Pepesan Ikan, oftewel Indische hete makreel

Dit gerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een heerlijke combinatie van gerookte makreel met veel sambal en typisch Indische smaken. Als je van pittig eten en makreel houdt, moet je dit echt een keer proberen. Je stoomt de gerookte markeel samen met de boemboe – die je in een mum van tijd zelf maakt – in een aluminiumpakketje in de oven tot de vis heerlijk mals is en alle smaken van de boemboe heeft opgenomen.

SONY DSC

Ik heb een geweldig Indische kookboekje waarin alle denkbare recepten staan opgenomen. Dit boekje van Lia Warrani is zo oud dat alle blaadjes loslaten en het uit elkaar valt als je iets wil opzoeken. Toch vind ik het zo’n fijn boekje dat mijn moeder en ik regelmatig discussiëren over de voogdij ervan. Mam, sorry, het is verjaard en dus nu van mij.

SONY DSC

Het recept van Pepesan is in het boekje heel anders dan hoe ik het maak, het is er wel op geïnspireerd. Ik vervang de lomboks/rode pepers uit alle gerechten in dit boekje altijd door sambal, omdat ik dit veel smakelijker vind.  En doe er dan nog wat extra sambal bij. Ik hou zo van pittig eten!

SONY DSC

Dit is het oorspronkelijke recept, mijn recept is denk ik iets eenvoudiger te maken en kan niet mislukken. Het komt bij Indisch koken namelijk nooit aan op een limoenblaadje meer of minder, of een lepeltje extra. Het draait allemaal om het gevoel en zo kook ik het liefst.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

SONY DSC

2 grote gerookte makrelen, schoongemaakt (ong. 500 gram vis)
– 4 sjalotjes
– 2 teentjes knoflook
– 4 stengels sereh
– 8 dikke plakjes laos
– 8 limoenblaadjes
– 1tl trassi
– 1el azijn
– 2tl (palm)suiker
– 1el ketjap manis
– 1 el olie
– 4-8 el sambal badjak of andere gebakken sambal
– peper en zout

Wat je gaat doen

Zoals ik al zei nemen de hoeveelheden echt niet zo nauw, doe het een beetje op gevoel. Je begint met het maken van de boemboe. Hiervoor hak je de sjalotjes en de knoflook heel fijn, of doe ze in een keukenmachine. Gebruik een kleine hoge pan en fruit het knoflook en sjalotmengsel zacht in een eetlepel olie tot deze lichtgekleurd zijn. Doe hierbij de sambal en zet het vuur wat hoger en zorg dat de sambal een beetje bakt en zijn scherpte wat afneemt. Zoals je ziet gebruik ik ‘Sambal van Bennie san’. Die is helaas niet te koop, dat is de sambal die mijn moeder en haar vriend samen maken en daarvan meng ik 4 eetlepels met 4 eetlepels sambal badjak. Maar ga een keer naar een toko en bekijk wat voor sambals ze daar hebben.

Nadat je de sambal een minuut of twee hebt gebakken voeg je alle andere ingrediënten toe, behalve de sereh en de makreel. Dit mengsel laat je op een heel zacht vuurtje ongeveer 10 minuten pruttelen. Hierna is het tijd om de pakketjes te maken.  Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg hierop een stuk makreel en besmeer dit met een dikke laag van de boemboe. Leg hierop een stengel sereh en vouw het pakketje goed dicht.

SONY DSC

Ik vind het altijd leuk om elke vis apart te doen, maar je kunt ze ook samen in een groot pakketje doen. Zorg dat je deze dubbel verpakt om lekken in de oven te voorkomen. Dat heb ik eens gehad en dat was werkelijk een drama, ingebakken sambal is niet schoon te krijgen! Sindsdien verpak ik ze en doe ze daarna in een ovenschaal, maar als alternatief kun je ze bijvoorbeeld ook gerust op de BBQ leggen. Na ongeveer 30 minuten op 180 graden is je Pepesan klaar.

