Foodblogevent oktober 2012: het thema is…

Yes, ik heb het foodblogevent van september 2012 gewonnen! En dat vind ik helemaal te gek, omdat het de eerste keer was dat ik mee deed. Aangezien ik een newbie ben binnen het foodbloggen, voelt het winnen dan ook als een echte eer 🙂

Voor degene die echt geen idee heeft wat het foodblogevent is, een korte uitleg. Iedere maand is er een nieuw thema waarbinnen je recepten mag insturen. Deze worden geproefd en gekeurd door de winnaar van de vorige maand (die dus ook gelijk de hostess is van de nieuwe maand). En die benoemt dan ook de nieuwe winnaar. En dat alles gebeurt online, behalve het proeven dan. Een ontzettend leuk initiatief waar je veel inspiratie van krijgt.

Vorige maand was Ianna van Beginspiration de hostesse van het foodblogevent en zij heeft mijn paddenstoelentaart met salie en gruyère benoemt tot winnaar. Kijk vooral eens op haar blog, want ze heeft heerlijke gezonde recepten en tips op haar site staan. Sinds kort heeft ze ook een nieuwe uitdaging, namelijk je ingredienten thuis maken. Er is een speciale site voor in het leven geroepen: Thuis Maken. Stuur je favoriete recept in voor het thuis maken en je maakt kans op een plekje in hun e-book en op leuke prijzen.

Het thema van oktober
Maar goed, jullie zijn natuurlijk reuze benieuwd wat het thema voor de maand oktober zal worden! Ik hoefde er niet lang over na te denken, de maand oktober staat voor mij persoonlijk namelijk al helemaal in het teken van Italië. Niet alleen het eten, maar we gaan ook naar het mooiste plekje van Italië om de 70ste verjaardag van mijn moeder te vieren, waar we gaan koken met hele goede Italiaanse chefs. En als klap op de vuurpijl ga ik met Francesca Kookt ook nog iets heel bijzonders doen aan het einde van de maand (maar daarover later meer). Dus mag ik jullie voorstellen aan het thema van de maakt oktober:

Puur Italiaans

Wat is jouw interpretatie op dit thema? Laat je fantasie de vrije loop en stuur een recept in wat volgens jou echt puur Italiaans is. Alles kan en mag, zolang je de smaak van Italië maar proeft bij iedere hap die je neemt. Ik heb een jury aan lekkerbekken standby staan die dit samen met mij gaan uittesten 🙂

Hoe doe je mee?

  • Maak een heerlijk puur Italiaans gerecht!
  • Zet het recept op je eigen blog en meld daarin dat het voor het foodblogevent oktober 2012 is, inclusief een link naar deze pagina.
  • Laat hieronder een bericht achter met de link naar het recept op je blog.
  • Heb je geen blog, dan mag je ook gewoon meedoen. Stuur dan een mailtje naar mij met het recept en een watertandende foto. Mijn e-mailadres vind je hier.
  • En last but not least: twitter en facebook erop los! Laat iedereen weten dat je meedoet aan het foodblogevent. Ik zal op mijn beurt er ook op los twitteren en facebooken 🙂
  • Je kunt je recept insturen t/m zondag 28 oktober 2012. De bekendmaking van de winnaar zal op woensdag 31 oktober in de avond gebeuren. Ben heel benieuwd wie er gaat winnen en met welk recept!

Van maandag 8 oktober t/m zondag 14 oktober ben ik weinig online door andere verplichtingen. Dus recepten die in die week worden ingestuurd zullen vertraging oplopen in de publicatie. Maar daarna zorg ik natuurlijk dat ze er zo snel mogelijk op komen!

Ik heb ontzettend veel zin in deze oktobereditie van het foodblogevent, ik hoop jullie ook! Geniet van het bedenken en bereiden van de gerechten en kom maar op met die inzendingen 🙂

Volg me ook op Twitter en Facebook voor alle laatste updates.

 

1.
De eerste inzending is binnen! Van Antoinette, die op haar blog ‘Italiaans koken met Antoinette’ op een fantastische manier het Italiaanse leven beschrijft door middel van haar recepten. Ik had je blog nog niet eerder gezien Antoinette, maar die ga ik binnenkort zeker eens verder lezen :). Ze heeft met haar inzending gelijk de toon gezet. Want we hebben niet 1 recept van haar gekregen, maar een heel menu uit de Veneto zoals het in oktober door tutta la famiglia wordt genuttigd. Het menu bestaat uit:
– Risotto met radicchio rosso
– Runderstoofpot met Amarone en polenta
– Koffie met Sbrisolona

Sbrisolona, grote kruimelamandelkoek uit Mantua

Het menu klinkt alleen al fantastisch, maar om het voor iedereen gelijk te houden kies ik er 1 gerecht uit om te beoordelen. Wel zo eerlijk voor de rest van de deelnemers en dan loop ik straks niet het gevaar dat ik 20+ menu’s van 3 gangen moet gaan koken in oktober ;). Grazie Antoinette! Ik heb genoten van je mooie verhaal :).

