Soeptest: zelfgemaakt versus een pakje

De postbode belde onlangs bij me aan met een pan vol pakjes soep. Met dank aan Honig. Die iets nieuws bedacht hebben tegen voedselverspilling. 2014 is namelijk het jaar tegen voedselverspilling en uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 Nederlanders wekelijks of vaker groente weggooien. Denk daarbij aan aardappelen, sla, bloemkool, komkommer, wortelen en meer. De reden waarom deze groenten weggegooid worden, is omdat we vaak niet weten wat we ermee kunnen doen. Dat is op zijn zachts gezegd zonde.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_2

Daarom daagt Honig Nederland uit om deze groenten niet weg te gooien, maar te verwerken in andere gerechten. Zoals soep. Dat ondersteun ik van harte, want soep is het meest simpele gerecht om te maken met je restjes. Voedzaam, gezond en lekker. Maar je voelt ‘m vast al aankomen, de reden van deze campagne van Honig is dat je dus een pakje soep van hen als basis kunt nemen om deze soep te maken. Daar vind ik dus wat van en dat communiceerde ik op mijn Instagram. De reacties die ik hierop kreeg, waren divers. De meeste mensen waren het met me eens en prefereerden ook hun zelfgemaakte soep versus een pakje. Ik kreeg nog een andere reactie met de strekking dat er ook mensen blij zijn met deze pakjes omdat ze zelf niet weten hoe je soep moet maken of omdat ze geen geld hebben om zelf soep te maken. Tja, en daar vind ik dus weer wat van. Ik gooi ze er gelijk maar in:

1. Zelf soep maken is niet moeilijk.
2. Zelf soep maken is niet duurder dan uit een pakje.

Maar goed, als ik dit soort boute uitspraken doe dan moet ik ze ook onderbouwen. Dus ik heb vorige week thuis de soeptest uitgevoerd. Uit de berg pakjes soep heb ik 1 variant gekozen, de boerengroentesoep, en die heb ik gemaakt naast een pan zelfgemaakte soep. Voor mijn eigen soep heb ik alleen restjes aardappel en groenten gebruikt die ik nog in huis had. Mijn testpanel bestond uit mijn mannen en ikzelf. Alhoewel ik moet bekennen dat mijn mening al redelijk gekleurd is dus wellicht ben ik niet geheel onpartijdig in deze. Ik heb de soep getest op kosten, bereidingstijd en smaak. Waarbij de kosten wat complex waren voor de zelfgemaakte soep, omdat ik daarvoor alleen ingredienten heb gebruikt die ik al in huis had. Daar kom ik later op terug.

De kosten

We beginnen met de ingredienten. Links op de foto zie je de benodigdheden voor de boerengroentesoep van Honig volgens de aanwijzing op de verpakking. Het pakje (inclusief 6,3% groente, 2,8% vermicelli, zout, zetmeel, aroma’s, gehard plantaardig vet, smaakversterkers, suiker, peterselie, specerijen, plantaardig vet, rookaroma en kleurstof) + een zakje boerensoepgroente uit de supermarkt. Op de verpakking staat dat je zelf 150 gram boerensoepgroente moet toevoegen. Maar aangezien je hier 1,5 liter soep mee maakt voor 4 tot 6 personen dan krijg je dus per persoon 37,5 tot 25 gram groente binnen en dat is wel bijzonder weinig. Het is trouwens met 350 gram ook nog weinig, maar ok we moeten ergens beginnen.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_3

Kosten:
– Honig boerengroentesoep = € 1,04
– Zakje boerensoepgroente van 350gr = € 1,49
Totaal: € 2,54 voor 1,5 liter soep

Dan naar de zelfgemaakte soep. Hiervoor heb ik dus alleen ingredienten gebruikt die ik nog in huis had. Voornamelijk groenten en nog 2 bouillonblokjes voor de bouillon. In bouillonblokjes zitten natuurlijk ook zout en gistextract. Nou kunnen we hier de discussie gaan voeren of je ook hiervoor zelf bouillon kunt maken en het antwoord daarop is ja. Maar als ik mijn zelfgemaakte soep wil vergelijken met een pakje dan gebruik ik daar een blokje voor in verband met de tijd. Wel gebruiken wij thuis biologische bouillonblokjes met minder zout. Kosten berekenen is dus wat lastig, omdat ik restjes heb gebruikt. Maar om het goed te vergelijken heb ik het teruggerekend.

