Geroosterde broccoli

Ik snap niet dat ik 36 ben geworden zonder te weten dat geroosterde broccoli uit de oven een van de lekkerste bereidingen is die ik ooit heb geproefd. Waarschijnlijk heb ik onder een steen geleefd, daar heb ik af en toe een handje van. Of is het gewoon nog niet zo bekend (doen jullie het weleens?) en moeten we daar heel rap verandering in brengen? Bij deze, geroosterde broccoli is geweldig! Het is ook bijna geen recept, het is ontzettend makkelijk en je kunt het eten als lunch, bijgerecht of (misschien nog wel de beste toepassing) als snack voor kinderen. Want broccoli die geroosterd is, karameliseert namelijk iets van zichzelf waardoor het een licht zoetige smaak krijgt en dat smaakt hemels in combinatie met een snufje zeezout. Onze peuter wist er wel raad mee thuis.

Geroosterde broccoli_2

Wat je nodig hebt

– broccoli stronken (tip, gebruik er maar gelijk 2)
– olijfolie
– zeezout

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd alleen het onderste plakje van de stronk af. Laat de rest van de stronk eraan zitten, dit is namelijk heerlijk om te roosteren en zo gooi je ook veel minder weg. Snijd de broccoli in medium plakken. Dat hoeft allemaal niet zo precies, plakjes en stronkjes en kruimels werken allemaal prima.

Doe de broccoli in een kom en schenk er een flinke scheut goede olijfolie bij en strooi er wat (grof) zeezout over. Meng alles met je handen goed door elkaar en verspreid daarna over het bakblik. Niet op elkaar stapelen, maar naast elkaar leggen. Eventueel in 2 batches als je bakblik te klein is.

Zet je bakblik in de oven en bak voor 15-20 minuten totdat de broccoli gaar is en een goudbruin korstje krijgt langs de randjes of bovenop. Houd het de laatste 10 minuten wel goed in de gaten, want het kan snel gaan. Haal eventueel kleine stukjes broccoli er eerder uit.

Server warm bij het hoofdgerecht of bewaar in de koelkast voor de volgende dag als snack.

Geroosterde broccoli_4

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's
Categoriën: Bijgerecht recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Geroosterde broccoli”

  1. Ik heb dan denk ik onder dezelfde steen gelegen, want geroosterde broccoli heb ik ook nog nooit op. Kan me zo voorstellen dat het ook heel lekker is met een beetje Parmezaan erover!

  2. Dit was voor mij ook zo een openbaring!! Echt zo een nieuwe smaak als je gekookte broccoli gewend bent! Ik maak het vaak door er in de oven ook nog hele tenen knoflook in hun schil bij te doen. Als het uit de oven komt maak ik het dan af met een klein beetje citroensap en gerapste parmezaanse kaas. En pijnboompitjes als ik zin heb om die nog te roosteren (meestal niet :p). Echt zo lekker!! Iedereen is er ook altijd mega van onder de indruk terwijl t super easy is 😀

  3. Oh, kan dat ook met broccoli??!! Ik doe regelmatig wortels, pastinaak en aardappel in de oven met olijfolie en zeezout. Laatst had ik een restje broccoli en ik vroeg me toen al af hoe dat zou smaken als ik het erbij in de oven deed…
    Zoals ik het nu lees dus zeker de moeite waard. En ook lekker koud?? Dat kan ik me nog niet zo voorstellen…

    mevr. Gewoontjes 😉

  4. Heb dit toevallig eergisteren nog gemaakt, samen met groene asperges. Kook bijna nooit meer groenten. Nadat ik weer een keer een grote bakplaat vol geroosterde groenten had gemaakt zei mijn zoon (21) waarom zou je eigenlijk nog groenten koken? Alles is lekkerder als je het roostert.

  5. Ik heb tot november jl. ook onder die steen gelegen… toen logeerde ik bij een vriendin in Houston, die kookte een heerlijk maal met o.a. geroosterde broccoli. Ik was meteen om en had dezelfde gewaarwording: hoe kon het dat ik dit niet wist?! Zij deed er op het einde ook nog een beetje Parmezaanse kaas over. Zelf doe ik er geen kaas over maar wel geroosterde, geschaafde amandelen of geroosterde pijnboompitten. Intussen heb ik ook bloemkoolroosjes geroosterd (ook lekker) en ga het binnenkort eens met spruiten proberen…

  6. ‘t was druk onder die steen…… tot ik vorig jaar een keer restjes moest opmaken omdat ik het anders kon weggooien dus geprobeerd met andere groenten op de bakplaat, waar ik normaal alleen pastinaak, wortel, knolselder en dat soort spullen dacht te kunnen roosteren. Idd, beetje parmezaan, maak ook wel eens beetje pesto met ricotta of huttenkase als dipsaus. Iets sojasaus erdoor, geroosterde geschaafde amandeltjes en dat op een bak eiermie of rijst met gebakken eitje erover en een schep gebakken uitjes …. zaaaaaalige maaltijd 😉 Veelzijdig eigenlijk, broccoli….. ik at het eerder bijna nooit, wist niet wat ik ermee moest …

  7. Laat ik nou een flinke stronk broccoli in de koelkast hebben. Smaakt vanavond vast geweldig bij alle kliekjes die we gaan opwarmen 🙂
    Je begrijpt het al, het wordt voor mij ook de eerste keer dat ik broccoli ga roosteren.

  8. Wat een verrassing ! Net de oven uitgezet, geproefd, en nu moet ik het laten liggen tof het avondeten ???? Hmmmm wordt lastig, te lekker !

  9. Wat handig, ik roerbakte het altijd met knoflook in boter of olijfolie (soms vooraf even gekookt/magnetron) Peper en zout erbij. Ik ga nu deze ovenvariant proberen.