Fiadoe: Surinaamse feesttaart

Er zijn in Suriname een aantal gerechten die bijna alleen op feestjes worden gegeten, een daarvan is fiadoe. Of viadoe. Ze schrijven het nog wel eens anders en ik heb niet kunnen ontdekken wat nou de oorspronkelijke schrijfwijze is. Maar dat maakt ook niet, of het nou met een f of een v is, het smaakt verrukkelijk. Het is een hele luchtige, romige, cake-achtige taart die gevuld is met rozijnen, krenten, amandelen, sukade en heel veel suiker. Mierzoet wordt ie en zo hoort het ook :). De laatste kaar dat ik ‘m maakte had ik geen rum verwerkt in het recept. Maar in het recept voor jullie zit dat er wel weer in. Geeft toch net even een extra bite.

Waarschuwing: neem hier de tijd voor! Ik ben op zaterdag van 9 tot 12 goed bezet hiermee. Maar dat is het echt waard.

Wat je nodig hebt:
600 gram bloem
400 gram zachte boter
4 eieren
15 gram gist
4,5dl lauwe melk
275gr fijne suiker
2el kaneel
200gr rozijnen
150gr krenten
100gr sukade
100gr amandelen
3el vanille essence
1 kopje bruine rum

Wat je gaat doen:
Meng met een garde de gist en 25 gram suiker in 2,5dl lauwe melk. Klop in een andere kom de 4 eieren met 50 gram suiker en 2 eetlepels vanille essence schuimig. Roer daarna het gist/melk mengsel en de eieren door elkaar. Roer 2 volle eetlepels zachte boter erdoor. Schep vervolgens beetje bij beetje het meel erbij, totdat er een stevig deeg ontstaat. Dek dit af met vershoudfolie, leg er een doek over en laat het deeg 1 uur in een warme ruimte rijzen.

Week intussen de rozijnen en de krenten in rum. Of je doet het alvast de avond van te voren. Meng 125 gram suiker met de kaneel en zet dit apart. Hak de amandelen in stukjes en bewaar deze ook.

Neem een rond bakblik en vet deze goed in. Rol de helft van het deeg uit op een met bloem ingesmeerd aanrechtblad of op een schone doek en bekleed het bakblik ermee. Snij de overtollige randen eraf; bewaar deze, je hebt ze straks nodig.

Smeer het deeg royaal in met zachte boter en bestrooi het met de helft van het suiker-kaneel mengsel. Haal de rozijnen en de krenten uit de rum en bewaar de rum. Strooi de helft van het krenten/rozijnenmengsel (zonder rum), de sukade snippers en de amandelen erover.

Rol de rest van het deeg (samen met de restjes van de randen) uit op de doek. Probeer het zo vierkant mogelijk te doen. Besmeer de deeglap royaal met boter. Strooi de rest van het suiker-kaneel mensel, rozijnen/krenten, sukade en amandelen over. Snijd vervolgens van boven naar beneden reepjes van ongeveer 4 cm breed van het deeg. Vouw ze in de lengte dicht, zodat de vulling bedekt is.

Deze reepjes snijd je nu in stukken van ongeveer 3 tot 4 cm lang. Schik deze stukken in de vorm van een roos in het bakblik. Je legt ze dus tegen elkaar aan, met de snijranden naar boven en naar beneden! Begin met het “hart” van de roos en werk toe naar de rand van het bakblik totdat het bakblik helemaal gevuld is. Vouw nu de snijranden netjes dicht. En leg de bovenste deegrand van de bekleding van het bakblik er ook netjes overheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de overgebleven boter en maak een mengsel hiervan samen met 25gr suiker, 1dl melk en een eetlepel vanille essence. Smeer de fiadoe in met dit mengsel, voordat het de oven ingaat.

Smeer de fiadoe tijdens het bakken regelmatig in met dit mengsel. Bak de fiadoe in 50 minuten gaar. Controleer daarna of deze gaar is. Als je een pin in het midden in de cake steekt en deze er weer uit haalt, moet er nog net een klein beetje deeg aan vast zitten. Laat de cake volledig afkoelen in een warme ruimte en besprenkel het daarna met een beetje rum.

