Alles over olijfolie + winactie!

We hebben bijna allemaal wel een fles olijfolie in de kast staan. Maar de ene olijf is de andere niet en er gaat een hele wereld schuil achter Spaanse, Griekse en Italiaanse olijfolie. In deze blog vertellen we jullie daarom alles over olijfolie. En dat is nog niet alles, want we geven ook een aantal hele bijzondere pakketjes weg van Olivioli. Hun olijfolie komt van kleine olijfolieboeren die alleen de allerbeste olijven gebruiken. En dat proef je.

Alles over olijfolie_2

De smaak van Spanje, Italië en Griekenland

De verschillen tussen Spaanse, Italiaanse en Griekse olijfolie (maar ook uit andere landen rond de Middellandse zee, zoals Portugal of verder nog Marokko of zelfs Israël) zijn afhankelijk van een aantal zaken.

In de hele wereld vinden we meer dan 1500 verschillende olijfsoorten, daarvan wordt een deel gebruikt voor de productie van olijfolie en een deel als tafel olijf. De bekendste olijven uit Spanje waar olijfolie uit gewonnen wordt zijn de Hojiblanca (groen, gras en fruitig van smaak), de Picual (fruitig en kruidig), de Picudo (boterig, nootachtig met een bittertje), de Arbequina (vol, fruitig, licht zoet), Cornicabra (vers gras, citrus fruit, peperig) en de Manzanilla (fruitig met een bittertje).

Alles over olijfolie_4

Uit Italië komen de Corantina (fruitig met een pepertje), Cerasoio (fruitig met licht bittertje), Frantoio (fruitig), Leccino (fruitig) en Moriolo (Robuust en fruitig). In Griekenland vinden we de Manaki (fruitig en gebalanceerd) en de Koroneiki (gras, nootachtig, bittertje).

Alles over olijfolie_3

Voor de smaak van een olijfolie spelen naast het ras ook het klimaat, de soort grond, hoogte en zonuren een hele belangrijke rol. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij druiven, afhankelijk van waar de olijfbomen staan, geven zij, ondanks dat het dezelfde soort kan zijn, een totaal andere olie wanneer ze bijvoorbeeld in Puglia, Cordoba of Kreta staan.

Alles over olijfolie_5

Van productie naar proeven

Idealiter dienen de olijven binnen 4 uur nadat ze geplukt zijn te worden verwerkt. Dit kan gebeuren via de traditionele manier van persen met een maalsteen, maar je ziet steeds vaker dat producenten gebruikmaken van de centrifuge methode waarbij in een keer alle olie uit de olijven wordt ‘geslagen’.

Alles over olijfolie_6

Volgens sommige experts zijn de Spaanse olijfolie soorten de beste, maar de Italianen zullen dit ten stelligste bestrijden. Er zijn een aantal wereldwijde erkende wedstrijden zoals bijvoorbeeld de New York International Olive Oil Competition waar olijfoliën uit de hele wereld geproefd, geroken en beoordeeld worden. Heb je hier als olijfolie de erkenning te pakken dan mag je jezelf als een van de beste olijfoliën ter wereld voorstellen.

Alles over olijfolie_8

Hoe lager hoe beter

De beste olijfolie die je kunt hebben is de Olio d’Oliva Extra Vergine. Dit is een olie met een zuurgraad van minder dan 0,8% en komt van de eerste ‘koude’ persing of wordt gewonnen uit het centrifugeren. Deze soort is het rijkste aan smaak, vitamines en mineralen is daardoor ook het kostbaarste. Als je deze olie verhit tast je de eiwitten en dus ook de smaak aan en daarom kun je deze het beste alleen koud gebruiken voor sauzen, salades, pesto’s of over een pasta.

Alles over olijfolie_7

Er is ook nog een eenvoudige olijfolie qua smaak en prijs en deze wordt verkregen na verhitting van de pulp die is overgebleven na de koude persing. Deze olie heeft een hoge zuurgraad en is met name geschikt om te bakken en frituren, omdat hij erg goed bestand is tegen hoge temperaturen. Deze gebruik je alleen niet als smaakmaker voor een salade of dressing. Sterker nog, dan kun je ‘m beter weglaten.

