Kip Hawaï met jalapeños van de barbecue

Samenwerking – Het is geen geheim meer dat ik enorm graag buiten kook. Ik stook mijn kamado barbecue met liefde op en doe daar veel meer mee dan ‘alleen’ grillen. Denk aan roken, slow cooking, wokken en stoven. Het gebeurt allemaal. Dat betekent ook dat ik inmiddels aardig wat keukentools in huis heb die ik daarvoor kan gebruiken naast de andere noodzakelijke barbecuetools. Heel belangrijk zijn voor mij bijvoorbeeld de plancha grillplaat die ik veel gebruik én mijn pannen die ik er graag op zet. Vandaag ga ik jullie daar meer over vertellen en heb ik een geweldig recept die ik maakte in mijn Black Steel pan op de barbecue: Kip Hawaï met gegrilde ananas en jalapeños van de barbecue. En om het feest helemaal compleet te maken, mag ik jullie vandaag ook nog een prachtige Black Steel pan cadeau geven! Daarover vind je hieronder meer informatie.

Koken op de barbecue, welke pannen gebruik je daarvoor?

Ik krijg vaak de vraag of pannen uit de keuken ook op de barbecue kunnen en het antwoord daarop is ja. Mits er geen kunststof onderdelen aan zitten, want dat gaat natuurlijk mis op de barbecue. Net als in de oven. Verder zijn de beste materialen gietijzer en staal. Wel heb ik ontdekt dat gietijzer alleen voor bepaalde doeleinden geschikt is. Niet om even snel in iets aan te bakken. Want gietijzer is een diesel, komt langzaam op gang maar houd het daarna wel heel lang vol. Dus voor langdurig stoven en slow cooking is dat perfect.

Nog liever gebruik ik staal. Zo heb ik een plaatstalen paellapan waarin ik ook even snel iets in kan roerbakken. Verder heb ik een grote Fortalit braadpan van BK die gemaakt is van geëmailleerd staal. Lekker groot en supersnel op temperatuur. Perfect om iets in te stoven (denk aan groenten), maar ook vlees gaat erin en het is de ideale pan om mosselen in te bereiden op de barbecue (daarover komt nog een blog online).

Een van mijn laatste ontdekkingen zijn de Black Steel pannen van BK. Gemaakt van plaatstaal en met een snelle en optimale warmtegeleiding waardoor je deze perfect op de barbecue kunt gebruiken. Met deze pan kun je op je barbecue hetzelfde doen als wat je binnen op je fornuis zou doen. Maar dan sta je wel lekker buiten te koken én heb je die heerlijke barbecuesmaak aan je gerecht!

Goed om te weten: hoe vaker je deze pan gebruikt, hoe beter ‘ie wordt! Want door de pan te gebruiken bouw je de natuurlijke anti-aanbakeigenschappen op. De bodem zal vanzelf verkleuren en krijgt een patina-laag. Kijk hier, bij mijn pan zie je nu dat deze nog licht is omdat ik ‘m nog niet zo lang heb. Maar dat zal dus steeds donkerder worden en zo wordt de pan steeds beter. En je kunt ‘m zowel op inductie, gas, op de barbecue als in de oven gebruiken. Top pan! Nog wel een belangrijke tip (want ik ga er daarom nog een kleinere bij bestellen): de steel is vrij lang en bij mij kon de Big Green Egg Large net niet dicht bij de 26 cm pan. Dus daarvoor ga ik ook nog een 20 cm pan bestellen. Zo kan ik er ook eens een taartje in bakken of een crumble in maken bijvoorbeeld, maar ook groenten stoven.

Winactie: Maak kans op een BK Black Steel pan!

Ben je inmiddels enthousiast geworden om ook te koken met zo’n pan? Dan heb ik goed nieuws! Want ik mag vandaag een BK Black Steel pan van 20 cm aan jullie cadeau geven. Mooi handzaam formaat die zowel op je inductie- of keramische plaat en gasfornuis kan. Maar waarmee je ook in de oven en op de barbecue kunt koken. Wil je kans maken? Laat dan hieronder een reactie achter waarin je me vertelt wat je er graag in wilt maken. Op woensdag 5 augustus neem ik contact op met de winnaar!

