel heel goed het vocht eruit geknepen 😉 Hierover verdeel je het aardappelmengsel en je eindigt met de stukjes beenham.

Variatietip: hou je van rozijnen of ananas bij de zuurkool? Dan kun je deze ook nog toevoegen in deze stap door een laagje te maken tussen de zuurkool en de puree.

6. Klop de crème fraîche los met de eieren en een snuf zwarte peper. Schenk dit gelijkmatig over de vulling.

7. Overlap de vulling met het overtollige deeg en bestrijk dit eventueel nog met losgeklopt ei voor een goudbruin randje. Strooi als laatste nog een laagje paneermeel over de quiche.

8. Bak de quiche 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin van kleur is.

En zo heb je binnen afzienbare tijd weer een verrassende maaltijd op tafel gezet! Tip: je kunt met dit recept ook hele leuke mini-quiches maken voor een borrel. Houd daarvoor hetzelfde recept aan, maar maak er in stap 5 kleine quiches van in muffinvormpjes door het quichedeeg in kleine vierkantjes te snijden.


Dit is een samenwerking met CêlaVíta, lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zuurkoolquiche met mosterd en beenham”

  1. Deze staat in oven! Ben benieuwd. Wel is saus te veel. Dus ik heb paar gaatjes geprikt nadat ik al ingrediënten erin heb gedaan. Er staat niet bij wanneer gefrituurde sjalotten erbij moet doen? Ik heb zuurkool kort uitgelekt met gefrituurde sjalotten opgewarmd.

    1. Oh wat suf van me, ik heb de sjalotten toegevoegd inmiddels! Misschien is jouw quichevorm lager dan die van mij, want bij mij was de hoeveelheid saus precies goed 🙂 Ben benieuwd!

      1. Hij is wel lekker. Alleen zou ik gebakken spekjes i.p.v. beenham voor meer smaak. Volgende keer gewoon alles doorelkaar stampen dan in quichevorm leggen.
        Misschien kan room i.p.v. crème frache.

  2. Hij is wel lekker. Alleen zou ik gebakken spekjes i.p.v. beenham voor meer smaak. Volgende keer gewoon alles doorelkaar stampen dan in quichevorm leggen.
    Misschien kan room i.p.v. crème frache.

  3. Had hier op Corfu nog een restje potzuurkool over van de plaatselijke super. In mijn hoofd de vraag wat te doen met zo’n pluk, grappig toen mijn oog op je recept viel. Quiche zojuist in de oven gedaan, voor zometeen, in plaats van chips….Ik heb de hoeveelheden gehalveerd ter aanpassing aan die pluk…..en ja…. op jouw commando uitgeknepen als een belastingsbeambte…..

  4. Iedereen was enthousiast gisterenavond! Leuk om te maken en het is zeker een blijvertje. Ik had nog heerlijke stoofpeertjes van eigen boom erbij. Niet langer dan voorgeschreven in de oven, kan wat droog worden. Volgende keer met ananas proberen.