Het gebruik van olijfolie is net als het drinken van wijn, bij ieder gerecht kan er een andere olijfolie gebruikt worden en is je eigen smaak het belangrijkst. Bij lichte, zomerse of delicate gerechten gebruik je het liefst een fruitige, zachte olijfolie. Bij stevige gerechten gebruik je het liefst een robuuste olijfolie. Probeer en experimenteer, je drinkt tenslotte ook niet altijd dezelfde wijn. Binnenkort gaan we jullie ook nog inspireren met een aantal simpele recepten met olijfolie die net even anders zijn.

Win een van de Olivioli pakketjes!

Olivioli heeft een aantal prachtige pakketjes ter beschikking gesteld die we aan jullie mogen weggeven. Hierin vind je:

Alles over olijfolie_9

Terre Francescane Oro: Deze smaragdgroene extra vergine olijfolie wordt geperst uit speciaal geselecteerde olijven uit Umbrië en is een blend van de soorten Leccino en Frantoio. De fruitige geur doet je denken aan rijpe olijven, tomaat en artisjok. De smaak is vol, licht bitter en een nootachtige nasmaak. Deze olie is uitermate geschikt voor salades, pasta’s, vlees en visgerechten.

Capirete 20: Deze minimaal 20 jaar oude sherry azijn is gerijpt op Amerikaans eikenhouten vaten en wordt gebotteld in de klassieke zwart glazen sherry fles. Een diepe mahoniekleur met lichtnuances van barnsteen kenmerken deze azijn. De geur van deze Capirete 20 doet denken aan vanille, gedroogd fruit, noten en hout. Deze azijn heeft een zuurgehalte van 8% en moet je daarom alleen n kleine hoeveelheden gebruiken. Is geschikt om o.a. te gebruiken in salade dressings, koude sauzen, vlees en vis.

Falksalt Lemon Zout Flakes: Falksalt Crystal Flakes zijn zoutflakes gemaakt uit puur mediterraans zeewater. Het delicate oogstproces zorgt ervoor dat de flakes er mooi uit zien en dat ze zacht genoeg zijn om als extra finish over een gerecht te strooien. Aan de zoutflakes worden extra ingrediënten toegevoegd zoals limoen voor een nog hogere smaakbeleving. De krokante structuur geeft een extra dimensie aan ieder gerecht en door de geconcentreerde smaak is minder zout nodig. Het zout wordt niet verborgen in het gerecht, maar wordt een actief ingrediënt dat onderdeel is van het geheel.

Zo maak je kans:

– Like & share dit bericht op Facebook of retweet op Twitter
– Laat een reactie achter onderaan deze blog met een geldig e-mailadres waarmee je aangeeft dat je mee wilt doen
– Extra kans maken? Like dan ook de Facebook pagina van Olivioli
– Bij iedere 50 deelnemers geven we 1 pakketje weg. Dus hoe meer reacties hoe meer kans!
– Deze winactie loopt van donderdag 7 augustus t/m zaterdag 16 augustus. Zondag 17 augustus maken we de winnaars bekend

Veel succes en als jullie nog vragen hebben over olijfolie, stel ze gerust hieronder.

T photography / Shutterstock.com

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Alles over olijfolie + winactie!”

  1. Ik zou heel graag meedoen aan deze prijsactie. Gebruik olijfolie dagelijks. Fijn om de informatie allemaal te lezen en over te kunnen praten met anderen.
    Francesca, ik deel jouw gerechten op mijn FB In Mijn Keuken. Super leuk.

    Anita

  2. Deze winactie is afgelopen en er zijn 2 gelukkige winnaars. Van harte gefeliciteerd Sascha en Anouk! Jullie hebben inmiddels ook een e-mail van me ontvangen. Iedereen bedankt voor het meedoen 🙂

Reacties zijn gesloten.