Oproep: Ga samen met mij proefkoken voor Kerst!

Samenwerking – Ieder jaar weer diezelfde stress voor het kerstdiner. Wat ga je koken, voor hoeveel personen, met welke eetwensen moet je rekening houden, wanneer ga je de kerstboodschappen doen en wat kun je allemaal wel of niet voorbereiden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aankleding en het servies wat je allemaal nodig hebt. Dat kan anders, beter en vooral veel relaxter. Hoe? Nou, daar heb ik dit jaar het perfecte antwoord op: proefkoken!

Proefkoken samen met mij en PLUS, doe je ook mee?

Dit jaar introduceer ik samen met PLUS een nieuwe trend en dat is proefkoken. Het principe is heel simpel. Door eerder te beginnen met het bepalen van je menu én je gerechten al een keer te proefkoken, bereid je jezelf goed voor op het kerstdiner. En weet je zeker dat er niets kan mislukken op het ‘moment suprême’. Denk aan sauzen die opeens in de schift gaan, vlees wat te ver is gegaard, gratins die geen krokant laagje hebben, een kalkoen die verkoold is of groenten die te ver doorgekookt zijn. Stuk voor stuk scenario’s waar je echt niet op zit te wachten als je gasten aan tafel zitten voor de volgende gang. Door eerder al je gerechten proef te koken kom je goed beslagen ten ijs, sta je ontspannen in de keuken en (misschien nog wel het belangrijkste van allemaal) heb jij ook een gezellig kerstdiner.

Proefkook live mee tijdens Koffietijd!

Omdat maar liefst 32% van de Nederlanders stress ervaart voorafgaand en tijdens het kerstdiner heeft PLUS iets geweldigs bedacht. Samen met jullie ga ik proefkoken tijdens een speciale, extra lange Koffietijd live uitzending. Een groot aantal van jullie zijn al geselecteerd en hebben een PLUS waardebon, boodschappenlijstje en recept thuisgestuurd gekregen. Hiermee kun je in jouw PLUS supermarkt boodschappen doen voor het proefkook kerstmenu. Tijdens de speciale kerstuitzending, die op 14 december van 15.00 – 17.00 uur wordt uitgezonden, kook je live mee met de Koffietijd chefs en mijzelf. Ik vind het te gek dat ik ook in de studio aanwezig ben en mee ga koken! Met een aantal van jullie gaan we zelfs live schakelen in de uitzending om te ontdekken hoe het proefkoken verloopt. De andere proefkokers laten tijdens en na de uitzending zien hoe het koken gaat en de creaties zijn geworden. Een geweldig leuk initiatief waar ik ontzettend veel zin in heb, hopelijk worden jullie daar net zo enthousiast van. Ik zou zeker gaan kijken, want het kerstmenu is heel mooi geworden!

Download dan ook gelijk de PLUS app voor meer (recept)inspiratie voor de Kerstdagen en de kans om mooie prijzen te winnen!

Voorbeeld van een kerstrecept wat kan mislukken (en bij mij ook weleens is gebeurd)

Eendenborst vind ik een prachtig ingrediënt om te gebruiken voor het kerstdiner. Als je eenmaal weet hoe je dit mooie stuk gevogelte moet bereiden kan het bijna niet misgaan. Maar dan moet je het wel weten ;-). De eerste keer dat ik eendenborst bereidde wist ik namelijk helemaal niet dat je de natuurlijke vetlaag juist moet gebruiken om in te bakken (en eerst kruislings in snijdt), en ik had ook eigenlijk geen idee hoe lang het in de pan moest. En geloof me, die eerste keer was het daardoor ook niet te eten na het bakken. Daarom besloot ik er een kerstrecept mee te maken, zodat ik al mijn tips met jullie kan delen! Dat is deze eendenborstfilet met gekaramelliseerde witlof en sinaasappelsaus geworden, een heerlijk gerecht waarbij de verschillende smaken mooi in balans zijn met elkaar.

In het gerecht zitten nog 2 uitdagingen: het karamelliseren van de witlof en het bereiden van de sinaasappelsaus. Ik weet nog goed dat ik het vroeger al Spaans benauwd kreeg bij het lezen van de term ‘karamelliseren’. Deze kooktechniek had ik niet onder de knie en daarom ging het altijd fout. Maar door het gewoon vaak te doen, vooral op momenten dat er geen druk achter stond, heb ik het helemaal onder de knie gekregen. Voor dit gerecht maak ik het karamelliseren nog iets makkelijker, waardoor je zeker weet dat het goed komt.