SONY DSC

Deze makreel is behoorlijk pittig en dus heerlijk met komkommer om een beetje verkoeling te bieden. Wij thuis eten zelfs alle boemboe met de rijst op, maar je kunt het er ook af halen, de vis neemt al genoeg van de lekkere smaken op. Selamat makan, oftewel eet smakelijk!  

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit gerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een heerlijke combinatie van gerookte makreel met veel sambal en typisch Indische smaken. Als je van pittig eten en makreel houdt, moet je dit echt een keer proberen. Je stoomt de gerookte markeel samen met de boemboe – die je in een mum van tijd zelf maakt – in een aluminiumpakketje in de oven tot de vis heerlijk mals is en alle smaken van de boemboe heeft opgenomen. #makreel

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pepesan Ikan, oftewel Indische hete makreel”

    1. Makreelfilets zijn grote makrelen, maar dan schoongemaakt. Dus dat komt helemaal goed 🙂 Haal ze wel bij de visboer, dan is het altijd beter. Succes!

  1. Hey Francesca!

    Mijn Indische oma deed het altijd met boerenkool de pepesan. Boerenkool eerst even koken dan afkoelen. Als je de pakketjes maakt in de folie boerenkool erbij doen.
    Altijd een succes geweest op de vele Selamatans die mijn oma deed.

    Groetjes Rody

  2. Hoi Francesca,
    Wat leuk, ik gebruik precies het zelfde boekje! Ik heb hem van m’n oma geërfd, kan niet meer zonder.
    Peppesan ziet er goed uit, een idee voor komend weekend.

    Groetjes, Edith.

  3. Wat leuk dat kookboeken weer te zien. Was mijn eerste Indonesische kookboek. Helaas, ooit uitgeleend en nooit meer terug gezien. Maar er staan goede en lekkere recepten in.

  4. Alles is in huis maar ik dacht het met verse makreel te maken. En nu zit ik in dubio: als ik toch al alles heb, dan kan ik misschien net zo goed het recept uit het boekje aanhouden? Of ook gewoon dit recept?

    En hoe zit het met van tevoren maken? Het wordt onderdeel van een rijsttafel dus alles wat ik een dag van tevoren kan maken is meegenomen, zeker als een nachtje in de koelkast de smaak ten goede komt. Hoewel 15 min opwarmen in een oven vs 30 min bereidingstijd vers natuurlijk ook niet het verschil zal maken…

  5. … en om mezelf even te antwoorden 😉 Ik heb het uiteindelijk met de verse makreel gemaakt en dan gewoon het recept uit het boekje aangehouden. Half uur in de oven. Als je toch bezig bent met een rijsttafel dan kan dat er ook nog wel bij. My o my, wat is verse makreel lekker, zeg! En zelfs na nog een keer opwarmen was het heerlijk, in de verste verte niet droog. Ik vraag me af of je dat effect ook wel bereikt met gerookte makreel(filets), omdat dat toch een heel eigen smaak heeft. En wat tot slot ook nog pleit voor verse makreel is de prijs: ik had twee verse voor 4 euro vs een gerookte voor 4 euro. Ik ga vaker langs de visboer dankzij deze pepesan! 🙂

    1. Wat goed dat het met verse makreel ook heerlijk was! Met (goede) gerookte makreel wordt de vis ook echt botermals en ik warm restjes rustig de volgende dag op in de oven en dan is het nog steeds heerlijk. Ik zou zeggen, probeer het ook een keertje! :-)))

      Groetjes,

      Diantha

  6. Dag Mevr. Francesca,

    Bij ons in Thailand is het zeer zelden dat je een gerookte markeel vind. Wel verkopen ze gegrilde saba op de markt, een dunne Thaise makreel gevuld met wat vers limoen gras enzo. Jouw recept gaat ontzettend goed met deze saba van de markt. Erg lekker uit de oven. THX.

    Johannes Black, Thailand.

  7. Dit gerecht is zo heerlijk. De verse makreel wordt gestoomd. Als het klaar is en je maakt het pakje open Heerlijke geur en ziet mals eruit. M. Hercules