En dan nu aan de slag met deze heerlijke kip Hawaï van de barbecue!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 4 kippendijen (kan met of zonder vel)
  • 2 + 4 el Maple Chipotle Grille Sauce (die echt fantastisch is, maar je kunt ook gerust voor je eigen favoriete barbecuesaus kiezen)
  • 1 blikje (220 gr) ananasschijven op sap
  • 1 groene jalapeño peper
  • bakolijfolie of koolzaadolie
  • 1 sjalot, in dunne halve ringen
  • 1 lente-ui, in dunne ringetjes
  • 1 tl geroosterd sesamzaad
  • serveer erbij: Stokbrood en een frisse, groene salade aangemaakt met azijn. Of witte rijst met gestoomde of geroosterde broccoli.

Wat je gaat doen voor de kip Hawaï

Marineren (in die tijd steek je ook de barbecue aan): minimaal 1 uur + Bereiding: 35 minuten

  1. Meng de kippendijen goed met 2 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce in een bakje. Sluit af en zet minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren.
  2. Haal de schijven ananas voorzichtig uit het blikje en leg op een bord met keukenpapier. Schenk het sap over in een bakje en meng dit met 4 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce. Zet apart.
  3. Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een temperatuur van 200 graden (direct). Verhit een (gietijzeren) rooster mee.
  4. Leg de kippendijen op het hete rooster en grill ze rondom bruin. Leg de ananasschijven (dep ze nog even extra droog) rondom en leg de jalapeño peper (in z’n geheel) in het midden. Die mag lekker garen en bruin worden.

  1. De ananasschijven hoeven er maar kort op, zo’n 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben. Haal ze daarna weer van het rooster. De kippendijen hebben iets langer nodig, zo’n 4 minuten per kant. Over de garing hoef je je geen zorgen te maken, want dat komt later goed. De jalapeño peper haal je eraf als deze zacht is en rondom bruin is geworden. Snijd deze daarna in ringetjes.
  2. Breng de temperatuur terug naar 160 graden en zet tegelijkertijd de Black Steel pan op je rooster om te verhitten. Pas op: de steel wordt heet dus gebruik een goede barbecuehandschoen.
  3. Schenk, voorzichtig want je werkt met open vuur, een scheutje olie in de pan. Fruit hierin de sjalot tot deze glazig ziet.
  4. Schenk het mengsel van het ananassap met de grille sauce in de pan en verwarm tot het licht begint te pruttelen. Leg de kippendijen in de pan en leg over iedere kippendij een schijf ananas. Voeg de ringetjes jalapeño toe aan de saus.

Tip: Met een hele jalapeño in de pan wordt de saus, naar verwachting, goed pittig. Kun je daar niet zo goed tegen, doe dan de helft of maar een paar stukjes en serveer de rest van de jalapeño er los bij in een bakje. Eten er kinderen mee? Serveer de jalapeño dan helemaal apart, want voor hen wordt het echt te pittig.

 

  1. Doe de barbecue dicht of dek de pan af met een stuk aluminiumfolie. Laat 15 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar en mals is en de saus gaat karamelliseren aan de randen.
  2. Strooi de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad over het gerecht en zet de pan in het geheel op de tuintafel. Wel op een onderzetter, want de pan is gloeiend heet.

Tip: De pan is lekker aangebakken na dit Kip Hawaï avontuur, maar dat is dus goed! Daar wordt de Black Steel pan alleen maar beter van. Ik schraap de pan even uit met een kunststof spatel, laat ‘m even kort weken in water en schrob ‘m daarna schoon met water en een afwasborstel. Daarna goed afdrogen en je pan kan de kast weer in.

Ben heel benieuwd wat jullie gaan vinden van mijn kip Hawaï van de barbecue! Heb je nog een vraag over het koken op een barbecue en de pannen die je daarvoor kunt gebruiken? Stel ‘m dan hieronder en dan kom ik er zo snel mogelijk op terug! En al mijn pannentips die ik tot op heden heb gepubliceerd, kun je hier terug lezen.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK, maar de Black Steel pan heb ik zelf aangeschaft. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kip Hawaï met jalapeños van de barbecue”

  1. Ziet er geweldig uit ga het eens proberen maar heb 2 linker handen als het op koken aan komt misschien lukt het beter met zo’n pan

  2. Van alles, van zeevruchten, vis, tot groente en heerlijke vleesgerechten van all over the world! Natuurlijk moeten ze passen bij een goed glas (Italiaanse) wijn!