En dan is er natuurlijk nog het maken van de saus. Ook dat kan misgaan, bijvoorbeeld doordat deze gaat schiften of je ‘m niet lang genoeg laat inkoken. Een perfect gerecht om te proefkoken dus. En laten we eerlijk wezen, zo’n heerlijk gerecht wil je toch graag met liefde twee keer eten?

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 pot (240 ml) gevogeltefond
  • 1 sinaasappel
  • 4 stronken witlof
  • 2 tamme eendenborstfilets, op kamertemperatuur
  • zeezout
  • zwarte peper
  • boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • vloeibare bloemenhoning
  • lekker voor erbij: geroosterde aardappels of aardappelgratin

Wat je gaat doen

Bereiding: 35 minuten

Tip vooraf: Maak het jezelf makkelijk door de sinaasappeljus in de ochtend vast in te laten koken en de stronken witlof voor te koken. Zo ben je ’s avonds nog sneller klaar.

  1. Meng de gevogeltefond met het sap en rasp van 1 sinaasappel in een sauspan. Zet op het vuur en laat circa 10 minuten tot de helft inkoken.
  2. Kook de stronken witlof in 5 minuten beetgaar in een pan met kokend water en een snuf zout. Giet af, spoel na met koud water, dep droog en halveer ze in de lengte. Hou je niet van het bittere hart van de witlof, dan kun je die nu eruit snijden.
  3. Leg de eendenborstfilets op je snijplank en snijd de vetlaag kruislings in. Snijd niet te diep, alleen door de vetlaag. Bak de filets op hun vetkant goudbruin in een koekenpan op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten (zonder toevoeging van extra boter of olie). Laat ze rustig liggen, de vetlaag gaat langzaam smelten op deze wijze. Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 2 minuten tot de vetlaag krokant wordt. Daarna keer je de filets om, zet je het vuur iets lager, bestrooi je ze met peper en zout en voeg je een klontje boter toe. Voor deze zijde heb je nog ongeveer 3 – 5 minuten nodig. Schep met een lepel af en toe wat braadvet over de filets heen. Haal de filets daarna uit de pan, en laat afgedekt nog 10 minuten rusten. Wil je trouwens volledige zekerheid hebben, gebruik dan een kerntemperatuurmeter. Bij een kerntemperatuur tussen de 60 en 65 graden is de garing goed. De eend kun je daarna in een voorverwarmde oven van 60/70 graden nog even warm houden.

Tip: zet daar ook je borden in zodat die goed voorverwarmd zijn.

  1. Fruit de sjalot een paar minuten in het eendenvet. Schenk de ingekookte jus in de pan en schraap de bakresten van de bodem los. Laat nog een minuut of 8 – 10 verder inkoken. Breng verder op smaak met zeezout en zwarte peper.
  2. Verhit ondertussen een tweede koekenpan met antiaanbaklaag en een klontje boter op middelhoog vuur. Als het vet klaar is met bruisen, leg je de stronken witlof in het vet op de snijkant. Bak 2 – 4 minuten tot deze kant goudbruin is, draai ze daarna om en bak nog 2 – 4 minuten. Draai het vuur iets lager en schenk een flinke scheut honing in de pan. Draai de stronkjes weer om, bestrooi met peper en zout en laat ze een paar minuten karamelliseren tot deze kant goudbruin is.
  3. Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken met een scherp mes en serveer met de gekaramelliseerde witlof en sinaasappeljus.

Door dit gerecht alvast een keer proef te koken weet je precies waar je op moet letten, en wordt het tijdens Kerst een eitje om te maken!

Heb jij al helemaal zin gekregen om je kerstmenu proef te koken? Kijk dan ook naar de speciale live kerstuitzending van RTL Koffietijd op zaterdag 14 december van 15.00 – 17.00 uur!

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Recept: Francesca, Fotografie Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Fotografie recept: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Oproep: Ga samen met mij proefkoken voor Kerst!”

  1. Hallo Francesca,
    Ik ben zeker een fan van jou, maar kan helaas niet komen proefkoken. Had ik erg leuk gevonden, maar ben dan op vakantie (ook niet vervelend hoor, een weekje zon). Het recept met de eendenborst ga ik zeker proefkoken en zeer waarschijnlijk koken voor mijn kinderen en kleinkinderen.

  2. Een heel goed voorstel voor het kerst menu. Wel biologische sinaasappel gebruiken. Persoonlijk doe ik bij de gekarremeliseerde witlof ook nog wat verse tijm.