Kosten:
– 1 ui = € 0,10
– 1 prei = € 0,39
– 3 wortelen = € 0,12
– 1/2 knolselderij = € 0,50
– 2 tomaten (ik had nog een 1/3 pot gepelde tomaten met sap over) = € 0,25
– handvol verse peterselie en tijm = € 0,50
– 5 aardappelen = € 0,25
– 2 bouillonblokjes = € 0,50 (zitten 8 bouillonblokjes in 1 pakje, kun je dus 4 pannen soep van maken voor € 1,99)
Totaal: € 2,61 voor 2 liter soep

Volgens mij kan ik het kostendeel bij deze afvinken. Als je 1 soepdag per week inplant waarop je al je restjes groenten in een pan knikkert dan ben je veel voordeliger uit, eet je gezond en gooi je niet onnodig eten weg.

De bereidingstijd

Met het zelf maken van soep ben je langer bezig. Punt. Daar kan ik geen mooier verhaal van maken. Maar ja, je bent langer bezig met alles met je zelf maakt. Dat je op het oog het verschil al ziet, werd me direct duidelijk na het maken van deze foto.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_4

Uit het pakje:
– Strooi de inhoud van het pakje in een pan
– Giet er 1,5 liter water bij
– Breng aan de kook
– Roer de soepgroente uit het zakje erdoor
– Laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken
Binnen 15 minuten staat je soep op tafel

Zelfgemaakt:
– Snipper de ui en snijd de prei in ringen
– De wortelen en knolselderij snijd je grof
– Hak de peterselie fijn
– Snijd de aardappelen in blokjes (afhankelijk van de soort met schil, wel eerst goed boenen)
– Fruit de ui glazig in een eetlepel olijfolie in de soeppan
– Schep de prei, wortelen, knolselderij en aardappel erbij en bak een minuutje mee
– Schenk er 2 liter water bij, verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer de tomaat (met sap) en tijm erdoor
– Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken totdat de aardappel en knolselderij zacht is
– Roer op het laatst de peterselie erdoor. Proef de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout, peper of andere specerijen
Binnen 35 minuten staat je soep op tafel

De smaak

Ik ben zo partijdig als de hel als het gaat over de smaak van zelfgemaakt versus uit een pakje. Ik vind het sowieso al getuigen van enorme lef van de marketeer die besloot om mij een pan op te sturen met al die pakjes (ik geloof ook niet dat het nu nog een keer gaat gebeuren). Maar goed, ik heb de soepen beide geproefd. De ietwat groen/bruin uitgeslagen Honig-variant versus mijn heerlijk geurende zelfgemaakte soep (ja, ik ben echt enorm partijdig). Uit pak ruikt niet lekker en is smakeloos wat ze hebben geprobeerd te maskeren met veel te veel zout. Iets anders kan ik er niet van maken. Mijn eigen soep werd er zelfs een beetje flauw van.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_5

De peuter schotelde ik 2 bakjes voor en hij mocht zelf proeven zonder dat ik hem vertelde wat de bedoeling was. Hij at eerst een lepel pakjessoep, schoof vervolgens dat bakje naar me toe en zei “die mag jij mama, die vind ik niet lekker” om vervolgens de hele bak zelfgemaakte soep rustig leeg te eten.

