De allerlekkerste saté

Inmiddels heb ik op zo’n 18 verschillende manieren saté gemaakt en dit is, wat ons betreft, toch echt de allerlekkerste. Het 5 spices-poeder is een toevoeging van mijn Mr. en dat maakt ‘m juist zo bijzonder (de sate dus en misschien mijn Mr. ook wel een beetje). Eigenlijk hebben we de Surinaamse en Indonesische keuken een beetje gemixt in dit recept, oftewel: we zijn weer aan het freewheelen geweest en daar komen vaak de lekkerste gerechten uit. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 20-25 stokjes

– 1 ui
– 4 teentjes knoflook
– stukje verse laos van 2 cm
– 1 kilo kippendijen
– 4 el sojasaus
– 2 el zoete ketjap
– 6 pimentballetjes
– zwarte peper in een molentje
– 3 kleine laurierblaadjes of 2 grote
– 1 tl 5 spices-poeder
– 1 klein, vierkant maggiblokje (of gehakte verse lavas en zout)
– 25 houten saté stokjes

de-allerlekkerste-sate-2

Wat je gaat doen

Hak de ui, knoflook en laos grof en maal fijn in een hakmolentje.

Snijd de kippendijen in medium blokjes (niet van die grote bonken graag). Doe deze in een schaal samen met het fijngehakte uienmengsel, sojasaus, ketjap, pimentballetjes, flinke snuf zwarte peper, laurierblaadjes en het 5 spices-poeder. Verkruimel het maggiblokje erover en roer alles goed door elkaar. Dek af en laat dit minstens 2 uur marineren in de koelkast, maar liever een hele nacht.

Als de kip klaar is in de marinade ga je de stokjes rijgen. Zorg ervoor dat je de satéstokjes eerst even hebt geweekt in water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of rooster met bakpapier tegen het lekken.

Ik rijg meestal 4 stukjes aan 1 stokje. Leg de satéstokjes daarna op het bakpapier en bak de saté circa 15 – 20 minuten. Of bak 15 minuten en zet daarna nog 5 minuten de grill aan voor een krokant laagje, houd dan wel je saté goed in de gaten want je wilt niet dat ze verbranden.

Tip: met de marinade uit de schaal kun je een simpele nasi maken. Kook daarvoor witte rijst (of nog beter, gebruik witte rijst van gisteren) en bak dat op met de marinade. Eventueel nog wat doperwten of gehakte bladselderij erdoor en klaar is je snelle nasi.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De allerlekkerste saté”

  1. Beste Francesca,

    Ik ben een enorme fan van jouw site! Eergisteren heb ik de sate gemaakt en werkelijk waar, goddelijk! Ik heb het zelf ook met kippedijen klaargemaakt en een nacht + dag laten marineren. WOWWW!

    Dank voor het recept!

    Füsun

        1. Sandra, thanks voor de info. Ben meteen overgestapt. De kikkoman ligt nu in de gootsteen. Aan dat soort dingen ga ik niet meewerken.
          OT: Francesca, geniaal recept, fantastische site. Ga zo door!!!!

  2. Dag Francesca,

    De satés gemaakt-lekker hoor! 🙂
    Wel naar mijn smaak erg zoutig, maar dat is een persoonlijke smaak en niet per se iets mis met het recept zelf natuurlijk 🙂

  3. Op hoeveel graden moet de oven? Ik heb een combi oven waar de sledes in kunnen. Niet perse een midden maakt dat nog wat uit?
    In de oven die wij hebben is het in de gehele oven een constante temperatuur. Dus onder niet koeler dan bv boven of andersom

  4. Hoi Franceska,
    Hoe kan ik de saté’s het beste later opwarmen? Of is het beter ze vlak voor het opdienen af te bakken in de oven?

    groetjes,
    Kathy

  5. Vandaag hadden wij een proeverij bij ons in de straat en het thema was Surinaams. De jury ook :-).
    Ik heb toch mooi de tweede prijs (van de 15 gerechten) gewonnen met deze kip. Super lekker!

  6. Hej Francesca, je Surinaamse gerechten zijn echt BAAS! Steel er vaak de show mee. Ook mijn dochter vindt je gerechten heerlijk. Ga zo door…..

  7. Hallo Francesca,

    Ik ben groot fan van sate. Als die met kip wordt gedaan, ben ik voorstander van dijfilet. Met varken van schouder karbonade. Vet is nodig voor smeuigheid. Kipfilet is de “nederlandse oplossing” wat mij betreft. Het is saai en droog vlees…
    De chinese 5 kruiden, wantrouw ik in die zin, dat het dan erg chineesig gaat smaken. Ik zou willen kiezen voor wat sereh (citroengras) en wat steranijs, typisch voor Indonesia smaak. Enfin het feit dat je 18 recepten hebt voor sate betekent dat je een liefhebber bent! lekker hoor!!
    veel kook plezier!!

    1. Recept is inmiddels iets aangepast (stamde nog uit 2012) en is door eigen ervaring met kippendijen nu. Belangrijk verschil, dit is geen Indonesische saté, maar meer een Surinaamse. De 5-kruidenpoeder is een toevoeging van mijn vriend en die maakt ‘m juist zo bijzonder. Maar iedereen kan ‘m natuurlijk op zijn of haar eigen manier maken. Dat is koken 🙂

  8. Heerlijk deze sate. Wat ik tevens heb gedaan is heel de marinade nog een keer gemaakt, daar een pakje kokosmelk bij gedaan en een pot pindakaas. Heerlijke satesaus heb je dan.