Meer bonen erbij? Onze grote bonenwegwijzer helpt!

Sponsored – Dat het een goed idee is om meer bonen toe te voegen aan je maaltijden is inmiddels algemeen bekend. Ze zijn voedzaam, zitten vol vezels en eiwitten, je kunt er eindeloos mee variëren en, niet geheel onbelangrijk, ze zijn erg lekker. Maar welke bonen zijn er dan allemaal en hoe gebruik je die in gerechten? Door jullie feedback weet ik dat variatie in bonen niet vanzelfsprekend is. En daar ga ik vandaag mee helpen! Ik heb alle nieuwe stazakken van HAK erbij gepakt en voor iedere soort boon een aantal variaties bedacht.

De bonen(mixen) in de stazakken zijn trouwens gegaard in de zak met alleen water en een klein beetje zout (geen conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers). Het grote voordeel daarvan is dat je ze direct kunt gebruiken én dat de bonen een lekkere bite en een pure bonensmaak hebben. Je hoeft niet te spoelen of af te gieten (er zit maar een klein beetje water in) en je kunt ze direct toevoegen aan salades, soepen, pasta’s en andere gerechten. Ik heb altijd een aantal zakken in de voorraadkast staan en daarmee kan ik binnen no-time een lekkere, makkelijke en gezonde lunch of avondmaaltijd in elkaar draaien.

Zullen we maar eens gaan koken ermee dan?

Zwarte bonen

Ik vind het een allemansvriend, de zwarte boon. Met een compacte structuur en lekkere bite kun je ze zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken. Vooral in de Mexicaanse keuken doet deze boon het erg goed, maar als vervanger van vlees word ik er ook blij van. In een vegetarisch gerecht waar ik zwarte bonen toevoeg, mis ik het vlees absoluut niet.

Voeg de zwarte bonen in stazak (ook koud) toe aan salades of soepen voor een goedgevulde maaltijd. Maak bijvoorbeeld eens een koude (zilvervlies)rijstsalade met zwarte bonen, rauwe groenten en een pittige dressing. Door de structuur van de boon is deze ook zeer geschikt voor het maken van vegetarische burgers in combinatie met andere groenten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen en mais. En wat denk je van wraps met gerookte kip, zwarte bonen, spinazie en avocado of een kokoscurry met pompoen, zwarte bonen en courgette?

Andere gerechtsuggesties:

Of maak deze bruschetta’s met ‘gerookte’ zwarte bonen, paprika en koriander: fruit een ½ gesnipperd sjalot in zonnebloemolie. Voeg 1 zoete puntpaprika in kleine stukjes toe en bak kort mee samen met ½ tl gerookt paprikapoeder. Voeg 100 gr zwarte bonen toe en bak kort mee. Rooster in de tussentijd ciabattabrood (doormidden gesneden) met wat olijfolie en snijd daarna in stukjes. Beleg je bruschetta’s met de zwarte bonen, garneer met fijngehakte koriander en serveer.

Linzen

Het voordeel van linzen is dat ze een lekkere bite hebben, daarom zijn ze ideaal om toe te voegen aan stoofschotels, soepen en salades. Je kunt ze ook koud eten en daarmee draai je in een handomdraai een salade in elkaar. Zo combineerde ik de linzen onlangs met blokjes kaas, augurk, zilverui en tomaat en maakte van piccallilly en olijfolie een dressing. Binnen 5 minuten was mijn Oud-Hollandse linzensalade klaar.

Linzen in combinatie met gebakken paddenstoelen vind ik ook altijd heerlijk. Bak de paddenstoelen met sjalot en knoflook, voeg wat gehakte peterselie en linzen uit stazak toe en eet het daarna op brood. Ze smaken ook lekker in paddenstoelensoep.

Andere gerechtsuggesties:

Rode en bruine bonenmix

De HAK Rode en bruine bonenmix is een mix van kleine en grote kidneybonen en pinto bonen. Lekker in wraps of chili en om mee te variëren in salades en soepen. Maak er bijvoorbeeld een salade van met spinazie, wortel en verbrokkelde feta. Of voeg ze toe aan een Italiaanse maaltijdsoep.

Andere gerechtsuggesties:

Doperwten, linzen en maismix

Deze mix van doperwten, linzen en mais vind ik heerlijk voor de lente en zomer. Het is de ideale basis voor een salade en je kunt ‘m goed gebruiken als bijgerecht voor bij vis. Door te combineren met ei en kaas kun je er ook hartige ontbijt- of lunchmuffins van bakken. Daar worden de kids ook blij van in de lunchtrommel.

En wat denk je van sla wraps met roergebakken kip met de doperwten, linzen en maismix of een pastasaus met tomaat, tonijn en de mix?

Andere gerechtsuggesties:

Of maak deze bimi met doperwten, linzen en maismix als bijgerecht: verhit een hapjespan en roerbak 200 gr bimi 5 minuten in een scheutje zonnebloemolie. Voeg een flinke scheut oestersaus toe en laat 5 minuten pruttelen. Voeg de inhoud van 1 HAK stazak Doperwten, linzen en maismix toe en warm door. Dit gerecht is ook lekker met gewone broccoli of sugar snaps.

Kidneybonen

Naast zwarte bonen is dit misschien wel mijn favoriete boon. Wederom door de stevige structuur en rijke smaak. Ze doen het heel goed in Mexicaans getinte gerechten, maar ook in stoofschotels en (ja, daar is ie weer) salades. Welke boon is er eigenlijk niet lekker in een salade?

Kidneybonen kun je goed roerbakken met ui, knoflook en andere groenten als bijgerecht. Of maak er een bonenburger van. Ook zalig is een taco casserole: maak laagjes van verkruimelde taco chips, gebakken gehakt (met ui, knoflook, paprika en taco specerijen), kidneybonen uit stazak en eindig met taco chips en heel veel kaas. Serveer met een topping van bijvoorbeeld sla, tomatensalsa en olijven. Je kunt van het gehaktmengsel met de kidneybonen ook een wrap maken.

Andere gerechtsuggesties:

Kikkererwten

Misschien wel de meest favoriete exotische boon is de kikkererwt. We kennen allemaal het basisrecept voor hummus en kikkererwten vinden hun weg heel makkelijk in soepen, salades en stoofschotels. Ook erg lekker is een quinoasalade met kikkererwten, spinazie, wortel, geitenkaas, druiven en peterselie. Of varieer eens met hummus en maak er een pompoenvariant van waar je ook kikkkererwten uit stazak aan toevoegt.

Andere gerechtsuggesties:

Nou, als dit jullie geen hernieuwde inspiratie geeft om te koken met bonen in stazak dan weet ik het niet meer 😉 Heb je zelf nog tips of een succesrecept wat je wilt delen, vertel het me dan in een reactie hieronder!

Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier onze disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Meer bonen erbij? Onze grote bonenwegwijzer helpt!”

  1. Gek op bonen, maar kom toch weer wat nieuws tegen: Oud-Hollandse linzensalade staat genoteerd.En als straks de pompoenen er weer zijn: pompoen/zwarte bonen/tomatenblokjes uit blik en andalus kruiden van jonnie boer, al dan niet met gehakt erdoor: zalig.