Lemon curd zelf maken

Lemon curd is een van mijn guilty pleasures. Het is een zoete dikke pasta van citroensap en -schil, qua consistentie vergelijkbaar met chocoladepasta. En je kunt het op alles smeren. Op een warme scone, op een pannenkoek, op geroosterd brood en op een brioche. Of je gebruikt het in een taart (lemon curd cheesecake), in een toetje of je maakt er ijs van (staat al een tijdje op mijn wishlist!). En als je helemaal verslaafd bent eraan, mag je het van mij ook zo met een theelepel uit de pot eten. Ik snap dat heel goed.

Geschiedenis van lemon curd

Ik was benieuwd naar het ontstaan van lemon curd en ik kwam een paar leuke historische feitjes tegen. Lemon curd is typisch Engels en het 1e recept van lemon curd is te vinden in een kookboek uit 1844: The Lady’s Own Cookery Book. In de jaren daarna poppen er wat recepten op waarin wordt aangegeven dat de schil van de citroen geraspt moet worden met suiker. Dat lijkt een redelijk complex verhaal, maar valt reuze mee. Zeker als je je realiseert dat er in die tijd nog geen raspen waren en suiker niet fijngemalen was zoals wij ‘m kennen. Toen werd suiker verkocht in grote brokken. Daar kon je een stuk vanaf breken en tegen de citroen aanschuren waardoor je een heel fijn en aromatisch citroen/suikermengsel kreeg. Klinkt best logisch toch? En ik denk stiekem dat dat nog veel lekkerder was ook.

Zelf maken

Natuurlijk kun je lemon curd kant en klaar kopen en die kunnen ook heel lekker zijn. Ik vind bijvoorbeeld de lemon curd van onze Bakkerswinkel in Zoetermeer heerlijk. Maar lemon curd zelf maken blijft helemaal het einde. En het is heel makkelijk. Het kost alleen een beetje tijd. Maar dat is vaker met dingen die goed smaken. Zorg bij je voorbereiding ervoor dat je goede kwaliteit citroenen gebruikt. Bij voorkeur biologisch zodat er geen troep in de schil zit.

Wat je nodig hebt voor een klein potje vol

Ik maak nooit teveel in 1 keer, want het is zonde als je moet weggooien. Deze hoeveelheid is meer dan genoeg voor het maken van een taart of het beleggen van diverse broodjes en scones bij een ontbijt.
– 2 citroenen
– 200gr fijne suiker
– 125gr roomboter, op kamertemperatuur
– 2 eieren

Wat je gaat doen

Rasp de 2 citroenen en pers het sap uit. Het sap haal ik altijd even door een fijn zeefje zodat er geen pitjes of dikke vliesjes meer in kunnen zitten.

Zet een pannetje met een laagje water op en zet daarop een wat grotere vuurvaste kom. De onderkant van de kom moet net in de pan kunnen, maar niet het water raken. Laat het water op medium vuur koken. Dit is je au bain-marie basis waarmee de lemon curd wordt gemaakt.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in de kom en laat de boter smelten terwijl je het door elkaar roert. Zodra het helemaal gesmolten is en een goed vermengt papje is, roer je de citroensap erdoor.

Klop de eieren los in een aparte schaal en schenk die daarna bij het mengsel. Roer wederom goed door. En nu moet je geduld hebben. Door de hitte zal het langzaam een dikke pasta worden. Bijna alsof je custard aan het maken bent. Blijf geregeld roeren en zorg dat het mengsel niet gaat koken. De ene keer gaat het wat sneller bij me als de andere keer, houd rekening met 10 tot 20 minuten. Als het niet snel genoeg gaat dan kun je een beetje smokkelen, zet dan het vuur wat hoger.

Als de lemon curd de voor jou gewenste dikte heeft, haal je de kom (voorzichtig) van de pan af en laat je de curd afkoelen. Bewaar de curd in een afgesloten pot in de koelkast en dan is het zeker 2-3 weken houdbaar. Als je het in een volledig afgesloten en gesteriliseerde weckpot doet, dan is het nog langer houdbaar (2 maanden), maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd aangezien de lemon curd na een week meestal al op is bij ons 🙂

Lemon curd zelf maken_2

Bron geschiedenis lemon curd: British food – a history

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Lemon curd zelf maken”

  1. Vandaag gemaakt en ontzettend van gesmuld in combinatie met een zelfgebakken citroencake! Bedankt voor het recept, ga hem vaker gebruiken 🙂

  2. Ik ga het zeker proberen.
    Wel met een andere toepassing.
    Laatst was ik nl. in Spanje en daar werd het gegeten als een soort mosterd bij gegrilde zalm en gegrild vlees…heerlijk!

  3. Beste Franceska,

    Lemon curd heb ik al vaker gemaakt…maar ben spijtg genoeg het recept kwijt geraakt..
    Ben toevallig op je site terecht gekomen,en het is hetzelfde recept..
    Aangezien we hier nog heel wat citroenen hebben ga ik jouw receptje gebruiken..
    Spijtig dat dit niet zolang bewaard hé..

