Romige aspergesoep

Wat doe je met de schillen van witte asperges? Precies, romige aspergesoep maken en dat is zo gedaan. Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een lekkere aspergesoep. Ik heb het aangekleed met stukjes van de hele asperge, blokjes ham en daarna gegarneerd met verse dragon. Je kunt ‘m ook ‘kaal’ serveren met alleen de kopjes van de asperges en wat gehakte peterselie.

romige-aspergesoep-2

Wat je nodig hebt voor romige aspergesoep

– 500 gr Hollandse asperges
– 2 liter kip- of groentebouillon (tip: ik gebruik hiervoor de gevogeltebouillon van Lacroix, o.a. te koop bij AH)
– boter
– 1 sjalot, grofgesneden
– 40 gr boter (of 50 gr met 50 gr bloem voor een nog meer gebonden soep)
– 40 gr bloem
– 2 eidooiers, kamertemperatuur
– 50 ml room, kamertemperatuur
– nootmuskaat
– zout
– eventueel om te serveren: dragon/peterselie, blokjes ham en ei

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 70 minuten

Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Doe de schillen en onderkanten in een pan met de bouillon en klontje boter. Je verwacht misschien niet dat je deze onderdelen van de asperge ook gebruikt, maar dit maakt een romige aspergesoep juist heel lekker! Breng aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen. Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart. Roer de sjalot door de bouillon en laat nog 60 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.

Pak een grote soeppan en smelt hier je boter in, bak vervolgens de bloem erin om een lichte roux te maken. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux. Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes. Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden. Klop in de tussentijd je eidooiers los met de room, schep hier een klein beetje van de hete soep bij in een kommetje en roer daarna het hele mengsel door de aspergesoep.

Nu kun je kiezen: of je snijdt de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor het serveren. Of je pureert de stukjes (met uitzondering van de kopjes) mee met de soep. Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker.

Breng de aspergesoep op smaak met nootmuskaat en eventueel nog met wat extra zout. Serveer met de kopjes van de asperges en strooi er wat gehakte dragon/peterselie over. Of maak er een complete maaltijd van door nog stukjes asperge, blokjes ham of ei toe te voegen.

romige-aspergesoep-3

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Snel en makkelijk recept voor romige aspergesoep van asperge schillen. #asperges #soep

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Romige aspergesoep”

    1. Ik ben er eens met Kees, de 50 gram maken van ‘n heerlijk smeuïg soepje en lekker romige, deze consistentie vindt ik persoonlijk lekkerder. Maar de smaak is echt fantastisch, bedankt voor dit lekkere recept!

  1. Misschien een domme vraag maar ik ben geen kookwonder…bedoel je met boter…echte roomboter of gewoon iets van een pakje blueband???

  2. Heel lekker soepje gemaakt aan de hand van dit recept. Maar het leek mij (nog voordat ik de comments had gezien) veel te veel water. Ik heb maar een liter gebruikt én de asperges er doorheen gepureerd, wat een perfecte consistentie opleverde. Een aanpassing is dan wel iets 1 tot 1.5 eidooier en 25 ml kookroom, anders wordt ie net iets te vet.

    1. Hi Lucas, mijn recepten zijn inspiratie. Hartstikke goed dat je daar je eigen draai aan geeft. Ik hou van een romige, maar niet al te dikke aspergesoep. Vandaar mijn keuze in de hoeveelheid water.

  3. Ik ga de soep zo proberen te maken! Ik ben benieuwd! Hoe lang kan je de soep bewaren?

  4. De soep was super lekker. En inderdaad 50 gram boter eb bloem is beter.

  5. Heerlijk en makkelijk te maken 40 gram vind ik wel genoeg .je blijft roeren tot hij dik genoeg is

  6. Is er ook een oplossing als je geen bloem mag hebben? Groetjes Daphne

  7. Heerlijk en goed recept. Ik ben altijd wat huiverig voor gebonden soepen, ze worden toch vaak wat te waterig bij mij, maar dit ging perfect!

  8. Ik gebruik altijd het kookvocht van de asperges als basis voor de soep. Waarom zie ik dit nooit terug in de recepten?

  9. Misschien een stomme vraag, maar wat doe je met het sjalotje wat bij de ingrediënten staat?

    1. Ohh ik zie het al. Mee koken, ik had er overheen gekeken 🙂

  10. hoi wou even door geven dat de soep een topper is heb hem al drie keer gemaakt HEERLIJK 🙂

  11. Wat moet je met de schillen en sjalotje doen? Moet je deze pureren en toevoegen bij de roux?

  12. heerlijke soep! even een compliment voor al je recepten; ik kook nu bijna wekelijks wel 1 of 2 van je recepten en ik ben er zo blij mee!! variatie in huis en altijd smaakvol! ik ben fan!

  13. Ik heb de soep net gemaakt en vind hem heerlijk! Maar snap niet goed wat ik verkeerd doe dat ik zo weinig soep heb? Er komen hooguit 2 kommen uit

Reacties zijn gesloten.