50 tinten Curaçao #3 – Workshop van Helmi

Deze winactie is afgelopen en de gelukkige winnares is Maranke! Van harte gefeliciteerd en alle anderen bedankt voor het meedoen.

Culinair Curaçao is absoluut een feit. Van de eenvoudige, lokale keuken tot verfijnde moderne gerechten, er is echt voor ieder wat wils op dit heerlijke eiland. Tijdens mijn reis ging ik ook zelf aan de slag met bijzondere lokale ingrediënten. Ik kreeg namelijk een workshop van Helmi. Zij woont al 17 jaar op Curaçao en is gaan houden van de lokale ingrediënten, maar geeft graag een twist aan de gerechten. Ga je naar Curaçao, breng dan echt een bezoek aan haar!

Workshop bij Helmi Caribbean Spice Girl

Elke dinsdag geeft Helmi (oftewel Caribbean Spice Girl) een workshop waarbij ze werkt met lokale producten uit het Caribisch gebied. Want terwijl er op Curaçao niet zoveel groeit zijn Venezuela en Trinidad bijvoorbeeld juist wel hele vruchtbare landen.

Helmi is een heerlijk mens om naar te luisteren en de workshop is naast leerzaam dus ook gezellig en ontspannen. Ze geeft graag haar eigen draai aan deze traditionele ingrediënten en bereidingswijze en dat is verfrissend, verrassend maar bovenal: heel erg lekker!

Okra wordt vooral verwerkt tot soep: Jambo. Smaakt heerlijk maar is mega slijmerig. Helmi maakt er liever gegrilde groenten van of legt ze in met zuur. Lekker!

Geitenworstjes met chimichurri, weer eens wat anders dan een stoof.

Ingelegde pepertjes.

Aan het einde van de workshop heb je een super leuke en leerzame dag gehad en staat de tafel vol met lekkers. Zoals: tortilla’s met gegrilde tonijn en mangosalsa, salade van kokos, cevice van tonijn met tequila en lionfish nuggets. Heerlijk!

Lionfish, oftewel: koraalduivel

Overal op Curaçao staat deze vis op het menu, hartstikke lokaal denk je dan. Maar nee, tot een jaar of 9 geleden was er nog nooit een koraalduivel in de buurt van Curaçao geweest. Hoe ze er zijn gekomen is niet helemaal bekend, maar dat ze nooit meer weggaan is een feit. Het zijn namelijk echte bikkels, hartstikke giftig en hebben hier geen natuurlijke vijanden.

Gelukkig zijn ze wel heel lekker! Lisette, oftewel The Lionfish hunter, vangt de vissen met een speer op 50 meter diepte en levert aan verschillende restaurants op Curaçao. Je kan trouwens met haar mee op een duiktocht, een hele dikke tip voor de duikers onder ons.

Credits foto: Simone’s Kitchen

Ze kwam ook langs bij de workshop van Helmi en ik mocht de vis fileren! Dat was te gek en doodeng tegelijk! Ze kunnen je namelijk nog ruim een half uur nadat ze dood zijn ‘steken’.

Win Modern Caribbean Flavors

Met het kookboek van Helmi zet je heerlijke, modern Caribische gerechten op tafel. Voor mij een absolute aanwinst omdat ze traditionele ingrediënten compleet anders benaderd en er heerlijke recepten mee maakt. En wij mogen 1 gesigneerd kookboek weggeven! Let op, het kookboek is wel in het Engels.

Zo doe je mee

Meedoen aan de winactie doe je door een reactie onderaan deze blog achter te laten waarin je vertelt waarom jij deze prijs graag wilt winnen, o.v.v. een geldig e-mailadres. Overige ‘spelregels’ zijn:

– De winactie loopt t/m zondag 22 oktober 2017 en de winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 23 oktober 2017.
– De prijs bestaat uit het gesigneerde boek Modern Caribbean Flavors van Helmi Smeulders in het Engels.
– Delen via social media mag altijd, maar versterkt niet de kans om te winnen. Dit is geen like, share of tag-winactie. Ik wil alleen je motivatie lezen.
– Ik neem per mail contact met je op om te laten weten dat je gewonnen hebt. De winnaar zal ook bekend gemaakt worden in deze blog.
– Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Dit is een bijdrage van gastblogger Bo die op uitnodiging van Curaçao Toerisme op culinaire ontdekking over het eiland ging. Dit is alweer het derde en tevens laatste artikel dat ze over Curaçao schreef, heel erg bedankt Bo! Laat ons vooral weten of je het leuk vond haar ervaringen te lezen 🙂

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “50 tinten Curaçao #3 – Workshop van Helmi”

  1. Ik doe graag mee voor het kookboek, omdat het er origineel uitziet. Bij het voorbeeld van de okra was ik al verkocht. Ingrediënten die ik niet goed ken op verschillende manieren gebruiken is weer een heerlijke aanvulling voor mijn repertoire.

  2. Volgend jaar ga ik voor de vijfde keer naar Curacao, dit keer met een groep vrienden. Ik ben echt verliefd op het eiland en het eten daar. Ik zou het boek graag willen winnen om voor mijn vrienden een heerlijke Caribisch diner te bereiden als voorpret voor de vakantie.

  3. Omdat ik bijna 40 kilo afgevallen ben nu ontzettend ‘bang’ ben die er weer aan te eten en heel graag gezond & lekker bezig wil zijn. Ik heb inspiratie nodig voor de balans en dan is dit wel erg welkom.

  4. Vooropgesteld: ik ben dol op kookboeken in het algemeen. Fijn om daaruit inspiratie op te doen en ik geniet er alleen al van om ze op een rijtje te zien staan in mijn boekenkast. Maar kennismaken met verrassende gerechten en ingrediënten maakt het nog interessanter.

  5. Ik heb geen ervaring met Caraibisch koken, heb het bij mijn weten ook nooit gegeten op Jerk chicken na. Zo te lezen heb ik een groot gat in mijn culinaire kennis, een gat dat zo snel mogelijk met Hulp van Helmi moet worden gevuld.

  6. Hoi, ik wil het kookboek niet voor mijzelf winnen maar voor mijn schoonmoeder. Zij is Arubaanse en mijn schoonvader komt uit Curaçao. Dit levert altijd leuke discussies op over de bereiding van bepaalde gerechten. Uiteindelijk wint mijn schoonmoeder altijd want tja zij kookt. Dit kookboek is dan ook niet alleen een inspiratiebron voor hen maar ook een nieuwe kijk van iemand anders op ‘hun’ gerechten. Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses of eigenlijk koningin. Elke dinsdag kookt ze voor ons de meest lekkere gerechten en helpen koken en bakken voor de verjaardag van mijn kinderen (zoals gisteren) is nooit te veel. Een leuke manier om haar te bedanken met deze winactie.

  7. Dit kookboek zou ik graag willen winnen voor mijn vriend. Hij heeft beloofd wat meer te gaan koken voor mij. Een supergoed idee, dat ik natuurlijk graag wil stimuleren . Met dit boek kan het hem aan inspiratie in ieder geval niet meer ontbreken!

  8. Deze winactie is afgelopen en de gelukkige winnares is Maranke! Van harte gefeliciteerd, je hebt zojuist een mail van ons ontvangen. Alle anderen bedankt voor het meedoen.