Babi Ketjap

Dit gerecht van langzaam gegaard varkensvlees in ketjap is een gerecht uit de Chinees-Indonesische keuken en als je daarvan houdt, heb je het vast en zeker weleens gegeten. Wellicht heb je het nog nooit zelf gemaakt, maar daar zou na vandaag zomaar eens verandering in kunnen komen. Zelf ben ik niet zo’n fan van afhalen bij de Chinees, vroeger werd ik hier vaak ziek van en nog steeds trekt het me daarom niet erg aan. Tot vorige zomer had ik dan ook niet eerder babi ketjap gegeten.

Was ik dan toch langs de Chinees geweest die bewuste zomer? Nee, zeker niet. Ik had meteen de allerbeste versie te pakken. Een vriendin van mij had namelijk voor haar verjaardag een tafel vol eten gemaakt waaronder deze heerlijke babi ketjap. Die vond ik zo lekker en sindsdien laat het gerecht me dan ook maar niet los. Dus het werd tijd om het ook eens zelf te maken. En ook nu was het weer heerlijk! Het kost even wat geduld, maar meer dan dat ook niet want het is totaal niet ingewikkeld om te maken.

Het recept heb ik dus van mijn vriendin, die het weer voor een deel uit het Groot Indonesisch Kookboek heeft die van haar vader was geweest. Geheel onwetend kwam ik er laatst achter dat ik dit boek ook gewoon in de kast heb staan, en die is weer van mijn moeder geweest. Al die tijd stond het recept dus allang in mijn boekenkast. Al heb ik er zeker mijn eigen versie van gemaakt, want destijds was er bijvoorbeeld maar weinig verse gember in Nederland te vinden. Toch even en bedankje aan deze culinaire klassieker en onze ouders die het boek voor ons bewaard hebben 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 gram speklapjes
  • zout
  • witte peper
  • 6 el ketjap manis
  • 3 cm verse gember
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 el water
  • 1 el azijn
  • 2 el fijngehakte bakgember

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 20 min + minimaal 1 uur (maar liever een nacht) marineren + minimaal 5 uur sudderen

  1. Het handigste is om de avond van tevoren de speklapjes al te gaan marineren. Dan kan de smaak er goed intrekken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn (dit kun je ook samen in een hakmolen doen, is het binnen 1 minuut klein). Bestrooi de speklapjes met peper en zout, meng met de ketjap, ui en knoflook en rasp de gember eroverheen. Dek af en laat het liefste een hele nacht, maar minimaal een uur, marineren.
  2. Zet dan de ochtend erna een pan met een dikke bodem op het vuur en verhit hier de olie in. Doe de gemarineerde speklapjes erbij en bak even kort aan. Voeg er dan het water, de azijn en bakgember aan toe en laat het sudderen totdat het vlees zacht wordt. Het valt na een aantal uur langzaam uit elkaar.
  3. Lekker met gebakken rijst en oosterse groenten. En schenk daar gerust wat van de saus van de babi ketjap door.

Ik ben heel blij dat ik deze babi ketjap eindelijk zelf eens gemaakt heb en ik en het vleesmonster (mijn vriend) hebben er dan ook behoorlijk van lopen smullen. Wat zijn jullie favoriete Chinees-Indonesische gerechten?

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Babi Ketjap”

        1. Dat lijkt me wel Sana! De combinatie zal wel anders smaken, ik zou eerder voor rund dan lam gaan in dit geval, en houd de bereidingstijd even in de gaten.

  1. Lijkt me lekker! Vanavond gaat het vlees in de marinade, morgenavond staat het op het menu.

    Wel een vraagje: moet de marinade ook erbij in de pan. Anders lijkt het vocht wel heel weinig voor vijf uur sudderen.

    1. Kan ook met kip, wordt wel een ander gerecht en wordt sneller droog dus suddertijd verkorten en goed in de gaten houden 🙂

  2. Ik heb dit gerecht gisteren klaargemaakt, ik heb schouderkarbonade gebruikt.
    Het was werkelijk verrukkelijk, ons gezin heeft er een nieuwe favoriet bij!
    Bedankt!!!

  3. Wij hebben het gisteren gegeten en het was verrukkelijk! Bedankt voor dit super recept! Deze week ook de tomatensaus van je recept voor pizza gemaakt en was ook al zo heerlijk!

  4. Hallo,
    Een tijdje geleden heb ik dit recept gemaakt en men wat er laaiend over. Nu mag binnenkort weer voor een groep weer koken en ze vragen of ik dit recept weer wilde maken.
    Kort om super lekker deze babi ketjap

  5. Ik heb nog een flink stuk varkensprocureur over. Is het daarvan ook te maken?? Alleen geen tijd om de marinade in te laten trekken. Het vlees is al gaar!!

  6. Hoi Francesca! Fijn te zien dat alles goed met je is. Mijn vraag van vandaag: wat is precies bakgember en is het wellicht te vervangen. Hier op Corfu is zat verse gember in ieder geval. Ik doe altijd een flink stuk in de vriezer en rasp het als ik het nodig heb….

      1. Dag Erwin! Bedankt voor je bericht. Ik zal je groet aan Francesca doorgeven 😉

        Bakgember is stemgember (ook wel jonge gemberwortels genoemd) op siroop. Gekonfijte stemgember dus eigenlijk. Je kunt het vervangen voor verse gember, maar dat is wel anders. Want dat is lang niet zo zoet als de bakgember. Je zou het ook zelf kunnen maken, daar heb je ook niet veel voor nodig! Het recept vind je hier: http://www.indonesisch-culinair.nl/ingredient/465-stemgember.html

        Succes!