The Mr. was wat in verwarring. Hij at eerst een lepel zelfgemaakte soep en vond deze lekker. De pakjessoep vond hij echter ook prima, het deed ‘m denken aan de groentesoep van vroeger. Een milliseconde overwoog ik om van hem te scheiden, maar eerlijkheid wint altijd.

En nu?

Tja, waarom schrijf ik dit hele epistel eigenlijk. Om tegen Honig aan te schoppen? Ach nee, want het onderwerp wat ze nu aanzwengelen is nodig. We verspillen veel te veel voedsel en daar moet wat aan gebeuren. Maar een van de redenen waarom we zoveel verspillen, is omdat we niet meer zo goed weten hoe we moeten koken en de kant-en-klaar industrie heeft daar een groot aandeel in gehad. Het feit dat mensen niet meer zelf weten hoe ze een simpel soepje kunnen maken thuis zegt al genoeg. Dus ja, laten we allemaal veel kritischer zijn op wat we inkopen en weggooien, en daarvoor moet je ook weten wat je ermee kunt doen. Google ‘zelf soep maken’ en je krijg 675.000 zoekresultaten gratis in je schoot geworpen. Introduceer 1x in de week de restjesdag thuis waarop je je koelkast gaat leeg koken. Maak dan soep, of een frittata, roerbakschotel of ovenschotel, in dit artikel lees je nog meer restjestips. En die pakjes? Ach, als je ermee wilt koken, wie ben ik om daar wat over te zeggen. Maar nooit wil ik meer horen dat het goedkoper is of dat je niet weet hoe je het moet doen! En dat het niet te eten is, zeg ik zelf wel.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Tags: ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Soeptest: zelfgemaakt versus een pakje”

 1. Heerlijk geschreven Francesca! Ben het volkomen met je eens. Ik probeer zo min mogelijk met pakjes te koken en dat bevalt heel goed. Ben vooral blij dat ik véél minder zout en suiker binnen krijg. Hopelijk volgen er door jouw verhaal weer wat mensen 🙂

 2. Zelfgemaakt is altijd veel lekkerder. Vroeger gebruikte soms nog wel eens een pakje. Maar tegenwoordig maak ik alles vers.
  Ik gebruik trouwens altijd heldere bouillonblokjes van hügli Cenovis. Daar zit geen gist in. Is niet zoveel te verkrijgen, maar hier in het dorp zit een natuurwinkel die ze wel verkoopt.

 3. Wat leuk geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. We zouden met z’n allen minder kunnen weggooien, als we beter zouden weten hoe we kunnen koken. Ik vind het enerzijds een goede actie van Honig, de minder weggooien boodschap is goed. Maar het is voor Honig natuurlijk wel gewoon een leuke kans om reclame te maken. Zelf maken is eigenlijk altijd lekkerder, gezonder en zeker niet duurder.

 4. Tuurlijk soep zonder pakje is net zo makkelijk en veel lekkerder, maar toch begrijp ik wel dat het naar vroeger smaakt…mijn oma maakte haar soep ook altijd met een pakje als basis 😉

 5. Goed artikel! Ik had laatst een keer de soep die ik vroeger altijd at, en kreeg het gewoon niet weg, zo zout en smerig. Nooit door gehad omdat ik niet ander gewend was.

 6. De eerste gedachte die in mij opkwam bij het zien van de ingrediënten van de soep van Honig: ‘Waarom moet je een zakje soepgroente kopen, als ze juist proberen weggooien van groente tegen te gaan.’ Dat gaat bij mij tegen elk gevoel van logica in.

  Ga dan in elk geval nog uit van groente die de consument al in huis heeft, eventueel aangevuld met soepgroente. Tegen het zoute zou ik sowieso al meer water toevoegen en tja, dan kan ik net zo goed een bouillonblokje of een pot bouillon gebruik die je met water moet aanlengen.

  Restjes groente gaan bij mij ook met hetzelfde gemak door de pastasaus en veel groente laat zich ook prima invriezen. Heb ik fijn een voorraadje groentjes voor door de soep of saus als ik eens weinig tijd heb.

