Char siu kip voor op de BBQ

Sponsored – Ik wandel de Zoetermeerse toko in en vraag aan mijn favoriete verkoopster aldaar of ze nog meer producten heeft van Lee Kum Kee dan de door mij zo geliefde oestersaus. Ze begint te lachen, wat achteraf gezien verdacht veel op uitlachen leek, en zegt “wandel jij maar even met me mee”. Wat volgde was een half uur-durende rondleiding door de toko waarbij ze me volledig heeft ingewijd in de wereld van Lee Kum Kee.

Als je niet zo bekend bent met de Aziatische keuken

Nooit geweten dat dit merk van Chinese sauzen al zolang bestaat (sinds 1888) en ik wist al zeker niet dat hun assortiment zo gigantisch breed is. Er gaat een wereld voor me open. Een wereld van Aziatisch koken die mij toch een tikkeltje vreemd is. Gooi me in de Italiaanse of Surinaamse keuken en ik voel me als een vis in het water, maar de Chinees-Aziatische keuken is een ander verhaal.

Wat trouwens niet betekent dat ik niet van Chinees eten hou, sterker nog…ik ben er dol op! Je maakt me als een kind zo blij als we op zondag echt Chinees gaan eten in Den Haag. Het liefst zou ik al die gerechten willen reproduceren, maar de basiskennis ontbreekt me. En nu sta ik opeens in het Lee Kum Kee schap te staren en wil alles mee naar huis nemen. Sauzen als ‘black bean garlic’, ‘lemon chicken’, ‘peking duck’ en ‘plum sauce’ vechten om mijn onverdeelde aandacht. Maar eigenlijk weet ik het al. Vanavond gaat er namelijk kip op de BBQ en char siu kip staat al tijden hoog op mijn verlanglijst.

lee-kum-kee-bbq-seizoen-assortiment

In mijn mandje gaat ook een nieuwe fles oestersaus (die van Lee Kum Kee is echt meesterlijk, sterker nog…ze hebben ‘m uitgevonden), flesje sesamolie en voor de zekerheid ook een pot ‘black bean garlic’ marinade. Je kan het maar op voorraad hebben staan.

Char siu, wat is dat precies?

Het is een typisch gerecht uit Hong Kong en het zijn geroosterde repen gemarineerd varkensvlees. Je herkent het aan de rode, geroosterde kleur. Veelal is het dus varkensvlees wat hiervoor wordt gebruikt, maar je kunt er ook kippenpoten voor gebruiken. De marinade is zelf te maken, maar daar heb je een scala aan ingrediënten voor nodig waarvan ik de helft niet eens ken. En waarvan ik weet dat als ik ze in huis haal dat ik ze de komende 5 jaar niet meer ga gebruiken. Dus ik sneak, gebruik een pot char siu marinade en vindt het helemaal niet erg. Bij Lee Kum Kee weten ze namelijk precies wat ze aan het doen zijn. Authentieke sauzen met de ‘umami taste’. Helemaal fijn is dat er geen extra smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.

De kippenpoten koop ik bij de slager en ik kan niet wachten om ze in de marinade te leggen. Dat marineren heb ik trouwens te kort gedaan, vind ik achteraf. Ik heb ze een uur of 3 erin gelegd, maar de volgende keer doe ik dat een hele nacht. Voor een extra rijke smaak en kleur.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 12 kippenpoten
– 1 pot Lee Kum Kee char siu marinade (verkrijgbaar bij de toko en Albert Heijn)
– 300gr noedels
– ½ komkommer
– 8 wortels
– 4 lente ui
– 1 limoen
– sesamolie
– zeezout en zwarte peper

lee-kum-kee-bbq-seizoen-char-siu-kip-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 2 tot 8 uur (afhankelijk van de marinadetijd)

Het marineren van de kip is zo simpel als maar kan. Pak een grote schaal en meng hier de kippenpoten met de marinade in. Masseer de marinade goed in en laat zeker 2 uur intrekken, maar liefst een nacht.

Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking, spoel af met koud water en laat afkoelen. De komkommer, wortel en het witte gedeelte van de lente ui snijd je in flinterdunne reepjes. Doe dit samen met de noedels in een saladeschaal. Roer er een scheut sesamolie en limoensap door en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat dit even intrekken. Snijd van het groen van 2 lente ui flinterdunne sliertjes en zet apart.

De kippenpoten bereid je vervolgens op de BBQ en serveer je op de salade. Strooi er wat groene sliertjes van de lente ui over en serveer.

