Lemon curd zelf maken

Lemon curd is een van mijn guilty pleasures. Het is een zoete dikke pasta van citroensap en -schil, qua consistentie vergelijkbaar met chocoladepasta. En je kunt het op alles smeren. Op een warme scone, op een pannenkoek, op geroosterd brood en op een brioche. Of je gebruikt het in een taart (lemon curd cheesecake), in een toetje of je maakt er ijs van (staat al een tijdje op mijn wishlist!). En als je helemaal verslaafd bent eraan, mag je het van mij ook zo met een theelepel uit de pot eten. Ik snap dat heel goed.

Geschiedenis van lemon curd

Ik was benieuwd naar het ontstaan van lemon curd en ik kwam een paar leuke historische feitjes tegen. Lemon curd is typisch Engels en het 1e recept van lemon curd is te vinden in een kookboek uit 1844: The Lady’s Own Cookery Book. In de jaren daarna poppen er wat recepten op waarin wordt aangegeven dat de schil van de citroen geraspt moet worden met suiker. Dat lijkt een redelijk complex verhaal, maar valt reuze mee. Zeker als je je realiseert dat er in die tijd nog geen raspen waren en suiker niet fijngemalen was zoals wij ‘m kennen. Toen werd suiker verkocht in grote brokken. Daar kon je een stuk vanaf breken en tegen de citroen aanschuren waardoor je een heel fijn en aromatisch citroen/suikermengsel kreeg. Klinkt best logisch toch? En ik denk stiekem dat dat nog veel lekkerder was ook.

Zelf maken

Natuurlijk kun je lemon curd kant en klaar kopen en die kunnen ook heel lekker zijn. Ik vind bijvoorbeeld de lemon curd van onze Bakkerswinkel in Zoetermeer heerlijk. Maar lemon curd zelf maken blijft helemaal het einde. En het is heel makkelijk. Het kost alleen een beetje tijd. Maar dat is vaker met dingen die goed smaken. Zorg bij je voorbereiding ervoor dat je goede kwaliteit citroenen gebruikt. Bij voorkeur biologisch zodat er geen troep in de schil zit.

Wat je nodig hebt voor een klein potje vol

Ik maak nooit teveel in 1 keer, want het is zonde als je moet weggooien. Deze hoeveelheid is meer dan genoeg voor het maken van een taart of het beleggen van diverse broodjes en scones bij een ontbijt.
– 2 citroenen
– 200gr fijne suiker
– 125gr roomboter, op kamertemperatuur
– 2 eieren

Wat je gaat doen

Rasp de 2 citroenen en pers het sap uit. Het sap haal ik altijd even door een fijn zeefje zodat er geen pitjes of dikke vliesjes meer in kunnen zitten.

Zet een pannetje met een laagje water op en zet daarop een wat grotere vuurvaste kom. De onderkant van de kom moet net in de pan kunnen, maar niet het water raken. Laat het water op medium vuur koken. Dit is je au bain-marie basis waarmee de lemon curd wordt gemaakt.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in de kom en laat de boter smelten terwijl je het door elkaar roert. Zodra het helemaal gesmolten is en een goed vermengt papje is, roer je de citroensap erdoor.

Klop de eieren los in een aparte schaal en schenk die daarna bij het mengsel. Roer wederom goed door. En nu moet je geduld hebben. Door de hitte zal het langzaam een dikke pasta worden. Bijna alsof je custard aan het maken bent. Blijf geregeld roeren en zorg dat het mengsel niet gaat koken. De ene keer gaat het wat sneller bij me als de andere keer, houd rekening met 10 tot 20 minuten. Als het niet snel genoeg gaat dan kun je een beetje smokkelen, zet dan het vuur wat hoger.

Als de lemon curd de voor jou gewenste dikte heeft, haal je de kom (voorzichtig) van de pan af en laat je de curd afkoelen. Bewaar de curd in een afgesloten pot in de koelkast en dan is het zeker 2-3 weken houdbaar. Als je het in een volledig afgesloten en gesteriliseerde weckpot doet, dan is het nog langer houdbaar (2 maanden), maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd aangezien de lemon curd na een week meestal al op is bij ons 🙂

Lemon curd zelf maken_2

Bron geschiedenis lemon curd: British food – a history

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Lemon curd zelf maken”

  1. Ik zocht om een recept voor overgebleven eidooiers. Dacht toen leuk lekker te kunnen maken. Lees ik het recept en staat er dat er hele eieren in moeten. Hoort dus eigenlijk niet in dit rijtje met recepten met alleen eidooiers thuis 😉

  2. Vandaag voor het eerst gemaakt met de zelf gekweekte citroenen. Lekker echt biologisch dus.
    Smaakt zalig veel beter dan die uit de supermarkt. Was wel even werk. Maar dat is het waard.

  3. Heerlijk recept! Wat mij hielp was dat ik op een andere site las dat het klaar is bij een temperatuur van ongeveer 80 graden. Ik had denk ik te laag vuur gebruikt voor een lange tijd, het duurde bij mij ruim 30 minuten voordat de curd 80 graden was. Maar het smaakt heerlijk en de textuur is goed!

    1. Ik gebruik zelf nooit een temperatuurmeter, maar het klopt inderdaad dat dit de oorzaak is. Als het bij mij te lang duurt dan zet ik het vuur altijd iets hoger en dan gaat het vanzelf indikken.

  4. Dat klinkt lekker! Wij zijn alleen lactose-intolerant en gebruiken daarom geen roomboter…. zou het met margarine ook lukken? Ik snap dat het dan wel wat ten koste van de smaak gaat, maar benieuwd of het in principe wel zou lukken.