Bak een Voedselbanketletter voor de voedselbanken!

Samenwerking – We gaan bakken met z’n allen voor de voedselbanken. Deze week nog. En ja, jij ook! 😉 Van alle Voedselbanketletters die gebakken worden én op social media geplaatst worden met de hashtag #Voedselbanketletter, doneert Unox er namelijk eentje aan de voedselbanken. Geweldige actie en die ondersteun ik van harte!

Ik wil natuurlijk dat er minstens 100.000 Voedselbanketletters worden gebakken door iedereen, dan kan er pas echt flink wat eten naar de voedselbanken! Dus dames, heren, jongens en meisjes: ga nú naar de supermarkt, haal bladerdeeg en ingrediënten om te vullen en bak een mooie letter in de vorm van een V. Maak er een fotootje van en gooi ‘m gelijk op Facebook of Instagram en dan gaan we tellen!

De actie duurt nog maar t/m 31 december 2017 dus gelijk aan de bak met z’n allen. En vergeet niet om de hashtag #Voedselbanketletter bij de plaatsing te zetten, want anders telt je baksel niet mee!

Uiteraard heb ik vast gebakken voor de voedselbanken en dit is het recept van mijn boerenkool met worst-Voedselbanketletter.

Wat je nodig hebt voor 1 Voedselbanketletter

  • 500 gr bloemige aardappelen, geschild en in blokjes
  • zout
  • 100 gr gesneden boerenkool
  • boter
  • melk
  • 3 tl grove mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 Unox rookworst (runder rookworst)
  • 1 ei, losgeklopt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 30 minuten

1. Kook de aardappels 20 minuten in een pan met water en een snuf zout. Voeg de laatste 5 minuten de boerenkool toe en laat meekoken.

2. Giet af en schep terug in de pan. Stamp tot een puree met een klontje boter en scheutje melk. Breng op smaak met mosterd, nootmuskaat en zout. Laat vervolgens helemaal afkoelen.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

4. Rol het bladerdeeg uit en snijd de rookworst doormidden.

5. Bestrijk het midden van het bladerdeeg met een deel van de puree, in de vorm van een rechthoek. Leg hier de 2 rechte worsten (want je hebt ‘m doormidden gesneden) in een rechte lijn op. Zo dat je ‘m straks nog in de vorm van een V kunt vouwen. Verdeel daar weer een deel van de puree over. Pak ‘m lekker in.

6. Klap aan beide zijden het bladerdeeg over de vulling heen en snijd overtollig bladerdeeg aan de zijkanten eraf. Plak de naadjes dicht met vochtige vingers en draai de letter voorzichtig om. Leg de letter in de vorm van de V op het bakpapier en zorg dat de naden onderop liggen.

7. Bestrijk de letter met losgeklopt ei en maak wat inkepingen bovenin met een scherp mes. Ik maakte trouwens ook nog wat v-tjes met overgebleven bladerdeeg zodat ik niets hoefde weg te gooien en versierde hiermee de bovenkant. Bestrooi eventueel met wat wit of zwart sesamzaad.

8. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna iets afkoelen en snijd in dikke plakken.

Jullie bakken toch ook mee voor de voedselbanken? Vergeet niet om je foto voor het einde van het jaar te delen op social media met #Voedselbanketletter zodat jouw ‘donatie’ ook wordt meegeteld!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca