Dit gerecht van langzaam gegaard varkensvlees in ketjap is een gerecht uit de Chinees-Indonesische keuken en als je daarvan houdt, heb je het vast en zeker weleens gegeten. Wellicht heb je het nog nooit zelf gemaakt, maar daar zou na vandaag zomaar eens verandering in kunnen komen. Zelf ben ik niet zo’n fan van afhalen bij de Chinees, vroeger werd ik hier vaak ziek van en nog steeds trekt het me daarom niet erg aan. Tot vorige zomer had ik dan ook niet eerder babi ketjap gegeten.
Was ik dan toch langs de Chinees geweest die bewuste zomer? Nee, zeker niet. Ik had meteen de allerbeste versie te pakken. Een vriendin van mij had namelijk voor haar verjaardag een tafel vol eten gemaakt waaronder deze heerlijke babi ketjap. Die vond ik zo lekker en sindsdien laat het gerecht me dan ook maar niet los. Dus het werd tijd om het ook eens zelf te maken. En ook nu was het weer heerlijk! Het kost even wat geduld, maar meer dan dat ook niet want het is totaal niet ingewikkeld om te maken.
Het recept heb ik dus van mijn vriendin, die het weer voor een deel uit het Groot Indonesisch Kookboek heeft die van haar vader was geweest. Geheel onwetend kwam ik er laatst achter dat ik dit boek ook gewoon in de kast heb staan, en die is weer van mijn moeder geweest. Al die tijd stond het recept dus allang in mijn boekenkast. Al heb ik er zeker mijn eigen versie van gemaakt, want destijds was er bijvoorbeeld maar weinig verse gember in Nederland te vinden. Toch even en bedankje aan deze culinaire klassieker en onze ouders die het boek voor ons bewaard hebben 🙂
Hallo voor de babi ketjap moet ik manis of asia gebruiken .
Manis! Zal het even aanpassen in het recept.
Is bakgember iets anders dan verse gember?
Ja, bakgember is op gember op siroop waardoor het zoet wordt.
Dat ziet er heerlijk uit!
You write so hotensly about this. Thanks for sharing!
Dit ziet er geweldig uit, ik ga dit vanavond in de marinade zetten zodat ik het morgen kan eten 🙂
Goed idee! Alvast eet smakelijk 🙂
Dat ziet er heerlijk uit! Kan het ook in de slowcooker (crockpot) en hoe lang zou je dat dan doen?
Dat durf ik je niet zeggen, ik heb zelf geen ervaring met de slowcooker.
Oooh wat ziet dat er lekker uit! Ik ga deze op de lijst zetten voor volgende week! Bedankt voor het recept!
Dat doe je goed! Graag gedaan 🙂
Heerlijk ziet het er uit. Ik eet alleen geen varkensvlees, zou ik het ook met lamsvlees of ander vlees kunnen maken?
Dat lijkt me wel Sana! De combinatie zal wel anders smaken, ik zou eerder voor rund dan lam gaan in dit geval, en houd de bereidingstijd even in de gaten.
Is Stemgember ook goed of….?
In plaats van de bakgember? Dat kan.
Lijkt me lekker! Vanavond gaat het vlees in de marinade, morgenavond staat het op het menu.
Wel een vraagje: moet de marinade ook erbij in de pan. Anders lijkt het vocht wel heel weinig voor vijf uur sudderen.
Ja dat moet er zeker bij! Met marinade en al.
Dank voor de snelle reactie. Ik ben benieuwd morgen!
heerlijk!! zou ook wel met kip kunnen toch? ze zijn hier niet kapot van speklapjes of hamlappen
Kan ook met kip, wordt wel een ander gerecht en wordt sneller droog dus suddertijd verkorten en goed in de gaten houden 🙂
Dit ga ik dit weekend maken! Ziet er heerlijk uit!
Wel met hamlapjes, dat vinden we lekkerder.
Hamlapjes kan zeker ook. Geniet ervan!
Ik heb dit gerecht gisteren klaargemaakt, ik heb schouderkarbonade gebruikt.
Het was werkelijk verrukkelijk, ons gezin heeft er een nieuwe favoriet bij!
Bedankt!!!
Tomorrow, Tomorrow, I love ya Tomorrow….Zojuist de speklapjes in de marinade gezet. Kan niet wachten…..
Wij hebben het gisteren gegeten en het was verrukkelijk! Bedankt voor dit super recept! Deze week ook de tomatensaus van je recept voor pizza gemaakt en was ook al zo heerlijk!
Was lekker! Heb al een paar maaltijden gemaakt en stuk voor stuk lekker! Keep it up 👍
Leuk om te lezen, thanks!
Super lekker! Dank voor het recept
We houden van Indisch eten,daarom ben ik benieuwd naar de recepten
Hallo,
Een tijdje geleden heb ik dit recept gemaakt en men wat er laaiend over. Nu mag binnenkort weer voor een groep weer koken en ze vragen of ik dit recept weer wilde maken.
Kort om super lekker deze babi ketjap
Ik heb nog een flink stuk varkensprocureur over. Is het daarvan ook te maken?? Alleen geen tijd om de marinade in te laten trekken. Het vlees is al gaar!!
Dat kan zeker 🙂
Kan ik dit gerecht ook maken met rund?
Mijn dochter lust totaal geen varkensvlees.
Dat kan.
Hoi Francesca! Fijn te zien dat alles goed met je is. Mijn vraag van vandaag: wat is precies bakgember en is het wellicht te vervangen. Hier op Corfu is zat verse gember in ieder geval. Ik doe altijd een flink stuk in de vriezer en rasp het als ik het nodig heb….
Nabericht: lees weer eens niet goed: Geschreven door Dominique (hai Dominique! Alles kits?) maar mijn groet voor Francesca blijft welgemeend van kracht , haha!
Dag Erwin! Bedankt voor je bericht. Ik zal je groet aan Francesca doorgeven 😉
Bakgember is stemgember (ook wel jonge gemberwortels genoemd) op siroop. Gekonfijte stemgember dus eigenlijk. Je kunt het vervangen voor verse gember, maar dat is wel anders. Want dat is lang niet zo zoet als de bakgember. Je zou het ook zelf kunnen maken, daar heb je ook niet veel voor nodig! Het recept vind je hier: http://www.indonesisch-culinair.nl/ingredient/465-stemgember.html
Succes!