Hand pies met tutti frutti en noten

Een heerlijk herfstreceptje moest dit worden en hoewel ik het idee voor hand pies al langer in mijn hoofd had, liet het idee voor de vulling nog wat langer op zich wachten. De kleuren van de herfst waren uiteindelijk mijn inspiratie voor de vulling. Het oranje, bruin en geel van de bladeren doet me denken aan gedroogd fruit, noten en mandarijnen dus daar ging ik mee aan de slag.

Het resultaat zijn heerlijke hand pies met tutti frutti en noten! Het deeg maak je zelf en dat is lekker bros. De vulling is daarnaast rijk van smaak doordat de tutti frutti in mandarijnsap is geweld. Hier waren ze in ieder geval zo op!

Wat je nodig hebt voor 12 – 15 hand pies

Deeg:

  • 310 gr bloem
  • snufje zout
  • 1 el suiker
  • 225 gr roomboter
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 2 – 3 el ijswater

Vulling:

  • 250 gr tutti frutti
  • 140 ml mandarijnsap (circa 5 mandarijnen)
  • rasp van 1 mandarijn
  • 50 gr suiker
  • 100 gr studentenhaver

Ook nodig:

  • 1 ei, losgeklopt

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Koelen: 1 uur + Oven: 20 – 25 minuten

1. Doe de bloem, zout, suiker, roomboter en azijn in de kom van de keukenmachine en mix tot alles goed met elkaar gemengd is. Voeg steeds een beetje ijswater toe tot het deeg een soepele bal vormt.

2. Verdeel het deeg in tweeën en verpak in plasticfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

3. Bereid ondertussen de vulling voor. Hak de tutti frutti in grove stukken en doe dit samen met het mandarijnsap, de rasp en suiker in een steelpan. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

4. Hak de studentenhaver grof en schep door de tutti frutti.

5. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

6. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 – 4 mm.

7. Steek er met een ronde uitsteekring van 6 cm rondjes uit. Leg de rondjes op de bakplaat en schep er een theelepel van de vulling op.

8. Maak vervolgens de rand een beetje nat met water en leg er weer een rondje deeg op. Duw de rand goed aan en druk hem rondom met een vork goed dicht.

9. Herhaal dit met al het deeg en bestrijk de hand pies met losgeklopt ei. Maak er met een scherp mes een kruis in zodat de stoom kan ontsnappen.

10. Bak de hand pies met tutti frutti en noten in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Hand pies met tutti frutti en noten”

    1. Hoi Karin,
      ik zie de reactie nu pas. Speltbloem kan prima. Kokosbloem niet want dat neemt veel meer vocht op dus dan wordt de verhouding anders. Boekweitmeel reageert ook anders dus dat zou ik niet een op een vervangen. groetjes Debbie

  1. Kan ik ook kant en klaar deeg gebruiken?
    Dit lijkt me namelijk erg leuk om te maken bij verjaardagen, maar dan heb je niet altijd de tijd om lang in de keuken te staan.
    Zoja, welk deeg raad jij aan?

    1. Hoi Diana, dat kan zeker! Je kunt het vervangen voor bladerdeeg. Dan moet je de buitenkant wel bestrijken met losgeklopt ei. Koelvers quiche- en taartdeeg kan ook maar dat is wat vlakker van smaak. Je kunt trouwens het deeg ook van tevoren maken en invriezen. Of in de koelkast, het blijft zeker 3 dagen goed. groetjes Debbie