2.
MissAiesj heeft het 2e gerecht voor het foodblogevent ingezonden. Haar pure Italiaanse recept is cannelloni met gehakt en spek. MissAiesj heeft een blog met eerlijke en eigenzinnige recepten en zo schrijft ze ook. Ik hou van die nuchterheid 🙂

Deze cannelloni is een echt comfortfood gerecht. Ik zie de Italianen al aan tafel zitten met een dampend bord vol cannelloni, een goed glas rode wijn en een stuk heerlijk Italiaans brood wat ze erin dopen. Dank je wel voor deze inzending MissAiesj!

3.
De derde inzending is van Kookgek Wilma! Zij heeft ‘Arancini di Riso’ gemaakt. Vrij vertaald betekent dit ‘balletjes van rijst’. Het woord Arancini is afgeleid van Arancio + sinaasappel. Omdat de vorm en kleur lijkt op een sinaasappel. Oorspronkelijk komen arancini uit Sicilie en daar vullen ze de balletjes met alles wat ze kunnen vinden. Of dit gerecht uit Sicilie komt weet ik niet, maar het lijkt me heerlijk :). Echt puur Italiaans inderdaad!

Kijk vooral eens op de site van Wilma voor andere lekkere en smaakvolle recepten. Ze heeft er genoeg!

4.
En toen kwam Aranka’s Kookblog met homemade spinazie/ricotta ravioli met boter en krokant gebakken salie. Van alleen de naam al loopt het water me in de mond. De pure smaken van de pastavulling met de boter en salie zijn namelijk fantastisch bij elkaar. Het grappige is, ik zag het recept van Aranka een paar weken geleden al en toen heb ik hem op mijn wish to cook-list geschreven. Dus je hebt er goed aan gedaan om ‘m in te sturen Aranka 🙂

 

Aranka heeft een mooie en bijzondere kookblog. Vanwege een nierziekte kookt zij voornamelijk zoutarm/zoutloos. En zij vindt dat prima om te doen voor haar gezondheid, maar dan wil ze wel genieten van heerlijk eten. En dat heeft ze voor elkaar gekregen door haar gerechten (meestal) van scratch aan zelf te maken. Neem eens een kijkje op haar site, want feit is dat de meesten van ons per dag te veel zout en natrium binnen krijgen (ik ook, weet ik zeker). En het kan nooit kwaad om daar wat bewuster mee om te gaan.

5. Een hele mooie inzending kreeg ik binnen van Carolines Blog: het recept voor een zuccotto. Een Toscaans nagerecht wat het uiterlijk heeft van een koepel. Misschien zelfs wel de koepel van Florence. Het is volgens Caroline heel simpel om te maken, het heeft alleen wel een nacht nodig om op te stijven. Ik kan me niet herinneren dat ik dit ooit heb gegeten in Italië. Misschien wel, maar was ik toen nog te klein 🙂 Het ziet er op de foto bijzonder lekker uit, dus ik probeer het recept heel graag uit!

Fijn dat Caroline deze maand meedoet aan het foodblogevent, want bijna alle recepten die ik op haar blog zie verschijnen zijn stuk voor stuk puur en heerlijk. Caroline weet hoe ze moet koken 🙂

6. Gereon heeft de volgende inzending voor het foodblogevent verzorgd. Niet alleen heeft hij op zijn blog Culi DL zich afgevraagd wat nu Puur en wat nou Italiaans is. Daar ga je nooit uitkomen, dat ben ik helemaal met je eens Gereon. Wat mij betreft gaat het er ook om wat dat voor een ieder persoonlijk is. En laat dit nou leiden tot heel veel verschillende invalshoeken die weer leiden tot veel inspirerende gerechten.

Het gerecht wat Gereon heeft ingestuurd is “Salsicce arrostite con uve al vinaio”, oftewel worstjes op de wijze van de wijnboer. Een mooi en zeker puur gerecht. De wijze van serveren sprak me ook echt aan. Lekker met boerenbrood en een stevige Chianti. Over wijn gesproken, daar weet Gereon genoeg vanaf. Zijn recepten worden dan ook vaak vergezeld van een wijnadvies.

7. Miss Fromage had een beetje moeite met kiezen deze keer 😉 Maar ik ben blij dat ze voor dit gerecht gekozen heeft; Pasta Verdura. Pasta met een saus van verse groenten. Maar een handjevol ingredienten die samen leiden tot een fantastische smaak. Tja, dat kunnen ze wel in Italië!

Miss Fromage is bezeten van eten. En vooral van kaas, dat eet ze graag bij een heleboel dingen. We zijn beiden relatief ‘jonge’ foodbloggers. Sterker nog, we zijn bijna gelijktijdig begonnen :). Mooie recepten begeleidt door leuke teksten maken haar blog een fijne plek om op zoek te gaan naar (kaas)-gerechten.

8. Voor Elisabetta is de traditionele en simpele ‘cucina povera’ Puur Italiaans. En nu we in de herfst zitten haalt ze haar inspiratie uit de stoofschotels, polenta, gevulde pasta’s en risotto uit het Noorden van Italië. Voor het foodblogevent heeft ze een mooie herfstige risotto ingestuurd; risotto met gemengde paddenstoelen, tijm en spekjes.