Op de site voor echte lekkerbekjes zag ik nog een extra afwerkingstip staan:

Maak een mengsel van 1 dl lauwe melk, 50 gram suiker en 2 eetlepels van de rum die je over had van het wellen. Besprenkel de fiadoe direct na het bakken in met dit mengsel en strijk het goed uit. Wikkel de fiadoe in aluminiumfolie en daarna in een badlaken en zet het terug in de oven, zodat het heel langzaam afkoelt. Sprenkel de rest van de rum over de fiadoe als deze helemaal afgekoeld is.

Iemand een stukje? 🙂

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Fiadoe: Surinaamse feesttaart”

    1. Hi Nell,
      Je kunt ‘m iets minder zoet maken door de suiker weg te laten uit de laatste 2 stappen (het besprenkelen voor en in de oven + de nabewerkingstip). Maar die rum moet je inderdaad laten 🙂

  1. Hoi lieve Francesca,

    Ik heb Fiadoe een aantal keren uitgeprobeerd, maar het bleek droog en niet zacht te zijn. De bovenkant van de fiadoe is altijd bij mij hard. Ik weet zelf niet waar het aan kan liggen. Kunt U mij wat tips meegeven? Ik wil U vragen welke stand, 180 graden op een gasoven is en op welke stand ik de fiadoe moet afbakken? U geeft aan dat de fiadoe voordat het de oven in gaat besprenkelt moet worden met melk-suiker etc. En ook tijdens het bakken en daarna. Wat ik wil weten van U is of ik bij iedere stap 1 dl melkmengsel moet maken. Want als ik het met 1 dl melk drie keer moet doen dan is het niet genoeg. Fiadoe blijkt droog te zijn dan. Kunt U mij hier verder bij helpen? Heel veel liefs, Fien

  2. Hi Fien,
    Om de fiadoe zacht te houden is het ontzettend belangrijk om ‘m te bedruipen terwijl deze in de oven staat.
    Ik heb nooit met een gasoven gewerkt dus daar kan ik je niet over adviseren. Ik vond wel deze site waar je meer informatie kunt vinden: http://www.dekooktips.com/wegen-meten.htm

    De 1dl van het mengsel wat je gebruikt vooraf en tijdens het bakken, maak je eenmalig. Die 100ml verdeel je ervoor en tijdens. Ik geloof dat ik zo’n 40ml vooraf erover besprenkel (rustig sprenkelen en goed verdelen over de hele bovenkant, want anders krijg je dat er bepaalde delen zachter worden dan de ander) en de rijst tijdens het bakken. Ik besprenkel zo’n 4 a 5x tijdens de bakduur. Voor mij is de 1dl voldoende. Maar het kan zijn dat met jouw gasoven het harder gaat. Dan zou ik proberen om de volgende keer de oven iets minder hoog te zetten.
    Een hele goede tip is de afwerkingstip die ik op internet heb gevonden (staat aan het einde van mijn recept). Je merkt absoluut verschil als je deze stap ook nog toevoegt.

    Ik hoop dat dit helpt. Als je nog vragen hebt, let me know en succes!

  3. Heel hartelijk dank lieve Francesca. Ik ga binnenkort ermee aan de slag. Ik laat het je zeker weten hoe het is gegaan.

    Veel liefs,
    Fien

  4. Onderstaande opmerking over fiadoe was ergens anders op mijn blog geplaatst. Ik beantwoord de vraag hier, omdat het bij de blogpost over fiadoe gaat:

    hai francesa ik heb gisteravond fiado gemaakt tot me spijt is t niet te eten ,me deeg was soepel ,maar heb opgelet dat t niet gereist was tijdens een tijdje te staan gelaten hebben maar t bleeeft zacht ,uit de owen gehaalt was vanmorgen hard niet te eten ,hoe zou komen
    mischien niet genoeg gist of melk gezt

    Beste Anoniem,
    Wat vervelend dat de fiadoe mislukt is! Ik vind het alleen erg lastig om vanaf afstand te beoordelen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Heb je exact mijn recept aangehouden? Want ik heb de fiadoe volgens dit recept al een keer of 4 gemaakt en het is nooit mislukt. Misschien is het te kort of te lang in de oven geweest? Of is er iets verkeerd gegaan met de verhouding van de ingredienten? Als je me iets meer informatie geeft dan kan ik het beter beoordelen. Ik hoop dat ik je kan helpen zodat je de volgende keer wel een heerlijke fiadoe kunt serveren!
    Groetjes, Francesca

