Pastéis de nata (ook wel Pastéis de Belém)

Al is het 35 graden, ik bestel nog liever een pastel in Portugal dan een ijsje. Deze traditionele roomgebakjes zijn de trots van Portugal en wat ben ik de Portugezen er dankbaar voor. Pastel is het enkelvoud en wil je er meer bestellen dan heb je het over pastéis. Ooit uitgevonden in Belém in 1800-zoveel en het oorspronkelijke recept is strikt geheim. Iedereen maakt er z’n eigen versie van, zolang het bakje van bladerdeeg maar knapperig is en de dikke room waarmee ze gevuld worden zalvig en met een lichte hint van citroen. Tenminste, zo vind ik ze lekker en daar heb ik dan weer mijn eigen recept van gemaakt. Daar worden jullie vast blij van.

Wat je nodig hebt voor 12 pastéis de Belém of pastéis de nata

– 8 plakjes roomboter bladerdeeg
– klein klontje boter waar je 12 flinterdunne plakjes van snijdt + om in te vetten
– 1 muffinvorm of 12 (metalen) muffinvormpjes
– 250ml slagroom
– 80gr suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1el afgestreken bloem
– 4 eidooiers
– 1/2tl citroenrasp
– snufje zout

pasteis-de-nata-pasteis-de-belem-recept-2

Wat je gaat doen

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en zet het muffinblik klaar (eventueel met de vormpjes erin) en vet deze in.

Leg een plakje bladerdeeg op je werkvlak en leg hier 2 flinterdunne plakjes boter op. Leg hierop 3 andere plakjes bladerdeeg met steeds weer 2 plakjes boter ertussen. Rol vervolgens het bladerdeeg op tot een stevige rol. Snijd deze in 6 schijven. Rol vervolgens ieder rolletje uit (gebruik een beetje bloem tegen het plakken) en bekleed hiermee je vormpjes. Snijd overtollig deeg weg met een scherp mes. Eventueel kun je het ook met je hand platdrukken. Druk het bladerdeeg goed aan en prik in met een vork. Zet je blik vervolgens in de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de slagroom met 40 gram suiker en het zakje vanillesuiker in een steelpan en verhit totdat het net begint te koken. Zet nu het vuur uit. Meng in een vuurvaste kom de bloem, eidooiers, citroenrasp en zout en roer door elkaar totdat het vermengd is en je geen klontjes meer hebt. Schenk een klein scheutje van je warme room door het eimengsel terwijl je roert met een garde. Daarna kun je de rest van de room erdoor roeren. Schenk alles weer in de pan en verhit op medium vuur terwijl je blijft roeren. Laat het iets indikken (let op: maak er geen vla van) en zet daarna het vuur uit. Laat de custard iets afkoelen en vul daarna je vormpjes ermee.

Zet het blik of de vormpjes in de oven en bak 20-25 minuten totdat de korst knapperig is, de custard nog iets ‘drillerig’ is in het midden en er bruine plekjes op de bovenkant zijn verschenen.

Laat de pastéis afkoelen op een rek en serveer lauwwarm of koud met een beetje kaneel erover.

Dit is de ‘easy’ versie waarbij je kant en klaar bladerdeeg gebruik. Je kunt ze ook met alleen melk en meer eidooiers maken. Dat ga ik de volgende keer uitproberen en dan maak ik ook het bladerdeeg zelf. Er volgt dus nog een update!

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pastéis de nata (ook wel Pastéis de Belém)”

  1. de Belem pasteis… Oh ja die zijn zo heerlijk. Wij stonden daar een keer in de rij op zondag tussen de portugezen. Zo’n leuk zaakje. En in spanje heb ik ze vorige week ook gegeten. Mmmmm… En nu snel zelf maken. Past niet in het pak-de-gezonde-levensstijl-maar-weer-eens op but who cares haha…

  2. Hoi Francesca,

    Lekker recept! Maar ik ben benieuwd… hoe komt het dat de oppervlakte niet zo mooi glad is en gebakken en de korst niet zo crispy, zoals je de gebakjes in Portugal tegen komt?

  3. Ik mis ook de 40 gr suiker. Vandaag gemaakt maar ergens moet het fout zijn gegaan ze smaken niet. In de oven is de custard volgens mij te snel te warm geworden.

  4. Ik heb deze gisterenavond gemaakt voor bij de spreekbeurt van mijn jongste zoon over Portugal. Ze waren heerlijk en smaakten net als de pasteís in Ferragudo! Mmmmmm, dit recept ga ik vaker maken! Dankjewel voor het delen!