Overheerlijke lamsbout uit de oven met groenten

Een lamsbout maak je niet iedere dag. En als je ‘m dan maakt dan zorg je ervoor dat je het beste stukje lamsvlees kunt krijgen en dat je deze met heel veel culinaire liefde klaarmaakt. Want een lamsbout is nou eenmaal het koningsstuk van een lam.

Voor dit recept van lamsbout uit de oven heb ik me laten inspireren door Jamie, want die weet als de beste hoe je zo’n prachtig stuk vlees perfect kunt bereiden.

Maak het een keer op een zondag en geniet van al die heerlijke geuren die door je huis heen dwarrelen. En daarna lekker aan tafel met z’n allen en genieten maar!

Wat je nodig hebt voor 6 personen:
1 lamsbout van circa 2 kilo (haal deze bij een goede (Turkse) slager)
10 teentjes knoflook
6 takjes rozemarijn
1 citroen
0,5 kilo vastkokende of rode aardappelen (probeer eens de Hoeckse Rooie)
1 bos peen
1 koolraap
4 takjes tijm
4 takjes oregano
15gr verse munt
3el witte wijnazijn
olijfolie extra vergine
suiker
zeezout (fijn en grof)
<spanversgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200gr. Zet ongeveer halverwege een rek en plaats daaronder een diep bakblik waar straks alle aardappelen en groenten in passen. Zowel het rek als het bakblik moeten ook opwarmen.

Spoel de lamsbout goed af en dep deze droog met keukenpapier. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn af en doe deze in een hakmolen. Rasp de schil van de citroen en doe dit er ook bij. Pel 3 teentjes knoflook voor erbij en giet er olijfolie bij totdat alle ingredienten onder staan. Hak dit helemaal fijn. Bestrooi de lamsbout helemaal met peper en fijn zeezout en smeer ‘m daarna helemaal in met het olijfoliemengsel.

Leg de lamsbout daarna op het rek in de voorverwarmde oven. Qua timing moet je rekenen op circa 1 uur en een kwartier als je het lam rosé wilt en circa 1,5 uur voor meer garing. Een vleesthermometer doet hierbij wonderen! Let op: je gaat straks de aardappelen met de groenten onder de lamsbout plaatsen in het diepe bakblik. Deze hebben ongeveer 50-60 minuten nodig om te garen. Dus het is verstandig om alle groenten al gewassen en gesneden te hebben voordat je het lam in de oven doet. De reden waarom de groenten onder het lam gaan is omdat daardoor alle heerlijk sappen van de lamsbout in de aardappelen en groenten verdwijnen. Zalig!

Schil de aardappels en koolraap en snijd deze in medium grove stukken. Was de peen, snijd de onderkantjes eraf en het loof. Maar laat nog een klein stukje groen zitten aan de bovenkant (1-2 cm). Snijd daarna de wortelen in de lengte door de midden. Hele lange wortelen kun je ook nog in de breedte doorsnijden. Doe alle aardappelen en groenten bij elkaar in een grote schaal. Neem de overgebleven teentjes knoflook. Laat deze in de schil zitten, maar plet ze een keer met een groot mes. Doe deze samen met de tijm en oregano bij de aardappels en strooi er wat grof zeezout en olijfolie over. Meng alles met je handen goed door elkaar.

Schep het aardappel/groentenmengsel na ongeveer 20 minuten (afhankelijk van je timing) in de bak onder de lamsbout. Verdeel goed in het bakblik, sluit daarna de oven en laat deze zijn werk doen vanaf nu.

Maak in de tussentijd een sausje van verse munt voor bij het lamsvlees. Hak alle blaadjes munt fijn met een theelepel suiker, een snuf zout, 3 eetlepels witte wijnazijn en een eetlepel heet water. Goed malen zodat het zo fijn mogelijk wordt. Zet apart totdat je gaat serveren.

Als de lamsbout klaar is, haal je deze uit de oven. Pak ‘m in aluminiumfolie en laat ‘m nog 15 minuten rusten op het aanrecht. Snijd er daarna mooie plakken van en serveer deze met de ovengroenten en een klein schepje munt saus.

Wat je ook nog kunt doen:
Je houdt een aardig stuk bot en wat vet over van de lamsbout. Doe deze samen met wat ui, prei of wortel in een pan samen met 1,5 liter water. Breng dit aan de kook en laat 3 uur zachtjes pruttelen. Je houdt een prachtige bouillon over daarna. Zeef deze en bewaar ‘m tot gebruik in de koelkast of in de diepvries. 