Dit is een samenwerking met Lee Kum Kee. Lees hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Char siu kip voor op de BBQ”

  1. Ah, dat is er eentje voor manlief!
    Die is dol op dat geroosterde varkensvlees en dan het liefst van de Kantonees in Rotterdam. 🙂
    Ik ga op zoek bij de AH.

  2. Dat gaan we proberen! Behalve de oestersaus van dit merk (die weetjes in je blogpost wist ik dus niet) die ik altijd heb, heb ik nog niks geprobeerd. Ben net als jij een grote fan van China Town in mijn hometown Den Haag en het eten aldaar. En vanwege de grote Chinese leefgemeenschap in Den Haag hebben wij (in het centrum maar ook vlak bij mijn huis) grote Aziatische supermarkten, daar ga ik eens lekker neuzen!

  3. Oohhh dit klinkt ook heerlijk net mijn favo marinade. Jammer dat we dit weekend een kant en klare BBQ hebben, anders had ik dit zeker uitgeprobeerd!
    En ik ben ook zeker benieuwd naar de probeerbox en kookboek, dus ik doe mee. Lee Kum Kee had ik al geliked 😉

  4. Mijn man eet het liefste gerechten uit de oosterse keuken.. We gaan daarom ook geregeld eten bij een “echte Chinees”.
    Nu hij de bbq heeft ontdekt en ik voor het eerst met de kids kan aanschuiven omdat papa kookt, lijkt me dit een heerlijke verassing voor hem en voor ons

  5. Ik kan niet kiezen tussen de zoetzure saus of de spareribs saus…..zou de sparerib saus kunnen tippen aan die van mijn schoonvader….ik zie een uitdaging. Ik ga zeker de toko checken voor deze saus.

  6. Ik denk dat ik als eerste jouw char slu kip zal proberen, die ziet er zo lekker uit!. Maar een goede sesamolie is onmisbaar net als een goede oestersaus. Ik geef er zelfs wel eens “Hollands” eten een Aziatische twist mee 🙂 Ik kook minstens 1x in de week Chinees of Indonesisch of Japans Mijn gin vind dat ook heerlijk 🙂
    .

  7. Nou ik ga die sausen en marinades zeker proberen. Ik had net besloten om af te stappen van het gemarineerde vlees voor de bbq uit de super, dus dit recept komt als geroepen.
    Zeker de combi met groenten, en het eens uitserveren van een bbq-gerecht ipv iedereen zijn ding laten doen, is ook heel leuk.
    Ik ga ervoor.

  8. Jummy! Ik krijg hier trek van! En dat op de vroege ochtend. Ik denk dat het langzaam gegaard buikspek uit de oven, en afgegrild op de bbq wordt met die char sui marinade! (En vanille yoghurt ijs met jouw lemon curd die ik heel vaak maak toe!) Ik ben trouwens benieuwd welke toko in Zoetermeer je bedoeld? Woon nu sinds een paar jaar in Zoetermeer en heb nog geen fijne kunnen ontdekken, maar ken de stad ook nog niet zo goed.

  9. Ik wil graag het recept maken wat jij hierboven aangeeft. Ik bestel meestal Char Siu bij de chinees omdat het één van mijn favorieten is. Helaas nog niet gelukt om het zelf lekker te maken, dus misschien gaat me dat lukken met jouw recept en het bbq pakket.

  10. Ik heb eens even een kijkje genomen bij de producten en ik zou de spareribs marinade gebruiken om, hoe kan het ook anders, spareribs te maken! Ik heb nog nooit spareribs gegeten maar weet wel dat er een goede marinade voor nodig is om het lekker te maken. Ik denk dat Lee Kum Kee wel voldoet aan de eis ‘lekkere marinade’.

  11. Hallo Francesca, wat een leuke actie. Ik zou graag met de producten aan de slag gaan omdat de Chineze keuken niet echt iets is waar ik thuis in ben. Mijn man is dol op Char Sieu en dat ga ik dan ook als eerste uitproberen. Ik vind het ook erg leuk dat je met de producten ook voor lekker eten op de BBQ kan gebruiken want daar zou ik graag eens een keer wat anders op maken als hamburgers en worstjes.

  12. Ik wil graag een goede pittige kipsate maken voor de BBQ met deze sauzen, zien er echt heerlijk uit en mij ingeschreven voor de nieuwsbrief

  13. Klinkt goed allemaal, wij zijn allevier dol op Chinees en oosters eten. Is char siu ongeveer hetzelfde als chau sui? Dat is nl ons lievelingsgerecht bij de Chinees. Ik zou het graag eens zelf maken.
    En de plum sauce mag niet ontbreken bij de Vietnamese handrolls, mmmmm