    1. Ik twijfel geen seconde: blokjes knolselderij met in de rookpan gerookte zonnebloemolie. Die blokjes vormen de basis voor een vegan spaghetti carbonara. Het romige sausje maak ik van gemalen hennepzaad. Getopt met blokjes edelgist voor de umami. Plus wat rucola voor de kleur. Je kunt de vegan ‘spek’-blokjes gewoon bakken in een pan of roosteren in de oven. Ook hartstikke lekker, hoor, maar met BK Black Steel op de BBQ, de Green Egg of Kamado krijg je powerful hartigheid die je zoekt bij deze Italiaanse klassieker.

  3. Iets lekkers van Jord Althuizen of van jou. En dan die heerlijke maaltijd samen maken met z’n kleine chef van 6 jaar. En dan deel het eten met m’n gezin en m’n moeder (omdat ze altijd oppast op de kids).

  4. Oehhh wat een fijne pan lijkt me dit. Ik zou dan eindelijk eens een tarte tatin maken, alleen nog kiezen welk fruit. Vanwege jouw recept denk ik nu aan ananas 🍍

  5. Ziet er ontzettend smakelijk uit, zeker op deze zonnige dag ☀️. Ik zou in deze pan heel graag een lekkere tagliatelle met zalm maken!!

  6. Ik zou deze pan graag willen winnen voor mijn verjaardag 28 augustus! Deze zou ik graag willen gebruiken voor o.a. mijn eigen recept net o.a. roerbakgroenten, tortellini en pittig gehakt. En anders voor heerlijke kip in de oven😋

  7. Wat zou ik dit recept graag eens willen uitproberen op onze green egg. Mijn vriend is dol op pepers/sambal. En ik op ananas. Helaas hebben we nog niet zo’n mooie pan. De recepten waarbij zo’n pan nodig is hebben we tot nu toe nog niet geprobeerd. Zou wel heel leuk zijn voor de variatie in recepten om daar eens mee te beginnen.

  8. Dat ziet er lekker uit! Binnenkort gaan wij de keuken verbouwen en gaan een tijdje back-to-basic in huis.. Kampeersetje en vrienden met de afhaal ben ik bang 😉 Deze pan ziet er dan wel heel handig uit om die kids toch normale maaltijden te kunnen blijven geven haha!

  9. Perfecte pan om van alles in te maken , van Paella, risotto tot een heerlijke Indiase lamscurry, met spinazie en wat munt….

  10. Lijkt me geweldig om deze pan te mogen gebruiken. Had het juist met mijn schoonmoeder over koekenpannen van vroeger, die werden zo min mogelijk schoongemaakt, omdat het bakken dan steeds beter ging. Ik kon dat bijna niet geloven, maar bij deze pan is het dus ook zo.

  11. Hoi Francesca,

    Je kip Hawaï ziet er verrukkelijk uit, dus die zou ik als eerste maken in die mooie pan. Ik zou er ook zeker je overheerlijke kersentaart in maken op het groene ei.

  12. Ik heb veel zin om lekkere Thaise mosselen te maken op de bbq en daar heb ik geen pan voor dus die zou ik heel graag winnen! Ik heb al jaren een aantal BK pannen en wat blijven die mooi!

  13. Lijkt me geweldig voor barbecued vlees uit de oven. Stoofvlees met een gekruide tomatensalsa lekker lang in de oven, waardoor je een soort pulled beef krijgt. Zou ik ook weleens op de bbq willen proberen door het eerst aan te braden op de bbq en dan in de saus verder sudderen. Groet, marjoke

  14. O wat lijkt me dat super zo een pan. Nu we niet op vakantie gaan lijkt t me heerlijk om met zo een pan nieuwe recepten uit te proberen. Jou recepten zijn altijd zo goed beschreven met mooie foto’s Ik krijg er altijd honger van als ik de foto’s van de recepten zie. Nu maar duimen voor deze pan…….

  15. Super, ben al lang op zoek naar een pan die ook in de oven kan, helaas is mijn balkon echt te klein voor een BBQ. Maar er zijn zoveel vis en vlees gerechten die ik er mee kan maken die ik nu elke keer over moet doen in een ovenschaal

  16. Jaaaa, shakshuka perfect formaat ervoor! Maaaaar mijn gevulde kip pesto past er ook perfect in!
    Al hoewel jouw receptje in de pan ons ook wel erg lekker lijkt!