Haar site Ziti Zitoni heeft een prachtige collectie Italiaanse recepten. Je kunt er ook op streek zoeken naar recepten en dat is ideaal. Aangezien Italië per streek een andere keuken heeft. Voor mij was haar blog nieuw, maar ik ga ‘m zeker vaker bezoeken in de toekomst!

9. Anouk, de studente Food Design & Innovation (geweldige opleiding, waarom hadden ze die in mijn tijd niet?), heeft de 9e inzending verzorgd. Voor haar is Puur Italiaans, verse groenten en vruchten plukken uit de eigen tuin, werken met niet te veel ingrediënten door elkaar en dat er dan toch heerlijke complexe smaken ontstaan. De ingrediënten moeten elkaar begeleiden niet afvlakken.

Ze heeft een wat mij betreft heel verrassend recept ingestuurd: venkelravioli met venkelolie. Ik ben een enorme venkelliefhebber dus ik kan niet wachten om het uit te proberen 🙂 Op haar blog Foodiesign schrijft ze over al haar interesses qua food, zowel recepten (vooral venkelliefhebbers komen aan hun trekken), fotografie als producten.

10. Een heel mooi tiende gerecht van Nina voor dit foodblogevent: Grote pastaschelpen gevuld met ricotta, courgette en citroen. Het is alleen al een lust voor het oog dit gerecht 🙂 Ik ben benieuwd of het net zo fantastisch smaakt.

Op Nina’s dinners & more blog schrijft ze niet alleen over recepten, maar ook over al haar belevenissen tijdens reizen. Ze is altijd op zoek naar dat ene bijzondere adresje waar je fantastisch kunt eten of net die ene bijzondere specialiteit kunt vinden. Dus niet alleen voor eten, maar ook voor goede culinaire reistips moet je bij Nina zijn :).

11. Het elfde gerecht is van Donna Caramella: Kalfsvlees Parmigiana. Ze heeft met een prachtige logica voor dit gerecht gekozen; ze studeert Spaans, maar is ook gek op Italië en heeft daarom een Italiaans gerecht uit Jamie’s Amerika gekozen ;). Een gerecht wat door de Italiaanse immigranten naar Amerika is gebracht en inmiddels echt een New Yorkse klassieker is. Ik vind het er heerlijk uitzien en kan de smaken samen al proeven.

Donna Caramella heeft op haar site alles verzameld wat zij leuk vindt; eten, leuke adresjes en informatie over lopen en haar Spaanse passie.

12. Nullam Microwaveum tekent voor de 12e inzending van het foodblogevent. En wat voor een: Bucatini all’Amatriciana. Met 6 ingrediënten een prachtig pastagerecht op tafel zetten valt zeker onder de categorie Puur Italiaans :). Waar ik misschien nog wel meer van genoten heb is de omschrijving over het ontstaan van dit gerecht.

Op de site van Nullam Microwaveum staan mooie, pure gerechten waar veel tijd is gestoken in het vertellen over de achtergronden van het gerecht en de ingrediënten. Je leest daardoor de passie voor het koken. Neem eens een kijkje.

13. YellowChef is verantwoordelijk voor de 13e inzending van het foodblogevent. Ze heeft met ons haar favoriete aardse recept voor de maand oktober gedeeld: Zuppa di Marroni e Porcini oftewel Soep van kastanjes en eekhoorntjesbrood. Als je wilt kun je deze soep volledig uit de natuur eten. Ga erop uit met een mandje en pluk zelf je kastanjes en eekhoorntjesbrood. Ik kan de soep alleen al door het recept ruiken, heerlijk 🙂

Als je YellowChef nog niet kent, dan moet je zeker eens gaan kijken. Het is een mooi uitwisselplatform voor ons als foodies. Je kunt er zelf je eigengemaakte gerechten op plaatsen die door anderen weer kunnen worden opgehaald. Plaats je gerecht ook eens op de kaart, dan kunnen we lekker van elkaar eten. Ik ga het ook een keer doen!

14. En de laatste inzending voor het foodblogevent van oktober! Ingezonden (net op tijd 😉 door Danielle van Il Porcino: Pasta alla Trapanese. Alweer een recept met 6 ingredienten (ik bespeur een trend) en een heerlijk samenspel van zoet/zuur, warm/koud en zacht (tomaat)/hard (amandelen). Ze werd geinspireerd door dit gerecht in Sicilie en heeft vervolgens haar eigen versie gemaakt met hulp van Giorgio Locatelli.

Il Porcino is een technokookblog. Die term was voor mij helemaal nieuw, maar het betekent dat er wordt geschreven over kook apps, eten en koken in games, maar verder ook gewoon over de kookkunsten van de blogger zelf. En daar staan een paar heerlijke dingen tussen.

En dat waren ze! Alle inzendingen voor het foodblogevent van  oktober 2012 met het thema Puur Italiaans. Op woensdag 31 oktober in de avond maken we de winnaar bekend.
Dank allemaal voor het meedoen! Ik heb genoten van de heerlijke recepten 🙂

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)