Aanvulling op de bereiding in de oven:
Je kunt de bout ook zacht laten garen in de oven. Braad ‘m daarvoor eerst aan in de pan en laat daarna 2 tot 3 uur rustig garen in een temperatuur tussen de 125 en 150 graden. Of je verwarmt de oven voor op 225 graden en zet de lamsbout 15 minuten in die temperatuur, draai daarna de temperatuur terug naar 80 graden en laat 3 tot 4 uur rustig garen. Is de kerntemperatuur 50-52 graden, dan is de bout rosé.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept ovengerecht: lamsbout uit de oven met groenten. Met o.a. rozemarijn, citroen en koolraap #lamsbout

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Overheerlijke lamsbout uit de oven met groenten”

      1. Beste Francesca, alvorens aan dit heerlijke recept te beginnen een vraag:
        wat te nemen in de plaats van de knolraap? Dit is een voorjaarsgroente, meiknolletje??
        Graag een suggestie met dank,
        Roelien.

  1. Hoi Francesca,

    Heerlijk recept,. zeker die muntsaus!! Makkelijk wanneer je veel eters hebt en toch lekker wilt kletsen. Ik heb nog een paar aanvullingen.

    Marineer de bout 1 dag van te voren in een mengsel van citroen, sinaasappelsap, witte wijn, olijfolie, knoflook (10 tenen per kg) , beetje tijm, rozemarijn, peper en laurier. Geen zout. In de koelkast.
    Volgende dag: pakje roomboter klaren, eiwitten verwijderen en geklaarde boter (ghee) in braadslee op 220 C. Ca. 20 minuten aanbraden aan elke zijde en daarna temperatuur naar 120 C gedurende ca. 4 uur. Let op kerntemperatuur dat deze niet boven de 62 C uitkomt. Groenten snijden en sorteren naar hardheid ivm kooktijd. (aardappeltjes in blokjes, wortel erbij en koolraap. Ander bakje ui, paprika, knoflook, weer ander bakje courgette, aubergine, champignons)
    Bout uit oven halen, zouten (10 gr per kg) en in folie wikkelen. temperatuur naar weer ca. 200 C brengen. Groeten in volgorde van hardheid in het vet braden. Na een half uur de temperatuur uitzetten en de bout uit de folie halen en op een rooster boven groeten laten opwarmen.
    Na 15 minuten is alles klaar. En let op, schenk er een heel goede stevige rode wijn bij, liefst een Primitivo.

    Eet smakelijk.

    Paul Simons

    1. Ik heb zitten twijfelen tussen het recept van Francesca en Paul Simons. Het recept van FRancesca heb ik al eens gemaakt maar met andere groenten. Het recept van Paul Simons lijkt me ook heerlijk maar hij noemt nergens hoeveelheden dus dat wordt pionieren. Het is ook niet duidelijk of de lamsbout na bereiding roze is of doorbakken en dat laatste vind ik niets. Daarom toch maar voor de herhaling met het recept van Francesca en in plaats van de groenten heerlijke artisjokken.

  2. Ik vind de hoeveelheid groente zo weinig lijken voor 4 personen (0,5 kilo aardappel?) Wat kan ik er verder dan nog aan groente bij serveren? Ik krijg best grote eters over de vloer…

    1. Hi Karin, je hebt gezien dat er ook nog een hele bos peen en hele koolraap bij zit? Vul gerust aan met extra groenten, mijn hoeveelheden zijn niet heilig 🙂 Ook lekker om te roosteren is zoete aardappel, pastinaak en biet. Je kunt er ook nog een salade extra bij serveren. Succes!

  3. Dit lijkt bij een subliem gerecht! Zaterdag koken we voor mijn familie, DIT wil ik klaarmaken! 🙂
    Eén vraagje: welke oven heb je gebruikt? Wij hebben warmelucht, en 200°C lijkt me nogal warm voor iets dat zo lang in de oven moet? Of heb ik het mis?

  4. Hoi Francesca,

    Spoedvraagje! Moet het een bout met of zonder been zijn? Ik ga m morgen halen, hoop dat je mijn vraag vanavond ziet en tijd hebt om te antwoorden… Alvast heel erg bedankt!!

    Groetjes Liesbeth

  5. Francesca,

    Als ik het zonder bot doe? veranderd dan het recept?
    En wat moet de kerntemperatuur zijn als ik de thermometer gebruik? Ik wil m graag een beetje rose.

    1. Hi Eline, ik heb het even aan Randy (onze co-bloggende sommelier) gevraagd en hij heeft de volgende tips:

      Lekkere donkere rosé, witte wijn met dikke houtrijping uit zuidoosten van Frankrijk (chardonnay, mauzac, grenache blanc, rousanne, marsanne)
      En als rood gewenst is dan lekker kruidig en specerijen in het glas. Dus: Rhône of Languedoc Rousillon, Zuid Italië of Marokko. Libanese wijnen zijn hier ook heel interessant bij.