 7. Wat een leuke post! Ik denk inderdaad ook dat dit de laatste keer is dat jij post krijgt van Honig :). Maar de waarheid mag gezegd worden en niemand heeft die pakjes nodig om een heerlijke soep op tafel te zetten. Ik weet zo op het oog al gelijk welke soep ik het liefst zou eten!

 8. Hoera! We hebben meer food bloggers zoals jij nodig! 😉
  Al jaren gebruik ik geen pakjes meer, één van mijn eye openers was een kant & klare soep uit blik.
  Ik woonde nog alleen en had vaak van die kleine blikjes champignonsoep in huis, ik was er dol op. Voor mijn verjaardagsfeestje maakte ik echter zelf een grote pan champignonsoep. De volgende dag at ik het restje daarvan op, een halve kom. Direct daarna nog een kom champignonsoep uit blik, en wauw… dan merk je het verschil pas! Zó zoet en zo… euh… nep ofzo. Sindsdien heb ik nooit meer soep uit blik of pak gegeten. Zelf maken is makkelijk, leuk én lekker! Het kost inderdaad wat meer tijd, maar je kunt toch makkelijk ‘s avonds laat nog een pan soep maken? Dan is het de volgende dag nóg lekkerder! 😀

 9. Wat geweldig dat je dit krijgt toegestuurd van Honig. Al zal hun intentie anders zijn geweest. Je geeft er een mooie draai aan zonder hen keihard aan te vallen. Well done!

  En ja, voor velen (ikzelf inclusief) is dit de smaak van vroeger. Niet zo gek. Toen dachten we nog dat deze fabrikanten wel het beste met ons voor hadden. Inmiddels weten we dat ze enkel aan hun omzet denken en dat de eindgebruiker een middel is om die omzet te creeeren. Dat het allemaal niet zo gezond is als foodies zouden willen deert ze niet. Aan de andere kant zijn er nog steeds velen die al die kant en klaar meuk geweldig vinden. Snel en lekker op smaak. Dat er dan iets mis is met je smaak is een ander onderwerp….

  Daarom vind ik de slogan van (ik meen) Knorr ook geweldig! Smaak zit in onze natuur… Inderdaad. En daar hoef je dus niks kunstmatigs aan toe te voegen!

  Dat onze voedings productie anders moet is wel duidelijk. Daarom druk bezig om een uitgebreide bedrijvengids op te zetten met adressen buiten de grootgrutters om.
  Op dezelfde website heb ik eens wat hersenspinsels neergezet omtrent dit onderwerp: http://www.heerlijktafelen.nl/tafelen/dossiers/bloggers/patrick-bolsterlee/het-is-herfst-toch-een-kritische-noot

 10. Leuk gedaan! En een geweldige peuter heb je! Zo zie je maar dat kinderen nog puur zijn en hun smaak nog niet zo verpest (tenzij je ze natuurlijk vanaf 0 met bocht hebt gevoerd…)

  Als fervent soepmaker en -eter, kan ik niet anders dan beamen, al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik al jaren geen pakjes soep heb gegeten. Kan me niet herinneren in ieder geval dat ik dat at…:-) Sterker nog, ik heb zelfs geen bouillonblokjes of poeder in huis. Hier staat steevast een pan bouillon op het vuur en daar schep ik dagelijks uit voor een soepje of saus of wat ook. Verder een kwestie van wat groenten snijden, keltisch zeezout toevoegen, kruiden en soms iets van room of een ei oid. Koud kunstje, alles biologisch, smakelijk en gezond. Eten weggooien doe ik dus eigenlijk nooit.

 11. Heerlijk geschreven en sooo true! Soep uit pakjes en zakjes is gewoon niet te eten, los van de kosten, de moeite en/of inspiratie (al vraag ik me soms af of je inspiratie nodig hebt bij het maken van soep ;)). Leuk gedaan!