    Hartelijke dank,
    xxx Magda xxx

  4. Hallo Francesca, Ik heb je recept gebruikt voor een opdracht voor school ( –> cateraar- eigen bedrijf). Wat een goed recept, heerlijk!! Dankjewel!

  5. Dag Francesca, denk je dat ik je custard ook kan maken met agave of honing? En wat zijn de verhoudingen dan? Groetjes en succes met het maken van alle gerechten! Leonie

    1. Hey Leonie,
      Ik heb de lemon curd zelf nog nooit met iets anders dan suiker gemaakt, maar ik denk dat het met honing wel lukt. Ik zou beginnen met 50ml honing en eventueel nog extra toevoegen als het nog niet zoet genoeg is.

      Als het je gaat om het vervangen van de geraffineerde suiker dan kun je ook kokosbloesemsuiker proberen. Ik zou dan 100gr gebruiken.
      Succes!

      1. Hoi hoi,
        Ik ben al 50 min. aan het roeren. Na 30 min. kwam ik even kijken hier wat ik eraan kon doen. Ik dacht misschien een extra eitje. Dacht dat ik misschien te veel sap had. Ik had vrij grote citroenen.
        Toen ik las dat het echt wel ging gebeuren, ben ik maar verder gaan roeren. 😉
        Maar nu lijkt het of er niets meer van over blijft en het lijkt alsof de boter zich los maakt. Eerst was het een homogeen geheel, maar nu licht er gesmolten boter bovenop.
        Ik heb het maar van het vuur gehaald. De smaak is goed, maar geen curd.
        Geen idee wat ik ermee ga doen. Het lijkt op een saus. Iets dikker dan water, zeg maar. 😉
        Heb je een richtlijn van hoeveel ml. vocht je nodig hebt? Is ook wel handig als ik nog eens een poging wil doen met sinaasappel. Maar voorlopig even geen lemoncurd meer hier…..

        1. Ja, 50 minuten is echt te lang. Dan heb je ‘m op een gegeven moment ‘kapot’ gekookt en komt het niet meer goed. Ik vind het lastig om te beoordelen wat er fout is gegaan. Of een citroen nou wat groter is zou niet moeten uitmaken. Had je het vuur niet te hoog gezet en raakte de kom niet het water eronder? Dat kan namelijk echt uitmaken.

  6. Hoi Francesca,

    Ik moet eerlijk zeggen: Dit is de lekkerste curd. Ik maak het nu ook van grapefruits, sinaasappelen of een combi. Het fijne is dat het recept klopt, wat je nog wel eens moet afwachten bij recepten op het Internet. Sinaasappel curd is trouwens heerlijk bij chocolade croissants

  7. Smaakt precies zoals we het ons herinneren uit Schotland, heerlijk! We hebben een kleine pan in een grote pan gebruikt, en na 10 minuten roeren het kleine pannetje uit de grote gehaald en direct op het fornuis gezet. Dat versnelde het indikken aanzienlijk.

  8. Hallo, dit is nu de 3e x dat ik je overheeeeerlijke custard maak. Ik heb em een x voor een cheesecake gebruikt en voor citroen tiramisu!
    Ook gooi ik wel eens een lepeltje Door de yoghurt heen en ook natuurlijk een lepeltje rechtstreeks in mn mond:)). Echt een gruwelijk recept,nogmaals bedankt

  9. L.S.
    Ik kwam bij jou fantastisch uitziende lemon curd recept uit, via ‘wat te doen met eidooiers’, maar je hebt het hier over hele eieren, geen eidooiers. Mag ik aannemen dat 2 eidooiers gelijk staan aan 1 heel ei?
    Hoe doe je dat?

    Dankje!

  10. Ha Francesca,

    Voor het tweede jaar heb ik met kerst je lemon curd gemaakt.
    Het was weer een succesnummer bij mijn man, kinderen en aanhang.
    Tjonge jonge wat is die toch onbeschrijfelijk lekker!…..Ik ben mezelf vandaag weer volledig te buiten gegaan met het laatste restje uit het potje, ….en ik besloot het waardig af te sluiten door het te combineren met brownie mousse, slagroomijs en slagroom….ja toch wel. ik schaam me diep 🙂
    Dat wordt weer tandenknarsen deze week om terug te komen op maat 36.
    Het recept zit in mijn kookmap, voor de zekerheid heb ik “je” opgeslagen bij favorieten en heb ik de pin opgeslagen. Dus nooit meer een kerst zonder lemon curd 🙂
    Dank je wel.
    Mirjam.

  11. Zeer bedankt voor het lemoncurdrecept. Ik heb het gisteren gemaakt en het is heel goed geworden. Ik heb het 25 minuten laten indikken, en het is nu een prachtige consistentie. Ik maak voor morgen je citroentartelettes voor de paasbrunch. Nogmaals veel dank. groetjes.