      Nou, dat gaat wel lukken zo denk ik 😉

      1. Dank je wel voor het advies! Ik was alleen al te snel geweest en onze slijter raadde bij lamsvlees een (Chileens) Cabernet Sauvignon aan. We zien wel hoe dat erbij past en dat zal ik ook zeker hier melden. Nogmaals dank (zeker ook voor het recept)!

        Prettige feestdagen!

  6. Hoi francesca,
    Bedankt voor dit heerlijke recept. Heb het een paar weken terug voor het eerst gemaakt en wil het nu met de jaarwisseling weer maken. Ik vroeg me echter het volgende af.
    De eerste maal verbrande de marinade bij mij vrij snel heb ik hem dan te hard gezet? En 2 om de smaak van de marinade nog beter in het vlees te krijgen zou het een idee zijn om de bout in te kerven of gaan er dan sappen verloren en wordt ie dan taai?

    Wij hadden het met pastinaak gegeten jummie!
    En die muntsaus was geweldig! Dank!
    Groetjes Marjon

    1. Hi Marjon, dan stond de oven waarschijnlijk iets te hard ja :-). Je kunt de bout de laatste 15 minuten afdekken met aluminiumfolie of de oven lager zetten en langer laten garen. En je kunt een lamsbout vooraf inkerven, ik zou het gewoon proberen met O&N.

  7. Nadat ik een tijdje geleden op zoek was naar een recept voor Lemon Curd kwam ik via Google op jouw site, Francesca. En wat heb ik daarmee geboft! Wat heb je er heerlijke recepten op staan!

    Nadat we zondag een half duinlam hadden opgehaald bij Gasterij Kruisberg, zocht ik een recept voor lamsbout uit de oven. En kom ik wederom op jouw website uit 🙂

    Gister gemaakt en het was heerlijk! De groenten smaakten fantastisch, de aardappeltjes waren lekker en de lamsbout….we genieten er nog van na vandaag!! Weliswaar zonder muntsausje, da’s niet echt ons ding, maar heerlijk zeg!

    Vandaag de restjes met extra groenten in de oven, nog een keer smullen.

    Ik ga gauw ook eens wat van je Surinaamse recepten uitproberen 🙂

  8. Hallo Francesca,

    Super recept! Vandaag 2 lamsbouten klaargemaakt voor 10 personen met onder het vlees: wortel, paprika, butternut, gele raapjes en courgette. En apart hasselback aardappeltjes erbij. Zeer geslaagd!

    Zo te zien zal ik nog wel naar jouw site terugkomen voor inspiratie! Nog veel succes ermee!!

  9. 2 Weken terug kregen we dit te eten bij vrienden en gisteravond besloot ik impulsief om je groenteschotel bij ander rood vlees te maken.
    We hebben er een favoriet bij!!! Een volgende keer maak ik het gerecht in zijn geheel, compleet met de lamsbout. Wat een heerlijke combi.
    Nu mag ik, in navolging van mijn vriendin, ook een groep van 8 eters gaan verrassen met iets lekkers. Dat zal nog moeilijk worden om dit te evenaren.
    Tips zijn natuurlijk van harte welkom. 😉

  10. Ik kook normaal niet , maar op paasdag zou ik eens graag lamsvlees maken , ik ga lamsvlees bereiden , hoe maak ik ze het best ?

  11. Dank voor dit recept Francesca. Ik ga me ook aan mijn eerste bout wagen. Wil dat wel met een Big Green Egg uitvoeren (met lekbak). Heb inmiddels heel wat recepten en video’s gezien. Wat ik vooral verwarrend vind zijn de verschillen in gaartijd adviezen. Jouw voorstel rond een uur voor roze ga ik overnemen. Zijn er verder nog tips als je met een BBQ-oven werkt? Wat te doen met de folie bijvoorbeeld, zie dat jij daar geen gebruik van maakt itt Jamie O.?

    1. Hi Ton, ik kan je daar lastig advies over geven, omdat ik (nog) geen BBQ oven heb. Ik heb laatst wel een stuk kalfsentrecote bereid bij vrienden op de Big Green Egg en daar viel het me op dat het veel sneller gaart dan in een reguliere oven op dezelfde temperatuur. Vertrouw daarom op je kerntemperatuurmeter en houdt ‘m goed in de gaten. De kalfsentrecote hadden we op de Egg op een gegeven moment wel met aluminiumfolie afgedekt, omdat ‘ie zo snel ging.

  12. Ik wil dit gerecht gaan maken voor de kerst. In veel recepten lees je dat het vlees in een braadslede in de oven gaat en dat je het regelmatig moet bedruipen met het vet/sap wat eruit komt. In dit recept gaat het vlees op een rooster. Heb je hierdoor geen kans dat het vlees te droog wordt?