 12. meid, wat zeg je dit toch weer prachtig! En je kan het ook zooo goed verwoorden!

  Ik ben zelf ook voorstander van zelf soep maken want het is DE ideale manier om van die restjes groenten af te komen. #nomorefoodwaste

  groetjes, Betty

 13. Hallo Francesca,

  Leuk dat je tóch nog soep hebt gemaakt met het pakket dat wij hebben toegestuurd, ondanks je mening over soep uit een pakje. Wist je dat driekwart van de Nederlanders zegt wel eens ‘zelf’ soep te maken? Slechts een kwart doet dit écht helemaal zelf. Maar liefst de helft van de soepmakende Hollanders pakt een basis om mee te beginnen.

  Dit pakket was bedoeld als uitdaging om met groenterestjes uit de koelkast een ‘vergeten groentesoep’ te maken, helemaal in het teken van het jaar tegen de voedselverspilling. Want veel mensen vergeten hun groenterestjes en gooien deze vervolgens weg. Erg zonde! Eigenlijk delen we op dat vlak dus dezelfde mening, want dit is helemaal in lijn met jouw eigen soep. En tja, sommige mensen maken liever alles helemaal vers, voor anderen werkt een basisingrediënt van Honig beter. En hopelijk doen ze dit in combinatie met overgebleven groenteresten, zodat deze niet weggegooid hoeven te worden.

  In ieder geval fijn dat je helpt om meer bekendheid te geven aan groenteverspilling.

  En ja, we durven je een volgende keer echt nog wel iets te sturen… 😉

  Groet, namens Honig

  Menno

  1. Haha, meesterlijke reactie Menno van Honig 🙂 Goed om te lezen dat jullie zo sportief zijn. En in the end willen we beide iets aan voedselverspilling doen, de weg ernaar toe is alleen anders. Voor deze ene keer mag je dan ook nog een beetje reclame maken voor Honig hier 😉 Maar gaan jullie me in de toekomst echt nog meer pakjes toesturen?
   Met lekkere soepgroet, Francesca

 14. Hoi,

  Zelf maak ik ontzettend graag bouillon van een schenkel of ossenstaart, heerlijk! Maar, ik vind het wel lastig om vervolgens een echte soepsmaak te krijgen (een bouillon blijft toch een beetje een basis/saai). Daar gebruik ik vaak een pakje voor van Honig. Omdat ik welk veel meer basissoep heb dan dat Honig water voorschrijft, is de soep relatief minder zout.
  Maar, misschien heb jij een tip hoe ik die zelfgemaakte pan bouillon kan oppimpen naar een lekkere pan soep (m.n. bij ossenstaart soep!)?

 15. Wat een leuk stukje 😀 En ik ben het helemaal met je eens, zelf maken kost iets meer tijd en misschien een fractie meer geld. Maar daar hou je wel een soep aan over die veel smaak heeft, vers is en een stuk gezonder dan uit pak.

 16. Dat hangt natuurlijk helemaal van de inhoud van het pakje af Francesca, ik hoop dat we je een keer positief kunnen verrassen 🙂 Succes met je mooie blog!

  Met hartelijke soepgroet, Menno

 17. Helemaal mee eens. Pakjes soep winnen het never nooit niet van zelfgemaakte soep. Leuk dat Honig het tóch probeert. Welke biologische bouillonblokken gebruik je? Want de biologische bouillonblokken die ik tot dusver heb geprobeerd zijn of niet lekker of ze lossen niet op (= ook niet lekker dus).

 18. Verontstellende dat je partner niet hoogbejaard is, is dat “vroeger” natuurlijk nogal relatief. De groentesoep die ik vroeger van mijn moeder kreeg als kind, ik ben 49, was ook toen al “verrijkt” met een honigpakje. Je zoontjes smaakpapillen zijn nog niet verpest door ongezonde fabriekszooi, ik hecht daarom veel meer waarde aan het oordeel van je zoontje.