    1. ja klopt heb de deeg niet zien reizen ,om eerlijk te zijn ik heb niet volgens de ingredienten van jou gewerk ,we zijn met ons 2 dus dat een kleine te maken van 250gr boter 250gr blom dus wist niet precies hoeveel gist ik moest gebruiken dus persoonlijk denk ik dat daar de fout ligt .vertel a.ub. hoe ik met een kleiner hoeveelheid t één keer nog goed kan maken en wat ook heel belangrijk is hoe ik t zacht kan krijgen of blijven houden ,inderdaad is t niet makelijk om advies woon in parijs maar van sur afkomstig .tot gauw fijne zondag

    1. Hi Ell, dat is vreemd. Heb je het al laten rijzen? Anders gewoon nog wat bloem toevoegen en even goed doorkneden totdat het wel stevig genoeg is. Succes!

  5. Het is gelukt! Yeah! Wat meer bloem toegevoegd en opnieuw laten rijzen. Jaa, blijkbaar is mijn keukenweegschaal kapot -_-
    Maar het is heerlijk en lekker zacht en gaar van binnen. Niet droog, precies goed. Alleen had nog wat meer rum in gemogen. 😉 thx francesca! Xx

  6. Hallo allemaal,

    een extra tip om de viadu lekker sappig te houden, plaats onderaan je oven een bak met water of ijs. Op deze zal je viadu niet droog worden.

  7. Hoi Francesca, ik heb een stukje bij Douglasdelights geproefd: heerlijk!! Dus ging ik op zoek naar een recept en vond het jouwe. Ga ik proberen, maar hoe groot is het bakblik? Zo als ik hem gemaakt heb, laat ik weten hoe lekker hij was en of hij gelukt was natuurlijk. In ieder geval bedankt.

  8. Ik ga het van de week voor het eerst maken, ben heel erg benieuwd!

    vanille essence is dat het zelfde als vanille aroma van dr. Oetker?

    xx

    1. Vanille essence is echt gemaakt van vanille. De vanille aroma van Dr. Oetker is chemisch gemaakt in een fabriek. Het smaakt naar vanille, maar het is het niet echt. Natuurlijk mag je het van mij wel gebruiken als je het nog in de kast hebt staan, dan is het maar op 🙂

      Voor de toekomst: dit is wat mij betreft de allerbeste: https://foodelicious.nl/nl/category/natuurlijke-smaakstoffen/product/5925/vanille-extract-60ml. Met zo’n potje doe je ook heel lang, omdat het zo geconcentreerd is. Je kunt ook bij een natuurvoedingswinkel kijken.

      Succes met de fiadoe, ik ben erg benieuwd!

  9. Na een paar mislukte pogingen en andere recepten, was ik er helemaal klaar mee, ik had zoiets geen fiadoe meer voor mij… Nou francesca moet eerlijk zijn dit recept Is super goed en het Is mij gelukt. Heb lekker van gesmuld.. Dankjewel

  10. Hallo Frrancesa,

    Ik heb het afgelopen weekend geprobeerd maar de bovenkant is droog.

    Gebruik je zelfrijzend bakmeel of patent bloem?

    En welke boter gebruik?

  11. Hi Ik heb een vraagje
    Ik zit ook met de vraag welke bloem want er bestaan zoveel bloem soorten!!!
    ik zie dat iemand je vraagt welke soort bloem waarop jij antwoord bloem???
    Maar kun je specifiek even uitleggen welke bloem jij precies hebt gebruikt zodat ik zeker weet dat ik de juiste bloem heb , daarmee bedoel ik moet ik patentbloem. Of tarwebloem ??? Welke moet ik precies hebben aub???

  12. Duidelijk recept! Fiadoe is nu in de oven ziet er goed uit.
    Een tip: pizzasnijder gebruiken voor de reepjes. Maakte het stuk makkelijker.

    Ik laat je weten hoe het smaakt!

    1. i am from Puerto Rico and lived in Suriname few years, first time I can find receipts of food that i enjoyed while living there. Thanks